Treballadors del servei de neteja dels edificis públics protesten per la rotació dels llocs de feina

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Els edificis públics de la ciutat tenen el servei de neteja externalitzat i adjudicat a l'empresa Clece, amb la seu central a Madrid. Ahir al matí un grup de treballadors, majoritàriament dones, es va concentrar a la porta de l'Ajuntament criticant la situació en la qual es troben. Segons explica Ángeles Galera, treballadora i membre de CCOO, l'empresa i l'Ajuntament han preparat un seguit de rotacions en els llocs de feina, començant per les escoles. Això, al seu parèixer, provocaria problemes ja que el salari no té una partida destinada al transport i molts dels treballadors no tenen vehicle propi. “Jo fins ara he treballat a l'Escola de La Floresta, volen enviar-me al Collserola”, explica una de les manifestants.

Fins ahir únicament havien tingut una trobada amb el director de l'Àmbit de Gestió de Territori i Qualitat Urbana, Victor Martínez, segons explicava la pròpia Galera. Aquest els va oferir la possibilitat que li entreguessin un llistat amb els problemes de mobilitat per així poder parlar amb l'empresa la redistribució de lloc de feina. A l'argumentari que ha realitzat l'Ajuntament respecte la problemàtica s'explica: “a una de les darreres reunions se'ls va demanar [als treballadors] que ens fessin arribar abans del divendres passat totes aquelles casuístiques personals que hauríem de tenir en compte (compartir vehicle, etc) per tal de fer la distribució el millor possible, a data d'avui no han fet arribar cap suggeriment”. Tal com explica una manifestant que prefereix mantenir l'anonimat: “entregar aquest paper significa estar d'acord amb la rotació de llocs de feina i no ho estem”.

“Plategen que si mantenim els nostres llocs de feina durant molt de temps, ens acomodem. Nosaltres pensem just el contrari. Si mantenim els nostres llocs de feina, tenim millor relació amb els companys i les companyes i, per tant, es treballada millor”, reivindica Galera. De moment no han tingut cap problema pel que fa a acomiadaments ni reducció de salaris però asseguren estar amenaçats per canvis d'horaris i l'augment de contractes discontinus. Creuen que si el Comitè d'Empresa encara no ha tingut represalies és perquè està blindat jurídicament.

L'Ajuntament, però, s'adscriu als fets actuals i es basa en el conveni per dir que la rotació no contradiu el contradiu, ni tampoc contradiu les condicions laborals dels treballadors. “Estan contractats per a netejar els edificis municipals de sant Cugat, no estan adscrits a cap edifici”, sentencia l'argumentari. A més, s'indica que el fet es va informar al Comitè d'Empresa de les rotacions anuals.

Avui mateix hi ha una reunió entre representants de l'Ajuntament, membres de Clece i del Comitè d'Empresa. Si bé, no es tracta d'una taula de negociació que és el que volen aconseguir els treballadors amb accions com la concentració d'ahir i les que la seguiran cada dimarts i dijous, segons explica una altra treballadora, l'Isabel Ortiz.

Clece

Clece SA forma part del grup Clece, amb 22 empreses, inclòs a dins d'ACS, el grup empresarial de construcció i serveis de Florentino Pérez. L'empresa va arribar a Sant Cugat el 2007 després de mesos de dubtes de l'equip de govern per la viabilitat econòmica. Això es va solucionar amb un informe de l'Institut Cerdà que assegurava que el projecte sí era viable, tal com explicava cugat.cat aquell mateix any. Si bé, l'argumentari que l'Ajuntament ha fet arribar a elCugatenc s'explica que la darrera licitació es va fer el 2014 amb el compromís de cercar l'eficiència en base a dos eixos: contractar un servei de control de qualitat per a la prestació del servei i iniciar rotacions del personal entre les diferents dependències.

Aquest no és el primer cas de queixes de treballadors a l'empresa. Entre d'altres, el 2012 CCOO Saragossa va criticar la situació de 60 treballadores de la neteja així com acomiadaments sense avís. Abans, el 2010, a Jaén va passar gairebé el mateix però en referència a la neteja de l'hospital de la ciutat. Més proper territorialment i temporal, al maig del 2014 CCOO va guanyar un judici per la situació dels desplaçaments dels treballadors dels serveis d'atenció domiciliària de Sabadell. La sentència, tal com va explicar La Vanguardia, suposava sumar un 11% al salari dels treballadors que acudien a peu a treballar i el pagament del bitllet als que ho feien amb autobús ja que l'empresa havia incomplit el conveni.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article