Els veïns de La Floresta critiquen la manca de planificació territorial dels pressupostos participatius

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

“Algú té algun motiu per tornar a participar?” Xènia Amorós, de l'AMPA de l'Escola La Floresta, va aprofitar el Consell de Barri de dimecres per fer una exposició del descontent veïnal pel procés dels pressupostos participatius a nivell municipal. Amb cap proposta nascuda des del barri com a guanyadora i només amb una que en fa referència, per ubicar-hi horts urbans, les entitats florestanes s'han sentit traïdes davant d'una feina que no ha servit per res però, sobretot, perquè l'advertència que havien fet en plena redacció del reglament sobre la dificultat dels projectes de Les Planes, La Floresta i Mira-sol per guanyar ni tan sols es va tenir en compte.

Davant l'evidència que els barris perifèrics han sortit perdent a les votacions, els veïns de La Floresta van tornar a demanar de cara a futures edicions dels pressupostos participatius la instauració d'un vot ponderat o de qualsevol mecanisme que doni igualtat d'oportunitats als projectes de zones poc poblades respecte a les molt poblades. Amorós considera que el procés ha servit per evidenciar, una vegada més, el desig de millora dels florestans “en el qual ens sentim sols”. L'aplaudiment va ser generalitzat.

Joan Puigdomènech, representant convergent al consell i comissionat de Participació Ciutadana, va dir que es va seguir el reglament establert pel Consell de Ciutat, on hi ha representants dels Consells de Barri. Alhora, va afegir, com porta fent a La Floresta i Les Planes des de l'inici del procés, que els barris no haurien de plantejar-se quines mancances tenen sinó quines coses poden oferir amb visió de ciutat com a “estratègia del propi barri”. Però no va convèncer.

“Ha estat una eina més per afirmar la desinversió a La Floresta que amaga amb demagògia darrere del vot popular”

Amorós li va respondre contundent: “Ha estat una eina més per afirmar la desinversió a La Floresta que amaga amb demagògia darrere del vot popular”. A més, va afegir que els florestans van fer tasca de convèncer i per això molts projectes van arribar a les votacions però allà on ja no tenien incidència no van poder fer res. Alhora, va defensar que es pot tenir una mirada de ciutat però que no es pot obviar que hi ha mancances i greuges comparatius entre districtes que s'han de solucionar per qualsevol via, també pels pressupostos participatius.

A ella se li van sumar altres veïns dient que el reglament del Consell de Ciutat no sempre es compleix perquè, per exemple, no tots els Consells de Barri tenen suplents per a aquest òrgan. També que hi ha projectes molt centrats en un barri, com l'amfiteatre als Jardins del Vallès, que sí han reeixit per ser cèntrics. Fins i tot el president del Consell de Barri i regidor de la CUP-PC, Ramon Piqué, va dir la seva i recuperant allò que ja havia plantejat a un article a Cugat.cat va exclamar: “Ha passat el que estava escrit”.

Puigdomènech i la tècnica de participació, Marina Casals, van rebre així, aquesta vegada de forma directa, l'enèsima crítica per uns pressupostos participatius que també han estat qüestionats per les fases de triatge dels projectes amb alteracions substancials d'algunes idees. Els veïns també van demanar conèixer la participació diferenciada de La Floresta ja que al conjunt del municipi havia estat del 8,3% mentre als diners de lliure disposició s'havia aconseguit un 11,9. Si bé, Puigdomènech diu que donarà la dada més endavant.

Un projecte per a la biblioteca de proximitat provisional

Erigit d'una moció aprovada en el Ple, La Floresta tindrà una biblioteca de proximitat connectada a les de la resta de la ciutat però, mentrestant, es treballa per tenir una biblioteca provisional. És per això que el Consell de Barri de dimecres també va servir perquè la vicepresidenta Eva Serrats presentés un projecte d'adaptació de l'espai reconegut pels veïns com a biblioteca que hi ha al centre sociosanitari.

S'instal·larà un punt d'accés al Centre Sociosanitari

La proposta preveu ampliar l'espai amb unes taules on ara hi ha l'aula d'informàtica i, si s'escau, canviar les finestres ampliant lleugerament l'espai i donant més llum. Alhora, s'obriria l'accés al parc per connectar l'espai. Tot plegat també implicaria tenir una persona que dinamitzi l'espai. La proposta ja ha estat presentada a la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, qui ja ha anunciat que s'instal·larà un punt d'accés, és a dir, un ordinador des d'on fer comandes a la resta de biblioteques del municipi perquè portin el llibre al Sociosanitari.

El Consell d'Infants de La Floresta

Un dels projectes nous presentats dimecres és la creació d'un Consell d'Infants del barri, una proposta nascuda de la comissió educativa del Consell. Encara està en fase de creació però preveu ser un òrgan de participació dels infants florestans perquè ajudin a definir com ha de ser La Floresta. A diferència del Consell d'Infants municipal, aquest no pot prendre com a referència l'escola ja que hi ha molts nens que estudien fora del barri. Per això es preveu parlar també amb entitats i l'Ajuntament.

Un cop plantejat, caldrà fer una segona fase de disseny en què es doni sentit al nou òrgan, que té com a base l'apoderament i el reconeixement dels drets dels menors. En aquest punt s'haurà de redactar una mena de reglament que determini com funcionarà el consell, sempre tenint en compte la perspectiva dels nens com a protagonistes i amb la participació de la resta de la ciutadania. La proposta més ferma es preveu que es pugui presentar a la reunió del Consell de Barri del 30 de maig.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article