El Congrés aprova minimitzar l’impacte acústic de l’AP-7 al seu pas per Sant Cugat

per Miquel Margalef

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Aquestes són les úniques plaques instal·lades actualment al costat de l'AP7. Foto: Miquel Margalef 

Sembla que per fi es posarà fil a l’agulla a les reivindicacions veïnals del barri de Mas Gener i concretament d’aquells que viuen al Carrer Guadalajara. La Comissió de Foment del Congrés dels Diputats ha aprovat l’elaboració d’un mapa estratègic de soroll de l’AP-7 que ha d’estar acabat abans que finalitzi el primer trimestre del 2017 i ha de servir per minimitzar els nivells de soroll provocats per l’autopista.

Aquest mapa estratègic ha de servir per definir les mesures que siguin necessàries per minimitzar el soroll. La proposició no de llei aprovada pel Congrés, que ha estat presentada per Esquerra Republicana de Catalunya, demana també que s’incorpori una partida pressupostària als Pressupostos Generals del 2017 que permeti fer-ho realitat.

La proposició ha estat aprovada amb els vots favorables de PSOE, Podemos, Ciutadans, ERC, PNB i grup mix i amb l'abstenció del Partit Popular. De fet, els populars han presentat una esmena a la totalitat que ha quedat rebutjada. En aquest text el PP instava a continuar treballant per donar una resposta conjunta a tot el territori estatal sense concretar cap acció concreta.

Malgrat que el Congrés ha aprovat la proposició no de llei, qui ha d’executar l’acció és el govern. Això significa que l’oposició només pot preguntar i insistir a l’equip de Rajoy que compleixi el que la cambra ha decidit perquè finalment sigui una realitat. 

Reivindicacions escoltades  

Tal com ja va explicar elCugatenc, els veïns del barri de Mas Gener porten molts mesos reivindicant que pateixen contaminació acústica per culpa de la proximitat a l’autopista. Les plaques que hi ha instal·lades actualment són més baixes que la gran majoria de les cases i, per tant, no solucionen el problema. Aquestes plaques ja fa molts anys que es van instal·lar i no s’han renovat ni millorat.

El carrer Guadalajara pateix un incompliment de l’objectiu de qualitat acústica en horari diürn, vespertí i nocturn

De fet, en els arguments de la preposició de no llei d’ERC recorda que el 2007 ja es va aprovar un pla estratègic de soroll de l’AP-7 però que mai es van realitzar estudis concrets que ajudessin a solucionar els problemes que pateixen els veïns. També s’indica que els mapes de soroll s’han de revisar cada cinc anys i en aquest cas no s’ha fet. En el mateix text també es recorda que, segons un estudi de la Diputació de Barcelona, el carrer Guadalajara pateix un incompliment de l’objectiu de qualitat acústica en horari diürn, vespertí i nocturn.

A més, el Ple Municipal del maig de 2013 ja va aprovar una moció institucional per instar al Congrés a realitzar accions concretes per solucionar el problema del soroll. Amb tot plegat i després de mesos de lluita, el passat Ple de juliol, en l’Audiència pública, els veïns van tornar a fer sentir la seva veu.

D’aquesta manera, amb la posada en marxa del futur pla que dimecres va aprovar el Congrés, es comença a construir la solució d’un dels tres grans problemes que té el barri. Queden encara pendents la torre d’alta tensió i el barraquisme pròxim al voltant del torrent dels Alous, que també havien criticat els veïns.

Ciutadans també va presentar una preposició no de llei

El passat mes d’octubre Ciutadans va presentar un text per instar a instal·lar pantalles acústiques en el tram de l’AP-7 que passa per Sant Cugat. La proposició no de llei dels taronges també demanava l’elaboració d’un nou mapa acústic de l’AP-7 per solucionar els problemes que aquesta provoca als veïns de Mas Gener. Malgrat que aquesta proposició no de llei es va presentar abans que la d’ERC, la de Ciutadans ha quedat al registre i no s’ha portat a la primera Comissió ordinària de Foment. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article