Quatre entitats centenàries reben la Medalla d’Honor

per Anna Poquet

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Anna Poquet

L’Ajuntament ha concedit la Medalla d’Honor a quatre entitats de Sant Cugat que tenen més de 100 anys d’història: la Societat Coral La Lira, la Unió Santcugatenca, el Club de Golf Sant Cugat i el Sant Cugat Esport FC. La concessió ha estat aprovada per unanimitat aquest dilluns 28 de novembre durant un ple extraordinari.

La sala de plens de l’Ajuntament s’ha omplert de persones que durant molts anys han format, i moltes d'elles segueixen formant part, de les diferents entitats que han rebut homenatge per part del consistori. Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Cultura, ha explicat tant la importància de les entitats com el motiu pel que Sant Cugat ret homenatge a aquestes entitats amb tanta història. “És un gest que vol posar en valor la seva trajectòria, transcendència i labor al llarg d’aquests 100 anys de vida”, diu Fortuny.

Conesa ha explicat que tot i que Sant Cugat s’hagi convertit en una ciutat, no ha perdut les seves arrels i tradicions gràcies a les diferents entitats, moltes d’elles, tal com assenyalava Ignasi Bea, regidor de la CUP:  “No és fàcil tirar una entitat endavant, quan en molts casos es fa sense cobrar, no t’aporten béns materials però sí una satisfacció per tirar endavant l’entitat de la que formes part”. A més, Conesa ha afegit que “les entitats són l’ànima de Sant Cugat”. Considera que sense totes les persones que treballen des dels diferents objectius socials “no hauríem aconseguit aquest nivell de ciutat de qualitat”.

La Societat Coral La Lira de Sant Cugat, amb 134 anys d’història, és membre de la Federació de Cors de Clavé des de 1950 i fou dirigida, durant els primers anys, per Lluís Millet, fundador i director de l’Orfeó Català. L'objectiu de la coral no només és fomentar la cultura, sinó també col·laborar als principals actes associatius i musicals de Sant Cugat i del país, com el Fòrum de les Cultures i la Trobada Internacional de Cors d'Home. Josep Garrell, president de la Societat Coral La Lira, ha explicat que aquesta llarga trajectòria “ha estat possible pel sentit cultural, popular i tradicional de totes les persones de sant Cugat que han fet aquestes xarxes associatives i les han mostrat aquí i arreu del país”.

Un exemple de perseverança de la cultura és el cas de Miquel Garrel, president d’honor de la Lira, cantaire des de fa 73 anys i futbolista del Futbol Club Sant Cugat, conegut actualment com a Sant Cugat Esport FC, entitat que també ha rebut la Medalla d’Honor per la seva trajectòria i perquè ha anat transformant-se a mida que ha anat canviant la ciutat, passant per 3 localitzacions diferents .

Llorenç Santasusagna, President del Sant Cugat Esport, F.C., ha explicat que “va ser a la sortida d’un bar, quan Toni Auladell i un grup d’amics, creaven el Club, segurament el bar era el de La Unió”, una de les altres entitats centenàries que ha rebut el reconeixement i que David Pujol, el seu president, ha explicat que es tracta d’una entitat que engloba diferents entitats, La Coral, que és la mes antiga, els bastoners, Fila Zero, els balls de forma intermitent però que van començar als anys 50 i el teatre.

Per últim, el Club de Golf Sant Cugat, una entitat que fou construida coincidint amb l'arribada del ferrocarril a les Planes. Per tant, inicialment, el Club de Golf va ser pensat pels treballadors –molts d’origen anglès- de l’empresa que va venir a construir el tren que uneix Sant Cugat amb Barcelona, coneguda llavors com ‘La Canadenca’. En definitiva, unes entitats que d’una manera o altra han estat relacionades i s’han anat transformant al llarg dels anys.  

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article