Albert Salarich: “No vull entrar en polèmica amb el senyor Robledo perquè no ho vull fer amb ningú"

per Miquel Margalef

Esports

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Albert Salarich posa punt i final a la polèmica. Fotos: Miquel Margalef 

Sant Cugat Creix és una entitat esportiva que va néixer ara fa dos anys amb l’objectiu de preservar un model esportiu propi de la ciutat i que serveixi per garantir l’estabilitat dels joves esportistes santcugatencs. Albert Salarich, president de Sant Cugat Creix, analitza en quin estat estan els objectius de l’entitat i com s’afronten els anys que vindran. També respon les crítiques rebudes per part de Rafel Robledo, president de la Coordinadora d’Entitats Esportives de Sant Cugat, que havia indicat que el Creix tenia les portes de l’Ajuntament més obertes que ells. Salarich respon totes aquestes preguntes després de presentar la II Jornada Esport-Empresa. Us deixem amb els millors talls de l’entrevista en aquest vídeo i després la conversa completa. 

– Acaba d’acabar la II Jornada d’Esport Empresa on heu convidat La Caixa, El Mossos d’Esquadra, l’Ajuntament de Sant Cugat i el laboratori farmacèutic Ferrer perquè presentessin les seves cartes ètiques. Contents de com ha anat l’acte?

– Una jornada excel·lent per a nosaltres. Hem convertit aquest espai en un lloc de treball on hem pogut veure què és el que s’està fent en la implementació de codis ètics, quines activitats es fan per donar-la a conèixer i com s’extreuen els resultats per prendre decisions. Això és una mica el que estem fent nosaltres a nivell esportiu, però som conscients que s’està fent en altres sectors. La gent que hem portat avui són referents de primer nivell per a nosaltres en aquest àmbit i ens ajuden a aprendre i a millorar.

–  Per què es porta La Caixa com a exemple de carta ètica amb tota la crítica social que té al voltant?

– Com també pot tenir crítiques altres entitats. Tots aquest programes es fan perquè les entitats puguin fer la seva feina millor i puguin fer millors persones i al final faran bé la seva feina.

– Però moltes vegades les persones que fan bé la seva feina representen unes entitats o un interessos que no respecten en absolut la carta ètica.

– Jo no et puc parlar d’aquest tema. El que ens venen a explicar aquí és el procés d’implementació dels codis ètics dins de les seves corporacions que és el que ens interessa.

– A la carta ètica de Sant Cugat Creix s’hi han adherit clubs que no formen part de l’entitat de manera directa. Això vol dir que té bona rebuda la proposta?

– Nosaltres ja vam dir des de l’inici que era un projecte de ciutat perquè el considerem obert. Nosaltres, com els altres clubs, fem aquesta feina per voluntariat i intentem ajudar els clubs. Hem obtingut una subvenció europea per tirar endavant el projecte ens sentim responsables, no deixen de ser diners públics. Per tant, el que volem és fer pública aquesta feina feta i als primers a qui la volíem fer pública era als clubs de Sant Cugat. És una experiència enriquidora que segur que ens farà sumar molt. Ara mateix això és un projecte referent i serà gràcies a Sant Cugat Creix i als 17 clubs, gairebé tot l’esport de la ciutat, que hi estan treballant.

– Fent una mirada a llarg termini, hi ha por que quan s’acabi la beca europea el projecte s’estanqui?

– No. Haurem de seure i veure com pot evolucionar, però és un projecte al qual s’hi han adherit molts clubs amb voluntat de treballar-ho més enllà del post erasmus. No crec que la voluntat dels clubs que tenim ara sigui marxar un cop ja no tinguem la subvenció. Quan s’acabi tindrem un mètode contrastat que sabrem que serveix i tocarà als clubs aplicar-lo.  

– No és estrany veure Sant Cugat Creix a l’agenda de la ciutat perquè no pareu. A part del projecte de la carta ètica, què més teniu entre mans?

– Estem treballant amb turisme de Sant Cugat per portar el segell de turisme esportiu a la ciutat. Després també hem tingut la iniciativa de presentar Sant Cugat com a Ciutat Europea de l’Esport. Intentem donar una visió global al món de l’esport a Sant Cugat i amb un caràcter positiu. Haig de dir que la col·laboració i l’atenció que té el regidor Eoli Rovira és excel·lent per tots els temes i les inquietuds que tenim.

"Eloi es passa la vida als pavellons. Per mi és un excel·lent regidor d’esports" 

 – Fa unes setmanes vam parlar amb Rafael Robledo, president de la Coordinadora d’Entitats Esportives de Sant Cugat, i va dir que vosaltres teníeu les portes de l’Ajuntament més obertes que ells. Això és cert?

– No puc parlar de qui té les portes més obertes. Eloi Rovira, i ho personalitzo amb ell perquè és el regidor d’àmbit que a nosaltres ens pertoca, sempre està disponible, disposat a escoltar i amb un caràcter positiu. No puc parlar de què és el que ha proposat el senyor Robledo ni quins projectes porten endavant perquè no els conec, però nosaltres sempre que hem tingut una inquietud ens hem dirigit al consistori. Estic segur que parles amb tots els clubs de la ciutat i tot aquells que s’han volgut adreçar a l’Eloi l’han tingut proper i això no es pot negar. Es passa la vida als pavellons. Per mi és un excel·lent regidor d’esports en aquest sentit.

– Contrasten les teves paraules amb el que Robledo comentava perquè justament ell indica en l’entrevista que aquest regidor és el que menys valora la seva força representativa.

– No puc afegir res més al que he dit. Sempre que l’hem necessitat s’ha posat al telèfon. Una altra cosa és que els projectes que puguem tenir tirin endavant o no, però sempre ens escolta. La Coordinadora és una entitat formada per clubs amics a la ciutat i sempre ens hem portat bé tots i així és, no vull entrar en polèmica amb el senyor Robledo perquè no ho vull fer amb ningú.

Eduardo Ferrer, vicepresident de la UESC, i Quique S.Aranda, president del Qbasket, representants de clubs membres de la Coordinadora diuen que no poden corroborar les paraules de Robledo. El president de la Coordinadora està sol en aquests postulats?

– Repeteixo, no et puc afegir més del que ja t’he dit perquè cada club es autònom i te la seva opinió. Si reforcen aquesta idea ja està.

– Creieu que la Coordinadora i vosaltres sou una duplicitat de projectes similars?

– En absolut. A la primera persona que vam presentar el projecte del Sant Cugat Creix va ser a l’alcaldessa Mercè Conesa i a l’endemà li vam presentar al president de la Coordinadora d’aleshores, el Joan Salabert. Fins i tot el vam convidar a la roda de premsa que vam fer de presentació i no va venir per raons de feina. A partir d’aquí ja no puc dir res mes. Hi va haver un canvi de presidència a la Coordinadora amb la Mònica Mateu hi va haver una relació molt bona i amb el senyor Robledo no hem tingut el gust de trobar-nos encara. Sempre hem pensat des del Creix que nosaltres ocupem un espai que no hi era i creiem que és positiu que hi hagi una entitat que dóna a conèixer com entenem l’esport des de Sant Cugat.

– Per què el Rugby, el Volei i el PHC Sant Cugat abandonen la Coordinadora per anar al Sant Cugat Creix?

– Això ho hauries de parlar amb els presidents dels clubs, però no s’acabaven de sentir gaire ubicats amb respostes que feia la Coordinadora de manera pública amb la percepció que hi havia a nivell intern. A partir d’aquí jo no hi vull afegir polèmica. 

"Creix té 3.000 esportistes dels quals 2.800 són de base, som esport de base com qualsevol altre club de Sant Cugat"

– Sant Cugat Creix fa una feina a la qual molts clubs s’hi han adherit, com hem comentat, i els quals hi estan molt contents, però arrossega un estigma d’esport d’elit o professional. Per què?

– No ho sé. Nosaltres si agrupem els quatre clubs que formen part de al junta del Creix tenim 3.000 esportistes. 2.800 és base. Per tant, som esport de base i ho som tant com qualsevol altre club de Sant Cugat. Però el que han fet aquests clubs de base és anar endavant i avui dia estant competint en les primeres divisions estatals dels seus esports i això requereix tota una sèrie d’adaptacions que ha de dur a terme el club. Per aquestes inquietuds comunes entre clubs ens vam veure amb la necessitat de poder-nos aplegar per fer projectes comuns i crear beneficis comuns. Els nostres clubs no tenen equips professionals, són tots un esport amateur.

– No em pots negar, però, que els clubs que estan a Sant Cugat creix tenen equips en l’elit dels seus esports.

– Estan a les primeres lligues estatals del seu esport. Això d’elit és un concepte que moltes vegades s’utilitza de manera pejorativa. Són elit? Són nois i noies amateurs que estan treballant o estadant a Sant Cugat, que s’esforcen per poder mantenir la seva màxima exigència esportiva amb la professional o acadèmica i que han començat de petits. Precisament per al que treballem des de Sant Cugat Creix és perquè aquest santcugatenc o santcugatenca cada vegada pugui estar més reconegut, l’esforç que club i jugador fan per mantenir aquest model. Ens esforcem perquè això sigui així durant molt temps i tothom tingui l'oportunitat de competir a Sant Cugat fins les màximes categories que els hi puguem oferir.

– Aquest gran objectiu com es reflecteix en la feina del dia a dia de l’entitat?

– El projecte de la carta ètica si no hagués estat per la generositat dels quatre clubs de l’entitat, hagués estat impensable. Quan anem a fora a explicar el projecte no es creuen que diferents clubs s’ajudin entre sí, i aquesta és clau de tot plegat. Ens estem ajudant en temes logístics, administratius, d’equitacions... En molts temes ens estem ajudant i els clubs s’estalvien diners i això per a ells és positius. Només portem dos anys de vida, imagina’t tot el que encara podem fer.

– L’objectiu a llarg termini és ser un gran paraigües que serveixi per presentar amb més força els clubs que de manera individual?

– Ara ja ho és. Modestament podem dir que ho és una mica. Però en cap cas volem prendre el protagonisme als clubs perquè és el club el que és el Creix i no a la inversa.

– Sense clubs el Creix no és res.

– Exacte. Per tant, total protagonisme als clubs.

– Com valoreu el Pla Estratègic de l’Esport?

Molt bé, és per elogiar que es pugui fer un pla que serveixi per aturar-te i per veure què tens, què hi ha al futur i quines decisions has de prendre. Que s’agafi a gent professional perquè faci una fotografia de l’esport a Sant Cugat serveix per prendre decisions i, per tant, és una tasca molt positiva. De fet, jo crec que s’hauria d’haver fet abans perquè així no ens haguéssim trobat en les tensions que han patit alguns esportistes.

– Hi ha hagut algunes crítiques que han apuntat que el Pla es massa burocràtic per un tema com l’esport.

– La metodologia que fa servir una empresa que es dedica de manera professional a fer un anàlisi d’aquest tipus de feina i amb experiència contrastada. Jo no sóc qui per dubtar de com fan la seva feina un professional. Total suport fins que surti el Pla.

– Com a entitat que agrupa diversos clubs, esteu contents per la futura construcció del pavelló de La Guinardera?

– Sincerament estem contents que es faci una instal·lació d’aquestes característiques a Sant Cugat però no sabem els usos que se li donarà. La nostra idea no ha estat mai posar-nos amb els horaris de pista ni res semblant. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article