El govern es compromet a redissenyar el concurs d'emprenedoria social per suplir les mancances

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Cloenda de la tercera edició del concurs d'emprenedoria social. Fotos: Jordi Pascual i Anna Poquet

La tercera edició del concurs d'emprenedoria impulsat per l'Ajuntament ja ha celebrat la seva jornada de cloenda amb set dels vuit projectes seleccionats encara en marxa i presentant les seves empreses i plans de futur. El govern, però, ja avança que la propera convocatòria tindrà canvis substancials, entre d'altres un caràcter bianual que ha de permetre als equips tenir un assessorament de dos anys. Segons la tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, Joana Barbany, s'elaborarà un pla director que haurà de permetre analitzar quins canvis aplicar.

La proposta de redisseny arriba després de tres edicions que entre totes elles han suposat 15 projectes guardonats, 11 dels quals estan en marxa, i 32 rebuts. A més, tal com va explicar aquest diari, diversos participants dels dos primers anys són crítics amb alguns aspectes del concurs, alguns dels quals han evolucionat com l'assessorament, i en proposen millores. El govern s'ha compromès, davant la petició de l'equip d'elCugatenc com a participant, a tenir en compte les opinions dels concursants en el procés de redefinició.

D'altra banda, Barbany també diu que l'Ajuntament farà tot el possible per col·laborar amb la Xarxa d'Economia Social (XES) de Sant Cugat per sumar-se a la convocatòria del Departament de Treball de la Generalitat per desenvolupar una xarxa d'ateneus cooperatius arreu de Catalunya. És una qüestió que s'ha de començar a treballar immediatament ja que el Diari Oficial de la Generalitat va publicar les bases de les subvencions lligades a aquesta xarxa el passat 22 de novembre.

Nino Ramírez com a representant de la Federació de Cooperatives de Treball també destaca aquesta proposta a nivell autonòmic, que ha de servir per enfortir el cooperativisme i l'economia social. Destaca que el cooperativisme és creure en la democràcia interna que, alhora, acostuma a permetre més flexibilitat sempre prioritzant les persones per sobre del capital. Assegura que la taxa de mortalitat de projectes durant els primers anys de funcionament és molt elevada i, per això, cal reforçar-los.

L'acte de cloenda de la tercera edició ha permès a cadascun dels set projectes finalistes presentar la seva aposta empresarial així com el valor social que té lligada. Alhora ha incorporat una taula rodona amb membres de SocialForest, empresa de gestió forestal que tot i que en forma de Societat Limitada fomenta la formació i inserció laboral de joves; de Magna Magazine, revista per a un públic sènior que va guanyar el concurs de l'any passat, i Cíclica, empresa que ofereix serveis d'arquitectura, urbanisme i paisatge i projecte d'aquesta edició del concurs. Tots ells han oferit una visió sobre l'aplicació del model social a la seva lògica empresarial.

Els projectes guardonats

La tercera edició del concurs d'emprenedoria social ha significat la presentació dels set projectes que han arribat al final del procés. Són d'àmbits molt diferents, des de la salut al comerç. Justament això provoca que hi hagi projectes que de partida tenen clarament una finalitat social i una estructura col·lectiva i d'altres que, tot i incorporar alguns elements propis de l'economia social, poden encaixar també en altres models empresarials. A continuació es desenvolupen els projectes a partir de l'explicació que els propis impulsors han donat.

C&P Relocation Services

Aquesta és una empresa que fomenta un procés d'integració familiar i personal per a treballadors estrangers expatriats d'empreses internacionals. Segons els seus impulsors es dóna sortida professional a persones a l'atur de més de 45 anys i s'ofereixen serveis diversos com ara la recerca d'habitatge i d'escoles, ajut en tràmits administratius i informació d'actes socioculturals. Se centren a Sant Cugat i el territori del Catalonia Innovation Triangle (CiT) com a focus atractors d'empreses d'altres països.

Cíclica

Com ja s'ha explicat per la seva participació en la taula rodona, aquesta empresa se centra en l'arquitectura i l'urbanisme per treballar per l'equilibri ambiental i social. Segons expliquen els seus impulsors, l'equip ha crescut durant el concurs. Pretenen donar idees innovadores i de qualitat mantenint-se actius en grups de recerca universitària. Desenvolupen estratègies, plans i consultories amb participació de les persones, per això diuen que la forma cooperativa és clau.

Pread

Aquesta iniciativa funciona com un programa de formació basat en la prevenció, detecció i educació de l'ansietat, la depressió i l'assetjament. Ho treballen amb professionals, empreses i l'administració així com amb teràpies familiars i socials. L'equip inclou tant professionals com persones afectades.

Eficook

En forma d'aplicació mòbil, aquesta iniciativa permet fidelitzar clients de petits i mitjans supermercats a través de descomptes personalitzats i solucions per reduir el malbaratament alimentari. Els impulsors expliquen que ja han treballat amb Condis i electronics.cat. Basen la seva rendibilitat amb les quotes dels supermercats que s'hi sumen, amb la publicitat que s'incorpora a l'aplicació i la venda de informació de la massa crítica.

Integrem Salut

Aquest projecte vol implementar un nou model de salut integratiu, fusionant pràctiques professionals convencionals i complementàries en un mateix espai físic i amb un programa de salut personalitzat. Això implica acompanyar persones de totes les edats i fer-les partícips de les decisions de salut que els afecten. D'aquesta manera es plantegen trencar amb el doble model de salut que consideren que existeix actualment. Tot plegat inclou col·laboració amb el Banc del Temps i la voluntat de contractar persones amb atur de llarga durada.

Retail Partners

Aquesta empresa desenvolupa serveis comercials i de màrqueting per distribuir tèxtil llar a Espanya i Portugal. Recerquen partners estrangers que estiguin interessats en vendre a la península ibèrica per fer-ho factible. Ja tenen l'activitat en marxa amb resultats econòmics positius i han desenvolupat una cooperativa de segon nivell que inclou actors del tèxtil llar de l'Estat. Defensen que tot i ser una empresa petita, actuen com una de gran.

L'Avenir / elCugatenc

Aquest diari està editat per l'associació L'Avenir que preveu esdevenir cooperativa en el moment que l'evolució econòmica prevista comenci a complir-se. elCugatenc va néixer amb la voluntat de fer periodisme crític, en profunditat i d'anàlisi que permeti al lector reflexionar per a la presa d'accions socials i polítiques. Agafa un model periodístic existent a nivell nacional i internacional i l'adapta a la realitat local, amb l'estructura assembleària com a garant d'independència. Això amb els anunciants amb criteris ètics i subscripcions com a principals fonts d'ingressos.

La majoria de projectes han agraït a l'Ajuntament l'oportunitat del concurs i especialment a l'empresa Tandem Social com a encarregada de l'assessorament. Barbany ha destacat la transversalitat de l'economia social al mateix temps que ha destacat la necessitat de fer que els projectes siguin viables perquè sense la rendibilitat econòmica no es pot tenir efecte social continuat en el temps.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article