Els reptes de la nova ordenança d'animals domèstics

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Francesc Carol

La Taula de Benestar Animal treballa des de fa dues sessions una actualització de l'Ordenança municipal sobre tinença i circulació d'animals d'acolliment domèstic. En aquest òrgan participen els grups polítics i diversos actors implicats com ara la Plataforma Animalista (PAS) o El Cau Amic. L'actual normativa data de l'any 2010, tot i que amb redactat gairebé idèntic a la del 2000, i havia quedat caduca davant de noves problemàtiques i compromisos que no quedaven recollits, com ara les colònies de gats o el compromís d'estudiar la creació d'un Centre d'Acollida.

Tot i les primeres passes, encara falten mesos de treball. Ara s'han de presentar propostes que han de passar posteriorment la validació dels serveis jurídics de l'Ajuntament. Tot plegat ha d'acabar amb un document que s'ha de portar a aprovació al Ple en dues fases, l'aprovació inicial i la definitiva. En el transcurs també hi haurà un període d'exposició pública per presentar al·legacions. Així ho explica el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, que ha encetat un seguit de reunions obertes en què els ciutadans interessats, entre ells membres de la PAS, poden aportar idees per a l'ordenança.

Defranc destaca quatre noves propostes que han sorgit d'aquestes reunions. Primer, que quedi recollit d'alguna manera Viopet, un programa d'acollida d'animals domèstics víctimes de violència familiar o de gènere ja que en molts casos són part del conflicte utilitzant-los com a xantatge o amenaça. Segon, la creació d'uns agents de benestar animal (ABA) equiparables als membres de Protecció Civil. Això implicaria, però, fer un reglament propi derivat de l'ordenança. Tercer, actualitzar el protocol policial. I quart, actuar en les colònies de gats i les persones que fan el control.

En el marc de la Taula s'han parlat accions i mesures a incorporar en la nova ordenança

En aquestes trobades també han sorgit altres punts que difícilment es podran desenvolupar com l'elaboració d'una llista de maltractadors d'animals reconeguts que ha d'agilitzar la feina dels cossos de seguretat. Alhora, ja en el marc de la Taula, s'han parlat accions com posar xip als gats que viuen al carrer perquè l'Ajuntament en sigui el responsable, senyalitzar zones de pas, fer fitxes amb dades davant d'atropellaments perquè els possibles propietaris coneguin que el seu animal ha estat atropellat, que les cases d'acollida reportin el seu funcionament al consistori i reforçar la mediació davant de problemes veïnals causats per animals.

L'ordenança segurament desenvoluparà una part de recomanacions d'actuació per a propietaris d'animals domèstics. També plantejarà les limitacions de tinença pel que fa a espècies o tipus d'animals així com les normes que ha de seguir cada persona. El text no pot contradir la normativa catalana tot i que la pot concretar. Haurà de preveure tipus de sancions i quantitat, una qüestió que de moment no s'ha treballat ja que els membres de la Taula només han tingut accés a un esborrany de caràcter molt tècnic. L'ordenança vigent preveu sancions d'entre 100 i 20.000 euros en funció de la falta.

Mentrestant al carrer

Tot i la tasca institucional, els animalistes organitzats no aturen la seva feina de carrer. La darrera acció empresa per la PAS ha estat iniciar una recollida de mantes, medicaments, menjar, llits, menjadores, collarets i corretges per enviar a les protectores de la Costa del Sol afectades greument per les pluges intenses dels darrers dies. Es poden entregar a la botiga Terranova i a la Clínica Veterinària Triavet. L'Ajuntament ha facilitat l'espai d'emmagatzematge dels donatius.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article