L'últim Ple que hauria d'acabar (tan) tard, si els debats recurrents ho permeten
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
El Ple de novembre té tres grans fites que destaquen per sobre dels debats més o menys ordinaris: l'aprovació provisional dels pressupostos del 2017, les conclusions de la comissió informativa especial sobre els contractes de l'Ajuntament a Teyco i el canvi d'horari de la sessió plenària. El primer, pel seu cos, el desenvolupem en una altra notícia. El segon apunta a fer un procés de confiança a Promusa però amb el conjunt de conclusions i argumentacions a l'espera d'arribar a la premsa amb una convocatòria prevista per a dimecres. El tercer, demostrant que el nou horari serà difícil de complir si se segueix la tònica d'aquesta mateixa sessió plenària.
El 19 de desembre hi haurà un nou Ple ordinari però començarà a les quatre de la tarda. És l'acord que han pres tots els representants polítics en el marc de les negociacions per a la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM). De quatre a cinc s'haurien de debatre tots els punts de govern i entre les cinc i les vuit totes les mocions, el que significaria una durada quatre hores, quan el de novembre, per posar com a exemple el més recent, n'ha durat cinc. Si això passés d'ara endavant, s'hauria de partir el Ple per fer l'Audiència pública de vuit a nou, tal com està previst, i reprendre després el debat que quedi per tractar. El compromís dels representants de complir els temps existeix però, almenys en el preludi del canvi, no sembla gaire efectiu.
No ho sembla perquè l'intercanvi d'idees de les mocions no pot ser curt amb set grups municipals i un regidor no adscrit. Tot plegat en un debat de rerefons sobre quines mocions tenen sentit portar a Ple i quines no per qüestió de competència o d'utilitat de la proposta. Això acompanyat de debats més o menys habituals que s'allarguenen una pugna ideològica necessària en el joc polític però que no cal estendre in aeternum per entendre el positcionament que, d'altra banda, generalment no canviarà perquè el proposant o l'opositor insisteixi.
Tot i que meritòriament ha acabat a les 12, el Ple de novembre ha estat carregat d'això. 12 mocions no institucionals, tres retirades –una d'elles havent-la debatut–, que no podien posar fàcil complir el rellotge. Tot ha començat amb un debat que ja pintava interessant abans de començar, sobre la venda ambulant i els manters. Finalment presentada de forma conjuntament per Convergència, Ciutadans i PP, la proposta de sumar-se a una campanya informativa de la Generalitat en contra de la venda il·legal al carrer ha tingut el suport del PSC, les abstencions d'ERC-MES i ICV-EUiA i els vots contraris de la CUP-PC i del regidor no adscrit. Tot plegat en un ampli debat sobre la necessitat de presentar una moció sobre aquesta temàtica quan al municipi no representa un problema important.
I la cosa ha seguit amb un debat dels reiteratius. Una nova moció dels partits independentistes demanant suport al referèndum aprovat pel Parlament de Catalunya que ha fet que Ciutadans abandoni una vegada més la sala de plens i que cada partit digui la seva. PP: Això és il·legal. PSC: Nosaltres volem la reforma de la constitució cap a un model federal. ICV-EUiA: Això no és un procés constituent real perquè ja té un origen prefixat. Convergència, CUP-PC i ERC-MES –i Dimitri Defranc com a no adscrit–: Això és un mandat democràtic i un procés que també us crida als que no voleu la independència. Debat de sempre i resultat de sempre, aprovat pels proposants i Defranc.
Més o menys la mateixa baralla que quan es demana alguna cosa a l'Estat. Si Ciutadans i PP demanen al Ministeri de l'Interior que millori les instal·lacions de la Policia Nacional a la ciutat, ERC-MES ha de plantejar que sigui la Generalitat la que tingui la competència. I d'aquí un debat entre si allò que depèn de l'estat està fer una “merda”, en paraules d'Èric Gómez, o si això es pot matisar. Fins i tot Ramon Piqué, de la CUP-PC, ha tret crims de la Policia Nacional i referències al franquisme per argumentar que no poden donar suport a una proposta així. Al final perquè sigui el govern qui decanti la balança, en aquest cas a favor de la proposta original perquè considera que és més factible instar l'arranjament de l'espai que el traspàs de competències.
I si de competències va la cosa, no pot faltar la moció d'abast supralocal que Ciutadans critiqui. Ha estat el cas de la petició al govern espanyol de rebaixar l'IVA veterinari, tal com havia aprovat el Congrés. Una moció d'ERC-MES, Convergència i ICV-EUiA amb el suport de la Plataforma Animalista. Una cosa tan senzilla com demanar a una institució superior complir un acord ja pres acaba esdevenint un debat sobre si l'economia ho permet per part dels populars i si ERC-MES ara vol baixar impostos però a Sant Cugat no per part de Ciutadans. De fet, la proposta ha tingut el suport de tots els grups exceptuant l'abstenció dels taronja i el vot contrari dels populars.
Que no es digui que tots els debats són de confrontació claríssima, també hi ha hagut felicitacions per mocions ben plantejades
Ara, perquè no es digui que tots els debats són de confrontació claríssima, també hi ha hagut felicitacions per mocions ben plantejades. És el cas de la proposta d'ERC-MES de lluitar en contra del VIH amb un seguit d'accions que representen tot un pla d'actuació que recull des de col·laboració amb la Generalitat a la commemoració de l'1 de març com a Dia per la Zero Discriminació passant per l'estudi d'instal·lar màquines de preservatius als instituts, el que ha generat crítiques del PP i Ciutadans. De fet, al final la moció ha estat aprovada per unanimitat a excepció d'aquest punt, que ha quedat aprovat però amb el vot en contra de tots dos grups.
Més o menys la mateixa consistència tenia la moció d'ICV-EUiA i ERC-MES per fer una moratòria en la instal·lació dels comptadors telegestionables per part de les elèctriques. La proposta té una àmplia argumentació des la perspectiva de l'usuari tant pel que fa a la protecció com a client com a la salut. Això ha comportat un debat enriquit però no exempt de l'enfrontament habitual entre republicans i populars quan es parla d'oligopolis. “A més, és un text ambigu des de la perspectiva legal”, ha apuntat Benejam, el que ha provocat la votació per separat dels acords, que alhora ha acabat amb la pèrdua del setè acord en què es plantejava que els Mossos d'Esquadra i la Policia Local haurien d'evitar la instal·lació dels comptadors davant de la demanda ciutadana. Tot plegat en una moció que és un rastre d'instàncies a administracions superiors que sí poden fer alguna cosa al respecte.
Per haver-hi, hi ha hagut fins a dues mocions que han acabat desvirtuades per una esmena que ho alterava tot. La primera, com ja havia avançat el Cugatenc, en referència a la instal·lació d'un ascensor a l'andana direcció Barcelona de l'estació de La Floresta. Una esmena de Convergència a la moció de la CUP-PC, ICV-EUiA i ERC-MES ha deixat la proposta en una petició de construcció a Ferrocarrils de la Generalitat però sense capacitat d'actuació de l'Ajuntament al terreny si l'empresa no vol actuar.
La segona, a proposta de Ciutadans i PP en què es plantejava la construcció d'un aparcament al CAP de Can Mates. Una esmena d'ERC-MES per evitar-ne la construcció i regular l'aparcament amb una zona vermella –aparcament gratuït durant dues hores– amb el suport del govern, PSC i Defranc han deixat la idea original en res. Això sí, els republicans es comprometen a replantejar la qüestió si s'evidencia que la zona vermella no és suficient.
També de l'àmbit de salut el PSC proposava fer una taula per debatre el model sanitari del municipi i consensuar accions. Tan poca acollida ha tingut que Pere Soler, portaveu dels socialistes, ha acabat retirant-la perquè, diu, buscava consens i sense consens no tenia sentit impulsar una cosa així. Sí ha tingut consens absolut, però, en la seva proposta de sumar-se al manifest conjunt que els rectors de les universitats catalanes han fet per reclamar millores de finançament i una rebaixa de les matrícules.
Durant la resta de la setmana, com sempre, elCugatenc desenvoluparà més detalladament algun dels punts que apareixen en aquesta contracrònica i d'altres que s'han obviat en pro d'una brevetat que el Ple no afavoreix. Mentrestant, així ha estat a grans trets la darrera sessió plenària d'horari nocturn, una demostració que sembla dir que amb horari de tarda també acabarem de nit.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari