Crític i elCugatenc es presenten a la Plaça Pep Ventura

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto extreta del perfil de Twitter de l'Associació Multicultural de Sant Cugat (@AsosancugatSant)

Ens permetreu emprar la primera persona. La tarda d'ahir, 7 de juliol, va ser un dia important per a aquest diari. Era la primera presentació pública que fèiem des que el 12 de juny vam arrencar amb alegria la web d'elCugatenc. Per presentar-nos, però, no podíem obviar els nostres tutors, en tant que ens han assessorat en molts aspectes, Crític, un diari d'investigació català que va començar a publicar just després de l'estiu passat amb un Verkami a les esquenes.

A dos quarts de 8 de la tarda la xafogor era menor, el sol començava a amagar-se per darrere de l'Ateneu santcugatenc i la Plaça Pep Ventura ja estava plena d'ombra. Aprofitant un banc i amb poc menys d'una trentena de cadires encarades a l'improvisat escenari, l'acte va començar. El Jordi Pascual, un dels redactors d'elCugatenc -el que escriu aquestes línies, concretament-, va donar la benvinguda a tots els assistents i, després d'una breu presentació, va cedir la paraula al Joan Vila.

Aquest, com a un dels tres socis treballadors de la cooperativa de Crític, va explicar el projecte i tots els seus valors. Una aposta per fer poca informació ben treballada. “Volem fer un contingut al dia. De vegades ens en passem i en fem dos”. La forma cooperativa i el periodisme compromès, sense arribar a la militància ni al partidisme, són les característiques més importants d'un mitjà creat pel propi Vila conjuntament amb dos reconeguts periodistes, el Roger Palà i el Sergi Picazo.

La intervenció referent a Crític no va ser gaire llarga. Es va reflexionar sobre l'arrencada i els primers mesos de vida i, sobretot, es va reivindicar la importància dels socis, els subscriptors i els lectors habituals. Gràcies a ells, Crític pot ser perfectament sostenible en un termini de tres anys. Està clar, però, que el seu periodisme defuig de l'agenda i l'última hora per cercar el rigor i la profunditat en els temes.

elCugatenc s'assembla a Crític en tant que vol ser una cooperativa i vol fer un periodisme pausat, tot i que local i amb alguns temes d'agenda, no tots. De moment, elCugatenc no té forma jurídica ja que està en tràmit la constitució d'una associació, L'Avenir, en homenatge a la publicació que es feia a Sant Cugat durant la II República. L'associació és un pas intermedi per prendre força i participar al concurs de creació de cooperatives de l'Ajuntament de Sant Cugat.

El Xavier Boix, encarregat de les xarxes socials i la publicitat principalment, va explicar la part més administrativa del projecte. Va aprofitar la intervenció per reivindicar la informació pausada i el valor de les subscripcions, tot i que fins que l'Associació L'Avenir no sigui una realitat, l'entitat no tindrà compte bancari i no podrà gestionar els subscriptors. Fins el moment, els lectors es poden registrar gratuïtament el que els dóna dret a comentar i rebre un correu electrònic setmanal amb els continguts publicats.

El Miquel Margalef, redactor, va ser l'encarregat d'explicar les xarxes socials, la recerca d'interactivitat i de foment del debat. També va ser l'encarregat d'explicar el funcionament de les subscripcions i els registres. Pel que fa a les col·laboracions, va tenir unes paraules per les tres seccions col·laboratives: Jan Petit, portal d'informació infantil i de famílies encarregat de la secció d'aquesta temàtica -a l'acte hi va acudir la Núria Pinyol-; El Enterao, publicació satírica de La Floresta encarregada de les vinyetes al diari, i la secció de ràdio a mode de col·laboració amb Ràdio Floresta -hi va acudir Dionisio Giménez, un dels impulsors de l'emissora autogestionada pels veïns-.

Per cloure, la Patricia Cirera, també membre de la redacció d'elCugatenc, va explicar el tipus d'informació que vol fer aquest mitjà: temes locals en profunditat sempre que sigui possible. Això no evita que hi hagi alguns temes d'agenda. La recerca de certa investigació i el valor de la informació col·lectiva són els punts més forts de la proposta. És per això que va animar a la participació a la secció d'opinió -oberta als lectors-.

Just en acabar l'acte hi va haver un pica-pica a la mateixa Plaça fins que l'Ateneu va tancar, ja que els materials utilitzats eren de l'entitat seu d'elCugatenc a dia d'avui. A l'acte hi van acudir prop de trenta persones, més la gent que casualment estava als bars de la plaça. Conscients que hi havia uns altres quatre actes que interessen als lectors del diari el mateix dia, fem una valoració molt positiva de l'assistència. Molts d'ells van poder recollir les primeres recompenses del Verkami que ha fet possible aquest mitjà.

Entre el públic hi havia personalitats com el Domènec Miquel, president del Grup d'Estudis Locals; la Imma Pueyo, crítica d'art, o la Margarida Cleris, presidenta de l'Ateneu. També hi van acudir dues estudiants de periodisme, la Paula Cros i la Celia Sales, que durant la Festa Major han col·laborat amb elCugatenc i que de ben segur ho faran més endavant.

Sortint una mica de l'esquema propi d'una crònica, ens permetreu acabar l'article agraint novament a tots els assistents la seva presència ahir a la tarda a la Plaça Pep Ventura. També a tota la gent que ens dóna suport i que ahir no va poder venir. Entenem que hi havia molts actes i, de fet, ens sap greu haver coincidit amb aquests però Sant Cugat és una ciutat molt viva en aquest sentit i és complicat no solapar-nos.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article