El Consell de Barri del Centre-Est planteja incidir en el reglament de participació ciutadana

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Per extensió és el consell més ampli. Comprèn barris tant diferents com Volpelleres i Can Barata. Això fa que hi hagi moltes entitats que hi participin i en total siguin 22 portaveus entre associacions i partits, un mes que el que estipula l'actual reglament de participació ciutadana. Aquest neguit ha arribat a les entitats del Consell de Barri del Centre-Est que, després de debatre l'assumpte, ha acabat demanant als polítics intervenir en l'actual redefinició del reglament perquè el districte, on moltes entitats tenen la seu per estar ubicades a la Casa de Cultura, pugui donar cabuda a tot el seu teixit associatiu sense haver d'excloure a ningú.

Per fer-ho bé, però, diverses entitats han defensat que cal mantenir-se en ordre en tot moment, és a dir, amb el domicili i els càrrecs actualitzats al registre i al corrent dels pagaments a hisenda. Més encara defensen aquesta mesura si alguna d'aquestes entitats ha de rebre diners públics a través d'una subvenció. Si bé, Susanna Pellicer, com a representant de Convergència, ha defensat que l'Ajuntament sempre revisa l'estat legal de les associacions abans d'entregar cap subvenció. Així mateix, Alberto Valcarce, de l'Associació de Veïns de Volpelleres, ho ha corroborat explicant els tràmits que la seva entitat va haver de passar per rebre la subvenció que els va permetre organitzar la primera Festa Major del barri.

Així i tot, la darrera reunió del consell abans d'acabar l'any ha tingut el seu moment de debat al voltant d'aquest assumpte. Francesc Carol, de l'Associació d'Egiptologia, ha fet una gran defensa d'haver d'estar al dia per participar al consell. Si bé, això ha generat cert neguit entre altres associacions per la composició del barri i per la dificultat per a alguns col·lectius de mantenir actualitzades les dades. Així i tot, el consistori, sabent que aquest és un assumpte recurrent, ja va enviar una carta a totes les entitats que participen als consells territorials de tota la ciutat perquè actualitzessin les informacions registrades si no ho havien fet encara.

S'ha fet un balanç positiu del consell amb més de 20 reunions entre plens ordinaris, extraordinaris i comissions durant el 2016

El consell també ha servit per repassar alguns assumptes recurrents com ara els resultats dels pressupostos participatius i el nivell d'execució dels diners de lliure disposició del consell durant el 2016. Alhora s'ha acordat que el consell d'entitats determinarà els criteris per seleccionar els projectes de cara al següent any. També s'ha recordat que s'ha engegat la tercera fase del procés participatiu del barri del Monestir - Sant Francesc i que es podran votar les línies d'actuació a prioritzar fins el 22 de desembre a través de les butlletes que s'han enviat a cada casa o per Internet. Així mateix, s'ha fet un balanç positiu del consell amb més de 20 reunions entre plens ordinaris, extraordinaris i comissions durant aquest any i s'ha establert el 26 de febrer com a següent trobada.

La seguretat i les noves ubicacions del botellón

En el resum de les reunions de les comissions del consell s'ha explicat que la de seguretat havia mantingut una reunió amb els cossos de la ciutat per tal d'analitzar la qüestió. Segons els agents, hi ha hagut una gran davallada de robatoris tant a cotxes com a domicilis, després d'un estiu d'augment que havia posat l'alerta i engegat el debat polític. Això s'explica, en part, per les detencions. El que sembla, segons s'ha dit al consell, que no ha estat tant efectiu és tancar els caps de setmana Can Solà per evitar el botellón. Tal com indiquen veïns de diverses zones de la ciutat, l'afartada d'alcohol, combinada amb el consum d'altres substàncies habitualment, s'ha traslladat a altres punts de la ciutat com Can Magí o al costat del Collserola.

Ferran Villaseñor com a president del consell ha explicat que el govern ha apostat per tallar Can Solà amb un dispositiu que ha diluït el botellón a aquella zona, alhora que s'ha pres el compromís de seguir i fer accions complementàries per evitar el consum al carrer a altres punts del municipi. Explica que el cas del Collserola concretament s'ha parlat amb la direcció del centre educatiu ja que se sospitava que part dels joves que bevien al carrer n'eren alumnes.

Els problemes de punts concrets del districte

Justament l'extensió del districte fa que els problemes puntuals des de la perspectiva territorial en siguin molts. A Volpelleres alguns veïns han dit que hi ha molta gent que desconeix el projecte de Mercat. Si bé l'Associació de Veïns ha recordat que el tenen exposat a la seva web i que en van fer una presentació pública durant la Festa Major del barri. Així mateix, també han corroborat que la nova rotonda que hi ha a la cruïlla entre l'avinguda de la Cola i la de Can Bellet ha causat problemes i que hi ha un projecte d'actuació per evitar problemes al qual li falta una partida pressupostària per poder-lo impulsar.

A Can Magí, a banda del conflicte pels clubs de cànnabis que s'hauria d'acabar amb l'ordenança que s'hauria d'aprovar al febrer, Ferran de Juan, president de l'Associació de Veïns, apunta a unes naus que hi ha ubicades a la carretera de Roquetes en la banda de Cerdanyola on han vist algunes pràctiques estranyes, com ara l'abocament de productes farmacèutics. Demanen al consistori que parli amb l'Ajuntament de Cerdanyola i aconsegueixi un llistat de les empreses que hi ha ubicades.

Josep Vergés, de l'Associació de Veïns del Centre, explica que l'Ajuntament ja li ha facilitat una correlació de les terrasses que hi ha a la ciutat i considera que hi ha casos desproporcionats per la quantitat de taules i cadires. Considera, a més, que la nova ordenança que s'està treballant no planteja cap solució perquè a l'esborrany que ha pogut veure s'indica que aquelles terrasses ja existents no es canviaran tot i contradir la nova regulació. És per això que recullen signatures, ja en tenen més de 1.000, per tornar a tres dies de Festa Major, fer concerts fora del centre i que es compleixin uns horaris europeus de terrasses.

Amb una crida nascuda del PP i amb el suport de diversos veïns, ha tornat a sortir l'estat del parc de la rambla de torrent d'en Xandri on hi ha brutícia, especialment ara fulles acumulades, que provoca relliscades. Alhora falta alguna passarel·la per evitar trepitjar la gespa per accedir als passos de vianants. També hi ha un forat al terra a l'estació d'autobús. Villaseñor s'ha compromès a entrar per registre les peticions en aquest sentit per veure si el govern actua amb més celeritat.

Així mateix, diverses entitats de molts punts del districte han lamentat que les activitats de Nadal no estiguin distribuïdes territorialment del tot. D'una banda han lamentat que les destinades als nens es concentrin al parc Ramon Barnils i, d'altra, han demanat que es pugui fer alguna activitat amb els reis o allargar la cavalcada a altres barris.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article