Intent per salvar els darrers vestigis de quan l'avinguda Cerdanyola era carretera

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

A principis del segle passat l'actual avinguda Cerdanyola quedava a les afores del poble. Era una carretera de terra en forma d'albereda i amb unes primeres cases de només una alçada que seguien fins enganxar al carrer de la Creu. Després, però, el barri del Monestir va començar a desenvolupar-se com una zona d'edificis alts, com de qualsevol ciutat obrera de l'extrarradi, fins només quedar unes poques restes d'aquell antic model de poble com el xalet Negre, el conjunt de cases del carrer de la Creu o del passeig de Torre Blanca.

L'avinguda actual no té res a veure amb la d'aquell temps però li queda algun edifici i un xalet a la cruïlla amb l'avinguda Torre Blanca. És una parcel·la de propietat privada sotmesa a l'ordenament urbanístic vigent i sense cap protecció especial. Malgrat això, els veïns del barri, tal com han explicat en diferents Consells de Barri del Centre-Est, li tenen una especial estima i fa temps que demanen que esdevingui un equipament.

El govern ha autoritzat la suspensió de llicències urbanístiques a l'espai en concret amb la voluntat d'evitar que el propietari pugui actuar per enderrocar o reformar l'edifici. Mentrestant, explica Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, el govern negocia amb la família perquè l'Ajuntament acabi adquirint el xalet i, tard o d'hora, convertir-lo en un equipament. Si bé, no hi ha forma d'adquisició determinada encara. Defensa l'immoble com “un dels xalets romanen de l'arquitectura anterior”.

L'assumpte va passar pel Ple de dilluns i l'oposició va valorar molt positivament l'acció. Munia Fernández-Jordán, de Ciutadans, va agrair l'intent de protecció del xalet. Ferran Villaseñor, d'ERC-MES i, a més, president del Consell de Barri del Centre-Est, va reivindicar l'acció com per suplir la manca d'equipaments. Alhora, considera va recordar Alfonso Guisado, activista veïnal que va morir ara fa gairebé un any, ja que valora que estaria orgullós de poder protegir el xalet.

Pere Soler, del PSC, també es mostra satisfet perquè és un punt que portava en el programa electoral. Ho valora com una conquesta del barri per tenir un nou equipament. Només Álvaro Benejam, del PP, va mostrar una visió crítica ja que considera que la suspensió de llicències no és necessària si ja es negocia l'adquisició.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article