Les aigües fecals de La Floresta van a parar a la Riera Saladrigues cada cop que plou

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

“Quan plou molt, el clavegueram que passa per sota de la riera comença a brollar. La pressió és tan forta que m'entra l'aigua bruta a casa pel desguàs de la banyera”. Aquest és el testimoni d'una veïna de La Floresta que resideix just al costat de la Riera Saladrigues. Ho explicava a una visita que diferents veïns del barri van fer a la zona la setmana passada després que el darrer episodi de pluges acabés carregant d'aigües fecals la riera.

Segons explica l'Isidre Marías, un altre veí de la zona, el problema ve de lluny. Fa dos anys van posar una queixa a l'Ajuntament i això va provocar que afegissin més boques a les clavegueres. La solució és parcial ja que amb les grans pluges no s'evita que l'aigua acabi brollant i la Riera Saladrigues acabi portant aigües fecals. La solució segurament sigui la mateixa que, tal com explica Ferran Margineda, un altre dels assistents a la visita, es va fer a la Riera de Can Llobet (just al costat del camí de Can Pagan que arriba a l'Escola de La Floresta): fer més gran el diàmetre de la canonada. Falta saber també quin és l'estat de l'actual instal·lació ja que és possible que hi hagi alguna fuita.

La situació actual del problema és que amb cada pluja relativament forta, l'aigua del clavegueram brolla omplint la riera de basses d'aigua bruta estancada i, en conseqüència, de mosquits tigre. Els veïns més propers també acostumen a tenir el pati ple de bassals d'aigua bruta. Cada cop cal trucar a l'Ajuntament perquè vagin a solucionar-ho. Acostumen a tardar uns dies però és el que, segons Marías, l'Ajuntament va demanar que fessin els veïns.

La Riera Saladrigues neix poc abans del Carrer Albercoc, que creua per sota, i continua per aquesta zona fins creuar el Carrer Golf de Biscaia i entrar a Valldoreix. Continua el seu curs de forma paral·lela a la via dels ferrocarrils fins arribar al nucli urbà de Sant Cugat on es soterra. La destinació final és la Riera de Sant Cugat, el Ripoll, el Besòs i el mar.

A la recerca d'una solució

Els veïns del barri, organitzats a La Floresta Parla i amb El Mussol com a entitat experta en l'àmbit natural, volen una solució per a aquesta situació insostenible. Segons explica Ramon Piqué, membre de La Floresta Parla i regidor de la CUP-PC, s'enviarà una queixa a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per tal que posi remei a la problemàtica. Si bé, l'actuació també depèn de l'Ajuntament. És per això que també demanen una reunió amb la Regidoria de Medi Ambient (amb Joan Puigdomènech al capdavant) i amb la tinença d'alcaldia d'Urbanisme (amb Damià Calvet al capdavant). Volen, però, que no només acudeixin tècnics sinó també els responsables polítics.

A banda de Ramon Piqué, l'altra regidora amb la qual han parlat els veïns és la Roser Casamitjana d'ICV-EUiA que, a més, és membre d'El Mussol. elCugatenc ha tractat de contactar amb ella a través del seu correu institucional i al telèfon de la seu del partit però no n'ha rebut resposta. El mateix succeeix amb el regidor de medi ambient, Joan Puigdomènech. L'àrea de comunicació de l'Ajuntament no ha pogut facilitar un trobada o una trucada amb aquest diari a data de publicació d'aquest article.

Els fons europeus per al medi ambient

El dia 1 de juny es va publicar la convocatòria del propostes de l'anomenat Programa LIFE 2015. Aquest és un programa amb fons provinents de la Unió Europea que pretén fer actuacions en l'àmbit medioambiental. Segons la web del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, el programa LIFE compta amb una partida a nivell estatal de 240.811.337€ dividida en dues parts: 184.141.337€ per al Subprograma Medi Ambient i 56.670.000€ per al Subprograma d'Acció pel Clima.

De fet, va ser el propi regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, qui només rebre la notificació d'aquest programa va fer arribar un correu electrònic a diferents membres de La Floresta Parla convidant-los a participar a una reunió amb ell per decidir què fer amb els fons. Prenia el col·lectiu com un interlocutor vàlid, després que l'alcaldessa en campanya digués que La Floresta Parla no era representativa de tot el barri. Al correu electrònic, al qual ha tingut accés elCugatenc, Puigdomènech diu: “Segur que la vostra entitat o col·lectiu, amb la col·laboració d’altres entitats de la ciutat de Sant Cugat i l’Ajuntament, podria proposar algun projecte de millora del medi ambient del nostre entorn”.

Aquesta reunió se celebra avui, 9 de juny, a les set de la tarda a la Casa de Cultura. A priori no és una reunió per tractar el problema de la riera però La Floresta Parla creu que els fons del Programa LIFE poden servir per posar una solució definitiva a la problemàtica. Aquest és un dels temes de molts altres que segur que es tracten a la trobada però representa el primer contacte directe amb l'equip de govern on es parlarà de la Riera Saladrigues des de fa dos anys.

Com afecta això al Reconnecta en verd i al bosc comestible?

La Riera Saladrigues es pot veure afectada en poc temps per dos projectes diferents. D'una banda hi ha la proposta d'un grup de veïns del barri, alguns d'ells a La Floresta Parla i altres a l'Associació de Veïns de La Serreta, per crear un bosc comestible. Això significa adaptar els laterals de la riera per plantar arbres fruiters. La idea és fer un espai natural on la gent pugui agafar la fruita. Actualment ja hi ha alguns arbres fruiters a la zona tot i que altres no ho són. L'adequació de la riera permetria desenvolupar amb més facilitat aquest projecte.

D'altra, hi ha l'anomenat Reconnecta en verd, un projecte que va néixer a la tinença d'alcaldia de Mobilitat, Urbanisme i Obres durant la passada legislatura, amb Pere Casajoana al capdavant. La idea és fer una anella de camins per unir els diferents espais verds de la ciutat. Per arribar a La Floresta des del nucli urbà s'empraria la Riera de Can Pagan, aprofitant que s'ha ampliat el Camí de Can Llobet. Per arribar fins la zona de la Serreta, caldria voltar per sobre o per sota de la zona de l'estació des de les cases dels mestres creuant el barri fins arribar a l'anomenada zona del Bosc Literari de la Serreta i l'anella verda, amb un recorregut marcat i acompanyat d'informació a panells. L'itinerari arribaria fins l'Avinguda Villadelprat tocant el Golf.

Malgrat que sobre el mapa del projecte es poden veure els espais delimitats clarament, el Reconnecta en verd no està gaire desenvolupat. De fet és gairebé una proposta i molts veïns dubten que s'arribi a desenvolupar ja que, quan es va fer públic, semblava una estratègia electoralista més que un projecte ferm. En cas de realitzar-se, precisaria d'una actuació de neteja i adequació de moltes de les rieres. La millora de la Riera Saladrigues per evitar que porti aigües fecals podria significar un primer pas perquè el Reconnecta en verd es pogués desenvolupar o viceversa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article