El Consell del Centre-Oest debat establir criteris en el triatge de les propostes dels diners de lliure disposició

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Reunió del consell. Foto: Jordi Pascual

Havia de ser breu perquè només es tractava d'aprovar els projectes que es desenvoluparien amb els 15.000 euros de lliure disposició que corresponen al Centre-Oest però la sessió de dilluns ha portat un altre debat relacionat. Cal establir algun mecanisme en el triatge? Com cada sessió del consell d'aquesta zona de la ciutat, la baixa participació ha estat protagonista. De fet, ha estat la clau perquè només s'hagin rebut 11 propostes per als diners que li corresponen. La selecció s'ha basat en descartar els projectes massa cars i els que ja es fan per altres vies fins quedar-se amb les quatre propostes finals, que han estat aprovades.

La primera està valorada en 3.000 euros i pretén pintar al terra de la plaça Doctor Galtés jocs infantils i, alhora, afegir-hi bancs i una paperera. Ha estat una proposta presentada per Sant Cugat Comerç. La valoració tècnica del consistori planteja que es pot desenvolupar sense problemes tot i que cal parlar abans amb els veïns de la plaça.

El segon projecte es tracta d'instal·lar entre dos i tres aparells gimnàstics a la plaça Jocs Florals, el que també implicarà reubicar els bancs. És una proposta presentava per l'Associació de Veïns del Centre Estació i té una valoració econòmica de 6.000 euros. Aquesta mateixa associació ha aconseguit que s'aprovés una altra de les seves propostes, fer una festa per dinamitzar els veïns. Es destina una partida de 2.000 euros per fer una festa organitzada per les pròpies entitats.

La darrera proposta acceptada està demanada per diversos comerços de la plaça de Can Quitèria i pretén fer una activitat de Nadal. De la idea inicial, que preveia fer una mena d'espai del pare Noel, s'ha evolucionat cap a una trobada aquest dissabte amb un tió, tallers infantils i animació i música. En total 3.050 euros.

Les quatre propostes van estar validades només començar desembre

Totes quatre propostes van estar validades només començar desembre en una reunió entre els tècnics de l'Ajuntament i els proposants, un total de quatre entitats, els comerciants de Can Quitèria i el grup de CiU. La reunió del consell de desembre s'ha encarregat de donar el vist i plau però amb abstencions provocades, principalment, per aquesta darrera proposta.

Conxi Martínez, d'ICV-EUiA, ha estat la més crítica ja que li sobta el cost, que s'explica per haver de contractar persones per a aquell dia, i no acaba de veure que es destinin els diners de lliure disposició a dinamitzar els comerços d'un únic punt del barri, sobretot si ells no participen activament dels actes i només es limiten a fer negoci. Això li ha valgu l'abstenció, que no ha evitat que s'aprovés la mesura.

Així i tot, la seva principal crida ha estat la d'establir alguns criteris en el triatge de projectes en el sentit de veure qui pot i qui no pot presentar idees ja que entre les 11 propostes hi ha partits, associacions i la dels comerciants de Can Quitèria sense cap paraigües legal que els agrupi. Alhora, diu que cal establir quins elements s'han de valorar en la selecció.

Marina Casals, sotsdirectora de participació de l'Ajuntament, ha explicat que en aquest cas el triatge s'ha fet així per la falta de projectes. Si es posava un segon filtre, sobrarien diners. És per això que Martínez ha proposat la possibilitat de deixar-los apartats de cara a anys següents. És una pràctica que s'ha fet a altres consells com Les Planes o La Floresta però amb una partida molt més alta i per això Mayte Pérez, presidenta del Centre-Oest, diu que caldria estudiar-ne la viabilitat.

Si bé, el plantejament de Martínez tampoc és compartit per tots els membres. Marc Villoro, de l'Associació veïnal Centre Estació, per exemple, creu que dinamitzar el comerç de Can Quitèria en una data puntual pot servir per donar a conèixer l'espai i començar a situar un punt del Nadal santcugatenc de cara a altres anys. Alhora, demana l'ajut dels partits per millorar la participació del consell.

De fet, aquest és, de nou, el quid de la qüestió. Rafael Robledo, en representació de la Unió Ciclista, considera que cal demostrar que la participació no és només testimonial i que realment es pot influir en la tasca dels polítics. Així mateix, l'Assemblea Nacional Catalana, segons explica la seva representant, no ha presentat cap proposta perquè cal afinar aquesta participació amb els criteris que demana Martínez.

La dinamització del consell s'ha situat per unanimitat com a gran problema a solucionar perquè de cara a anys següents hi hagi més projectes per als diners de lliure participació. Així mateix, una bona difusió, que potser comença a tenir-se amb el butlletí que s'enviarà després de cada sessió ordinària del consell a les cases dels veïns, hauria de permetre més efectivitat i sentit de l'òrgan de participació.

Les propostes rebutjades

Les set propostes restants han estat rebutjades en tres sentits diferents, o no són viables tècnicament, o són massa cares o ja estan previstes. Del primer bloc hi ha dues idees que s'incorporaven dins d'una gran proposta de millora de diversos espais de la ciutat. Tècnicament, segons el consistori, no es poden protegir els contenidors amb fusta per com funciona el sistema de recollida de brossa a la ciutat ni insonoritzar la plaça de Can Quitèria, tot i que el govern destaca que l'adquisició d'una pantalla acústica, tal com es va aprovar amb els pressupostos participatius, minimitzarà molèsties als veïns. Tampoc es podrà millorar l'accés a l'aparcament de Can Quitèria.

El govern pren nota de totes les propostes que no són viables de moment pel seu cost

Segons ha explicat Casals, el govern pren nota de totes les propostes que no són viables de moment pel seu cost per veure si més endavant es pot actuar en aquest sentit. Es tracta de plantar nous arbres i eliminar pilones a l'avinguda Lluís Companys, arranjar les travesses dels talussos del parc Ernest Lluch, posar lavabos públics al carrer –als pressupostos participatius se'n van aprovar a alguns parcs– i augmentar la seguretat i la vigilància a l'eix comercial, un debat que, de fet, ha arribat diversos cops al Ple.

Finalment, hi ha dues propostes que, segons el consistori, ja estan previstes per altres vies. D'una banda, la millora dels jocs infantils de la plaça Tres Pous i, d'altra, la dinamització del consell, que es preveu a través del butlletí que es repartirà a les cases de l'àmbit.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article