Antenes, cables i transformadors, el terreny d'Endesa on l'EMD vol fer un aparcament

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografia del terreny inclosa a l'informe tècnic de l'EMD. Fotos: EMD i Jordi Pascual

Valldoreix previsiblement tindrà un nou aparcament públic d'unes 150 places per descongestionar l'existent al costat de l'Estació. Això es desprèn de la modificació pressupostària aprovada dilluns en un Ple extraordinari de la junta de veïns. És un terreny propietat d'Endesa, que haurà de ser expropiat de mutu acord –ja que no es pot fer expropiació forçosa perquè no està previst urbanísticament com a espai de titularitat pública obligada– amb un valor, segons l'informe tècnic de l'EMD i la mateixa modificació, de 374.385,31€.

Segons el govern, és una operació que s'ha treballat en poques setmanes i s'ha inclòs al pressupost del 2016 per evitar que el romanen de tresoreriaquedés com un superàvit i, per tant, tingués limitada la seva usabilitat en el següent exercici. El terreny està situat a la cruïlla de la rambla Mossèn Jacint Verdaguer amb la carretera que va a La Floresta, a la plaça de Can Cadena. Si bé, només ha quedat aprovada la modificació pressupostària que l'ha de fer possible tot i que, segons explica Josep Puig, president l'EMD, encara s'ha de veure com s'adquireix i quines característiques se li donen a l'espai.

L'oposició s'absté en la modificació pressupostària però té dubtes sobre el projecte

L'oposició –CUP-PC, ERC-MES i C's–, que es va decidir per l'abstenció, no ho acaba de veure clar del tot. El cupaire Ferran Margineda diu que queden dubtes en l'aire com si l'aparcament serà gratuït, quin impacte ambiental tindrà, com quedarà l'afectació electromagèntica per les línies d'alta i baixa tensió que passen per la zona, per on es faran els accessos, quan costarà moure els transformadors i antenes existents a la parcel·la i, sobretot, si aquest aparcament servirà a llarg termini per eliminar l'existent a l'estació i que Promusa faci edificis públics, tal com es preveia en el planejament ara aturat.

Noël Climent, d'ERC-MES, considera que és “una bona compra” però critica l'equip de Puig per “seguir governant sense tenir en compte la resta de grups”. També demana que la compra no serveixi per acabar cedint-la a l'Ajuntament, tal com va passar amb alguns terrenys arran de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a sis àmbits del municipi que es troba als tribunals per la interposició d'un contenciós administratiu per gran part de l'oposició.

A més, en el Ple li va etzibar al president: “Vull creure que ens està enganyant, sinó és molt incaut”, en referència al temps de negociació abans de portar la modificació pressupostària. Diu que fa anys que es parla de buscar una solució a l'aparcament. Xavier Humet, de la CUP-PC, tampoc veu clar els terminis perquè els documents d'Endesa en què es basa l'informe tècnic de l'EMD, considera, no es poden fer en tres setmanes com planteja el govern.

Susanna Casta, de Ciutadans, també es mostra preocupada per l'efecte crida que pugui tenir fer un aparcament. Considera que és necessari fer més places per solucionar el problema però tem que això animi nous conductors a anar fins a l'estació de Valldoreix a buscar el tren i, per tant, dificultar la mobilitat de la zona. També tem que si l'aparcament és de pagament, en no tenir competències sobre la zona blava, acabi sent Promusa qui s'emporti els beneficis. A més, recorda que no només es tracta dels 374.385,31€ sinó que caldrà pagar les adequacions de cablejat a més de l'arranjament del solar com a aparcament.

Puig es defensa de tots els dubtes de l'oposició dient que encara cal tenir un projecte i decidir com s'actuarà. Alhora diu que si l'EMD passa a ser propietària, es beneficiarà de l'arrendament del quiosc de flors i de les antenes de telefonia, tenint, per tant, ingressos extra. Nega taxativament que es porti anys negociant amb Endesa alhora que defensa que l'expropiació no és un subterfugi per acabar edificant l'actual aparcament de l'estació. De fet, diu que la comissió que ha de redefinir l'àmbit es reunirà en un parell de setmanes però en la sessió plenària es va negar a donar detalls sobre les intencions del govern amb l'aparcament existent al·legant que no té relació amb la modificació pressupostària que es portava en l'ordre del dia.

Les qüestions tècniques del terreny

El conjunt de la parcel·la té 9.840,21 metres quadrats i, d'ells, hi ha 5.842,30 que estan qualificats com a sol urbà on es preveu ubicar serveis tècnics metropolitans. Alhora hi ha 3.997,92 metres quadrats que no són urbanitzables perquè, d'una banda, prenen la zona de protecció del sistema viari dels Túnels de Vallvidrera i, d'altra, preveu un carrer que no està construït i un espai lliure que quedaria fins de l'àmbit del Parc Natural.

Actualment, segons es recull en l'informe tècnic de l'EMD, hi ha dues torres d'alta tensió i instal·lacions elèctriques sota terra. Alhora, al xamfrà hi ha un quiosc on es venen flors. Dins de la parcel·la hi ha un transformador de baixa tensió i dues antenes de telefonia. A banda de l'aparcament, l'adquisició de la zona per part de l'administració de la vila hauria de permetre reorganitzar la infraestructura de telecomunicacions per compactar-la i poder fer la zona destinada als vehicles. Tot plegat suposa, segons l'esmentat informe, una millora paisatgística de l'accés a Valldoreix i l'entorn de Can Cadena.

Per poder fer l'operació caldrà, en primer lloc, un conveni urbanístic que estableixi els termes de l'expropiació a Endesa i, en segon, el desenvolupament d'un Pla Especial perquè es puguin establir tres usos: Infraestructures elèctriques d'alta i baixa tensió, aparcament públic i estació base comú per a les instal·lacions de telefonia mòbil. L'expropiació de les zones edificables previstes com a residencial aïllada té un cost de 548€ el metre quadrat i el no urbanitzable de 2,75, el que en total fa els 374.385,21€ aprovats en la modificació pressupostària. Això, segons Puig, és una revisió a la baixa de la proposta d'Endesa.

Més de 200.000€ per reordenar les infraestructures

Davant l'evidència que caldrà fer actuacions per adaptar les instal·lacions elèctriques de la zona per poder fer les obres per fer l'aparcament, l'EMD ha demanat a Endesa, com a propietària del terreny i titular de les línies, un estudi per reordenar el cablejat i torres elèctriques. Es pretén desplaçar les línies de baixa tensió a la via pública, el que implicarà fer un nou centre de transformació. Es mantindran, però, les servituds de l'alta tensió. Tot plegat implica instal·lar nous aparells i deixar en desús alguns d'existents.

Endesa calcula l'operació en 209.872,20€ (IVA inclòs), preu que no inclou el centre de transformació. L'EMD, segons l'informe tècnic, pot encarregar l'afectació de les instal·lacions en servei a Endesa, el que suposaria un cost de 115.363,14€, però hauria de licitar la construcció del centre de transformació i l'extensió de la xarxa a través d'un concurs públic obert, el preu del qual està per determinar.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article