La comissió per la municipalització de l’aigua està lluny de tenir una conclusió

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La municipalització del servei d’aigua ha anat estenent-se arreu del país. Plataformes com L’aigua és vida ajuden col·lectius i partits a treure les mans privades d’aquest dret bàsic. Segons el mapa de l’aiguaque el col·lectiu ha elaborat, a Catalunya hi ha 506 municipis amb gestió pública, 394 amb gestió privada –entre ells Sant Cugat– i 45 amb gestió mixta. Si bé, les zones més poblades acostumen a tenir l’aigua privatitzada o sota gestió mixta. De l’Àrea Metropolitana, per exemple, només Barberà i El Prat tenen el servei en mans públiques.

Tot i això, molts municipis es plantegen canviar-ne la gestió. Diumenge TV3 emet un 30 minuts especial sobre aquest assumpte amb casos com els de Terrassa i Barcelona, que es plantegen retornar l’aigua a mans municipals. Sant Cugat ja va encetar aquest camí després que al Ple de juliol del 2015 la CUP-PC presentés una moció per estudiar-ne la municipalització. ICV-EUiA s’hi va sumar com a grup proposant i finalment es va aprovar per unanimitat, tot valorant que es tractava d’un estudi que hauria de permetre obrir el debat polític.

Quan en el tradicional esmorzar nadalenc del govern amb els periodistes aquest mitjà va preguntar sobre l’estat de la comissió que s’ha d’encarregar de fer l’estudi, Damià Calvet, tinent d’alcalde d’Economia i Urbanisme, va respondre que ja s’havien fet reunions. Tot i no tenir un calendari fix, el govern es marcava com a data límit el 2019, quan venç l’actual contracte amb Sorea, vigent des del 1974. No va donar detalls, però, de què s’havia treballat en el marc de la comissió.

Ara, gairebé un any i mig després de l’aprovació de la proposta, Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC, explica que no s’han fet grans avenços. Segons la cupaire s’han fet dues reunions, una per visitar les instal·lacions de Sorea i una altra amb representants de l’empresa que van poder explicar l’històric de la seva gestió a Sant Cugat. “És molta informació”, assegura, alhora que diu que a la pràctica no s’ha avançat. “Estem decepcionats amb la comissió per la gestió del temps”, valora.

El contracte amb Sorea venç al 2019

Com bé apunta el govern, el contracte amb Sorea venç al 2019 però Gibert creu que s’ha de tenir l’actuació preparada molt abans, sobretot si finalment s’aposta per municipalitzar el servei. La cupaire, com a proposant de la moció que ha permès la constitució de la comissió, planteja que la decisió final podria dependre d’una consulta popular després d’una campanya informativa però considera que, per fer-ho bé, tot això s’hauria de fer al 2018. Diu que no hi ha cap nova convocatòria de la comissió de moment i, per això, assegura que insistiran.

Així i tot, de cara al febrer avança que el seu partit començarà a fer una campanya a nivell municipal a favor de la municipalització. Aquesta ha de servir per donar informació a la ciutadania i pressionar perquè el procés no s’encalli. Tot i que dependrà de l’agrupació a nivell municipal, l’acció s’emmarca en la campanya que la CUP-Poble Actiu ha engegat a nivell de l’Àrea Metropolitana i que té com a símbol un ànec groc de goma.

El contracte amb Sorea

El Ple del 3 d’abril del 1974 va adjudicar a Saur (Sociedad de Abastecimientos Urbanos y Rurales SA) la gestió de l’aigua. Actualment aquesta empresa és Sorea (Sociedad Regional de Abastecimineto de Aguas SA) i forma part del grup Agbar, que conjuntament amb Aqualia controla el subministrament d’un 78% dels catalans. El plec de clàusules es va tancar dos anys abans i preveia que la gestió es mantingués en mans privades durant 45 anys. Inicialment el contracte era a 50 anys però es va rebaixar en cinc.

En l’adjudicació s’estipulaven les accions que havia de fer l’empresa i l’Ajuntament amb la posada en marxa del servei sis mesos després de la signatura i la revisió ordinària de tarifes de forma quinquennal, entre d’altres. Així mateix, es marcava la relació de Sorea amb els usuaris amb accions com atendre les sol·licituds d’abastiment, corregir les averies, fer la tramitació d’altres i baixes, llegir els comptadors i cobrar els rebuts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article