L’organització del Quinto desgrana els problemes de la negociació amb l’Ajuntament

per Miquel Margalef

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Julià Mestieri i Anna Montull amb els cartells de les dues fetes. Foto: Miquel Margalef 

Un any més el Quinto de Nadal i la festa de cap d’any, tots dos esdeveniments organitzats per Cal Temerari, es celebraran a Sant Cugat. Però una vegada més, i segons indiquen els organitzadors d’ambdós actes, l’Ajuntament ha posat molt poca voluntat per tirar endavant les negociacions. De fet, el Quinto ja va sortir a escena pública el passat octubre per falta de diàleg i de resposta del consistori. Ara, un cop les negociacions han arribat a bon port, els organitzadors han publicat un comunicat on expliquen com han transcorregut les negociacions.

Des de l’organització expliquen que després de la Festa Major ja es van posar en contacte amb l’Ajuntament per començar a negociar el lloc i els horaris en què es celebraria el Quinto i la festa de cap d’any. Però es va arribar al setembre i el consistori no havia respost cap dels correus electrònics. Llavors, diuen que van presentar la instància i passats els 20 dies legals no van rebre cap resposta. “Aleshores vam fer l’únic que funciona en aquesta ciutat: Un comunicat públic a la premsa. Al cap de dos dies ja teníem una reunió convocada”, explica Julià Mestieri, membre de la comissió organitzadora del Quinto i cap d’any, al ser preguntat per elCugatenc.

“Vam fer l’únic que funciona en aquesta ciutat: Un comunicat públic a la premsa. Al cap de dos dies ja teníem una reunió convocada”

A més, Julià afegeix que “el Quinto es fa perquè encaixa més això que no pas el pollo que liaríem si no hi hagués Quinto, bàsicament és una correlació de forces”. El organitzadors entenen aquest gest com un primer escull polític perquè malgrat seguir els passos habituals el consistori no va reaccionar fins que es va fer un comunicat públic.

Malgrat el toc d’atenció públic i després de la reunió amb l’Ajuntament, critiquen que la dinàmica va ser la mateixa. “Estàvem a finals d’octubre, a dos mesos vista, i no teníem cap novetat del projecte que els hi havíem presentat. Veiem que tot el que era tècnic es feia molt ràpid i assertiu però tot el que depenia de decisions polítiques era molt lent”, narra Julià Mestieri. A més, també afegeix que les reunions amb la regidora es convocaven amb poc temps i en horari laboral, moment en què la gran majoria de voluntaris que tiren endavant el Quinto estan treballant.

A totes aquestes crítiques i retrets l’Ajuntament nomes diu que no vol polèmiques. “No entraré en polèmica ni en una picabaralla de 'tu has dit i jo he deixat de dir', el resultat final és bo per a ells, és bo per a nosaltres i és bo per la ciutat. Crec que la polèmica està fora de lloc quan el resultat final ha estat positiu i la situació ha estat molt ben resolta”, sentencia Carmela Fortuny, tinenta d’alcalde de Cultura, Presidència i Promoció de la Ciutat.

“No entraré en polèmica ni en una picabaralla, el resultat final és bo per ells, és bo per nosaltres i es bo per la ciutat”

L’equip impulsor del Quinto critica també altres entrebancs més concrets com els horaris dels esdeveniments i el pagament d’una taxa. Pel que fa al primer conflicte, des de l’organització denuncien que van presentar un projecte amb uns horaris determinats i que després el govern va presentar uns horaris completament diferents per decret d’alcaldia. “Ens podíem adaptar a l’horari proposat pel Quinto, però ens negàvem a finalitzar la festa de cap d’any a les cinc del matí, simplement per un tema de seguretat”, argumenta Mestieri. Indiquen, a més, que això mateix els hi havia dit la Policia Local. Per aquest motiu, finalment, la festa finalitzarà a les sis de la matinada.

Pel que fa a l’altre escull concret, els organitzadors han assenyalat la taxa d’ocupació d’espai públic. Segons expliquen el govern tenia la intenció que la paguessin i els organitzadors hi estaven d’acord, però reivindicaven que altres organitzacions pròximes al govern no l’havien pagat quan havien fet activitats al carrer. “Estàvem disposat a pagar, però òbviament els hi vam indicar que denunciaríem que ens estaven fen pagar una taxa que només la pagàvem nosaltres. Al cap de dos dies ja no era necessari pagar aquesta taxa”, descobreix Mestieri.

Al intentar preguntar per aquestes dues denúncies concretes, Carmela Fortuny prefereix no entrar en polèmica i indica que “el Quinto és una activitat que la gent s’ho passarà bé, que serà ben organitzada i amb una molt bona ubicació, i això és el fet rellevant que volem posar sobre la taula”.

Els organitzadors denuncien que tot plegat és una dinàmica que no afavoreix al teixit associatiu

Els organitzadors denuncien que és una dinàmica que no afavoreix al teixit associatiu. “Ens hem trobat que les dinàmiques de treball del Quinto es veien molt empitjorades per culpa de no poder avançar res”, explica Anna Montull, portaveu de la comissió organitzadora del Quinto i cap d’any. Julià Mestieri afegeix que hi ha dos projectes de ciutat, el del govern i el de les entitats i que mentre governi Convergència les dinàmiques seran les mateixes.

Tot i això els organitzadors indiquen que no creuen que hi hagi mala fe personal, sinó que creuen que el paradigma amb el qual es mou el govern és completament diferent al de les entitats i, diuen, que el consistori en cap moment fa cap esforç d’empatia.  

Quinto i festa de cap d’any 2016

Està previst que enguany el Quinto de Nadal augmenti l’assistència de públic entre un 30-40% respecte a l’any passat, moment en què la xifra es va arribar fins a les 18.000 persones. Com cada any els premis que s’entreguin al llarg dels dies que es celebri el Quinto tenen una estreta relació amb el comerç de Sant Cugat i amb les entitats de la ciutat. A més, enguany s’ampliaran els premis econòmics que s’entregaran més sovint al llarg de la celebració.

Durant totes les activitats que realitzarà Cal Temerari dins l’envelat gaudiran del Pla contra les agressions masclistes, sexistes, LGTBIfòbiques i racistes molt semblant al que es va fer durant la FMA però adaptat al Quinto i a la festa de cap d’any.

D’aquesta manera, la celebració del Quinto tindrà lloc a l’envelat Ramon Barnils el 23 de desembre de 21:00h a 1:00h i del 25 al 28 de desembre, ambdós inclosos, de les 19:00h a la 1:00h i fins a les 2:00h el 25 de desembre. Per la seva banda, la festa de cap d’any també es realitzarà dins de l’envelat i es celebrarà fins a les 6:00h de la matinada. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article