Paraira anuncia que La Floresta tindrà quatre persones netejant a jornada completa

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

En una reunió especial del Consell de Barri de La Floresta amb la tinenta d'alcalde d'Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana celebrada dijous, Cristina Paraira s'ha compromès a designar quatre persones a jornada completa per a la neteja del barri. Segons explica, després de la pavimentació de 41 carrers amb el Pla de Millora, aquest servei resulta més fàcil i el podrà fer directament l'empresa encarregada de la neteja dels carrers.

D'aquesta manera, l'Ajuntament es proposa posar fi al greuge comparatiu entre els carrers més propers a la natura i el centre de la ciutat que alguns veïns s'han encarregat de criticar als Consells de Barri i a les xarxes socials. Així mateix, en resposta als assistents, Paraira ha explicat que aquest nou servei farà accions que abans no realitzava com ara treure la terra de les voreres que queden just al costat d'un marge. Seguiran apostant per la neteja de fulles, malgrat la proximitat del bosc, per evitar que es col·lapsin les clavegueres.

No està tan clar, però, el paper que ha de jugar la brigada d'obres a La Floresta. Mentre el govern considera que els treballadors actuen amb la mateixa proporció a tota la ciutat, alguns veïns creuen que “el deute històric” amb el barri hauria de traduir-se amb més presència. Majoritàriament han demanat una brigada pròpia que es podria vehicular, com en la prova pilot que començarà a Les Planes, amb tres persones sorgides de plans d'ocupació.

Els veïns demanen una brigada d'obres específica per al barri

La tinenta d'alcalde considera que aquesta mesura no és eficaç ja que hi ha accions que només pot realitzar una persona a tot el municipi –hi ha només un manyà, per exemple– i, alhora, les eines estan centralitzades. Si bé, espera veure com ha anat la prova al barri veí. De fet, el director d'àmbit de gestió de Qualitat Urbana i Mobilitat, Victor Martínez, considera que potser la millor opció seria licitar el paquet de manteniment de La Floresta perquè ho gestioni una empresa externa. Encara que diu que no fa cap proposta concreta.

Isidre Marías, veí del barri, ha proposat crear una mena de figura, potser dependent del Consell de Barri, que detecti els problemes de manteniment i, alhora, serveixi per prioritzar accions perquè així la brigada pugui actuar en aquells punts més urgents. El president del Consell de Barri, Ramon Piqué, ha pres el compromís de treballar en aquest sentit.

De fet, Nahuel Quimansó, com a veí participant en el Consell, ja ha recollit algunes incidències perquè l'Ajuntament actuï. De moment, aquesta recollida servirà principalment per a l'arranjament de voreres, formigó i asfalt. De les dues primeres actuacions encara es fa el concurs públic i no es començarà a actuar fins la primera setmana de febrer. Són, segons Paraira, contractes per metres quadrats afectats que pretenen actuar només en el punt concret de la incidència, mai en tot el carrer.

Les actuacions referents a l'asfalt començaran abans, el 23 de gener, ja que el contracte ja s'ha adjudicat a Asfaltos Augusta. Totes tres actuacions parteixen de la detecció de problemes pel propi equip municipal així com de les crítiques rebudes, moltes d'elles vehiculades a través del Consell de Barri amb un document unificat de les zones on actuar. A més, durant el contracte se'n podran afegir més.

Juan Merino, del Casal d'Avis, ha demanat aprofitar l'actuació per retirar les barreres arquitectòniques que dificulten el pas de cadires de rodes o cotxes. Paraira s'ha compromès, en aquest sentit, a moure les papereres i senyals que quedin al mig de les voreres però, diu, no es podrà actuar sobre pals de llum i telèfon ni en barreres arquitectòniques més pròpies de l'estructura, com ara escalons. De fet, Martínez considera que La Floresta mai podrà ser accessible del tot per la seva orografia.

Aprofitant l'avinentesa de les papereres, la tinenta d'alcalde ha anunciat que durant la propera setmana se substituiran les 39 d'existents per unes més noves que tenen un sistema per evitar que els porcs senglars les bolquin. Ara bé, segons ella mateixa, un exemplar gran podria arrencar-les del terra igualment. Pel que fa als residus, també diu que la seva àrea treballa per instal·lar un punt verd mòbil però amb cert caràcter fix per a La Floresta perquè no tindrà un horari limitat durant un dia sinó que es quedarà diversos dies en un lloc abans de canviar d'ubicació.

La riera Saladrigues

La trobada de la tinenta d'alcalde amb els veïns també ha servit per repassar l'estat de l'actuació que s'ha de fer a la riera Saladrigues per solucionar els problemes de drenatge del clavegueram. Com ja va explicar aquest diari, el contracte ja ha estat adjudicat i ara l'empresa ha de presentar el projecte. Això hauria d'arribar al juny com a data límit. Si se segueix el calendari explicat pel govern, a l'abril del 2018 s'aprovarà definitivament el projecte, després de passar per la Generalitat, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Consorci del Parc Natural de Collserola.

Paraira, però, no es vol enganxar els dits i ressalta que aquestes dates són aproximades i que, per evitar problemes de cara a l'aprovació final, l'Ajuntament ja té trobades amb l'ACA. A banda de solucionar la canonada, l'actuació preveu actuar sobre el territori fent talussos que permetin contenir l'aigua quan plou. Un representat de la comissió de medi ambient del Consell de Barri també ha demanat calendaritzar trobades amb els veïns per tenir incidència en la definició de l'espai i la tinenta d'alcalde s'ha compromès a proposar a l'empresa fer trobades.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article