La contractació pública municipal inclourà noves clàusules socials al 2017

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple de desembre, el darrer ordinari abans d'acabar l'any, ha donat el vistiplau en forma de moció institucional, proposada inicialment per Convergència, a introduir clàusules socials en la contractació pública depenent de l'Ajuntament. Per fer-ho, abans del 31 de desembre hi haurà una reunió de la comissió de la Contractació responsable. En aquesta s'avaluaran i es valoraran com introduir aquestes clàusules.

Després de l'aprovació, el consistori també té el compromís de fer una jornada amb entitats, associacions i empreses del tercer sector per poder incorporar noves propostes. Amb això la comissió redactarà una nova instrucció per introduir aspectes que permetin fer un pas més en la introducció d'aquestes clàusules socials. Aquest nou pas serà d'obligat compliment, segons el redactat de la proposta, en les licitacions del 2017 tot i que la nova instrucció té de termini per aprovar-se fins a finals de març.

Abans d'abril del 2016 difícilment es podien aplicar clàusules en favor de la contractació socialment responsable ja que la llei ho limitava en defensa de la lliure concurrència alhora que els tribunals acabaven tombant algunes de les licitacions amb aquests condicionants. Tenen efecte sobre els contractes que donen servei a les persones. Així mateix, l'argumentari de la moció planteja que el consistori ja ha fet accions en aquest sentit que superen les demandes de la llei, com fer que el preu no superi el 40% de la puntuació en els contractes, l'establiment d'un llindar de puntuació tècnica i valorar els procediments per garantir l'estabilitat del personal.

El primer concurs amb clausules socials es va adjudicar al juny

El primer concurs que el govern va anunciar com a licitació amb clàusules socials fa referència a la recollida de voluminosos, el cartró comercial, l'esporga, els residus especials així com el manteniment i gestió del Punt Verd del centre, el mini Punt Verd del mercat de Torreblanca i el Punt Verd Mòbil. Era el primer contracte que es destinava només a centres especials de treball i es va aprovar impulsar-lo al gener, amb el suport de tots els grups excepte la CUP-PC que estava en contra de l'externalització del servei. Alhora, les clàusules socials venien marcades per una moció d'octubre del 2014, que naixia del treball fet en el marc de l'esmentada comissió.

Finalment, al juny es va aprovar adjudicar el servei a Engrunes, que ja el gestionava anteriorment, amb un valor de 813.906 euros/any (sense IVA). A més, el contracte porta lligat un nou funcionament de la recollida de voluminosos, amb el pas per recollir-los dos dies cada setmana, havent de deixar els objectes al costat dels contenidors i amb la possibilitat de demanar ajut al consistori per a les persones que tinguin mobilitat reduïda i no puguin demanar ajut a ningú proper. Amb la moció institucional es fa un pas més en l'aprofundiment de les clàusules socials.

En l'àmbit del cooperativisme i de l'economia social aquesta és una reivindicació habitual. L'agrupació local de Terrassa de la Xarxa d'Economia Solidària (XES) treballa en aquest sentit i així ho va transmetre a la santcugatenca quan es va crear al març d'aquest any. De fet, la XES de Sant Cugat es va arribar a plantejar preparar una proposta perquè l'Ajuntament comencés a treballar en la introducció de clàusules socials en la contractació pública.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article