L'ascensor de l'estació de La Floresta entra en un debat sobre competències de les administracions

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Estació de La Floresta. Foto: Tino Rubio

La CUP-PC i ICV-EUiA presenten de cara al Ple de dilluns una moció que té com a base la voluntat de fer un ascensor que connecti l'andana direcció Barcelona de l'estació de La Floresta amb la plaça Josep Playa. La proposta planteja demanar-ne a Ferrocarrils de la Generalitat la construcció però, davant d'una hipotètica resposta negativa, vol que sigui l'Ajuntament qui impulsi el projecte amb fons propis ja que en algun cas l'empresa pública havia plantejat cedir els terrenys on s'hauria de fer l'elevador.

Segons explica Ramon Piqué, regidor de la CUP-PC, no tenen grans expectatives ja que de moment han rebut el suport explícit del PSC i, després d'una esmena acceptada prèviament a la sessió plenària, d'ERC-MES. Per contra, Convergència no vol que sigui el consistori qui es faci càrrec de l'obra i planteja una esmena per la qual es canvia l'acord en què es demana que sigui l'Ajuntament qui faci l'afectació per un altre que proposa l'adaptació del recorregut urbà.

“No queda molt clar quin seria aquest recorregut, és el que ens va plantejar Damià Calvet [tinent d'alcalde d'Urbanisme] des del principi, no s'ha mogut ni un poc”, enraona Piqué. Ciutadans, que defensa que si la competència és de la Generalitat hauria de ser aquesta institució qui pagui l'actuació, se sumarà a l'esmena convergent, tenint ja així la majoria suficient perquè la moció quedi aprovada amb l'esmena i, per tant, amb l'estació de La Floresta sense ascensor a aquesta andana si finalment Ferrocarrils no accepta el requeriment.

Convergència presenta una esmena perquè l'Ajuntament no hagi de pagar-ne la construcció

“Tenim altres casos en què la competència no és de l'Ajuntament, com ara les pantalles acústiques de Mas Gener, en què no actuem amb fons propis perquè no és la nostra competència”, enraona Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans. Considera, a més, que caldria fer un informe de mobilitat i veure si és necessària la construcció de l'ascensor. Tot i que la moció explica que és una zona de pas important i que les persones amb mobilitat reduïda no poden accedir a les parades d'autobús de la plaça Josep Playa si no és amb l'ascensor, Ciprian continua defensant que cal demostrar-ho amb estudis.

De fet, l'assumpte també va sorgir en el darrer Consell de Barri de La Floresta, on PSC, ERC-MES, Ciutadans i la CUP-PC van explicar el seu posicionament amb un debat entre la necessitat o no d'adaptar l'estació i sobre la competència i propietat del terreny. Diversos veïns van demanar actuar en l'estació perquè consideren que cal la instal·lació de l'ascensor per a persones amb mobilitat reduïda. “Primer estan les persones que les institucions”, va etzibar Oriol Ribera, un dels veïns assistents.

Tot i el debat al consell de dimecres, cap partit ha canviat el posicionament respecte de la moció de la CUP-PC i ICV-EUiA. La vicepresidenta del consell, Eva Serrats, també va lamentar que l'estació ha perdut cos durant els darrers anys amb la retirada del rellotge, el tancament de Correus... fins convertir-la en uns “lavabos públics”. Per això demana que l'actuació que es faci, ja sigui l'ascensor o l'adaptació d'un camí, respecti les escales existents ja que són part del patrimoni florestà. Si res no canvia, per tant, el Ple de dilluns rebutjarà la proposta inicial per aprovar-ne una en què l'Ajuntament no es farà càrrec de la construcció de l'ascensor si FGC torna a denegar la petició.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article