‘Habemus’ tripartit, s’oficialitza l’entrada de Pere Soler al govern

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

D'esquerra a dreta: Carles Brugarolas, Mercè Conesa i Pere Soler simbolitzen l'acord tripartit amb una encallada de mans. Fotos: Localpres

El govern torna a ser tripartit. Finalment, després que el cap de setmana es conegués que l’equip de Conesa i el PSC tenien les negociacions molt avançades, el pacte perquè els socialistes entressin al govern ha estat oficialitzat. Abans, però, tots tres partits, PDECAT, Demòcrates i PSC, ho han hagut d’aprovar internament. El PDECAT ha defensat l’entrada dels socialistes al govern com una mostra de la “voluntat d’arribar a acords”. Demòcrates ho va aprovar dimarts a través del seu comitè local amb un resultat de 70% a favor i 30% en contra tot indicant que el nou membre del govern ha de complir l’acord previ entre el seu partit i l’antiga Convergència. Els socialistes, que havien mantingut un escrupolós silenci des que l’assumpte va sortir a la llum, van decidir dimecres en assemblea que el seu únic representant al Ple, Pere Soler, entraria al govern amb un resultat de 67% a favor i 28% en contra.

Soler finalment ostentarà una sisena tinença d’alcaldia que s’ha creat expressament, Ocupació i Polítiques Comarcals. La primera responsabilitat l’hereta d’Esther Salat que, alhora, l’havia heretat de Carles Brugarolas quan va deixar la regidoria. La segona, com ell mateix ha explicat en la presentació del pacte davant dels mitjans de comunicació, pretén “implementar, ajudar i definir-nos com a comarca” sense renunciar a les obligacions que implica formar part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). El treball del govern, segons explica l’alcaldessa, Mercè Conesa, serà en equip, al marge de partidismes de tal manera que els socialistes podran incidir en decisions que no afectin a la tinença d’alcaldia que els correspon. Soler tindrà una dedicació parcial. Tot i que no han indicat quin increment de cost implicarà el nou càrrec, el TOT Sant Cugat, que va avançar el pacte divendres, ha dit que el sou serà de 39.000 euros bruts anuals mentre que els dos membres del govern que fins ara tenien dedicació parcial tenen una retribució de 28.714,77€ tot i que sense ostentar cap tinença d'alcaldia. La resta de tinents d'alcalde sobrepassen els 60.000 amb dedicació exclusiva i els portaveus de l'oposició reben 35.000€ anuals bruts.

El contingut del pacte

Conesa ha explicat que l’acord amb el PSC inclou tres eixos: garanties socials, ambientals i transparència. A la pràctica, Soler votarà conjuntament amb el govern totes les accions derivades de la tasca d’aquest mentre que mantindrà llibertant en el debat de les mocions. Això salva l’equip de Conesa davant de les discrepàncies que hi pugui haver al voltant d’assumptes supralocals com ara la independència. Les compareixences públiques estaran consensuades i es crearà una comissió mixta formada per representants dels dos grups municipals, Convergència –amb PDECAT i Demòcrates– i PSC, per valorar el grau de compliment de l’acord.

Els punts del nou pacte de govern se sumen als que ja havien signat ambdós grups en el marc dels pressupostos del 2017. Ara també s’inclouen mesures a desenvolupar durant el que queda de mandat com l’augment de les partides de lliure disposició a 100.000 euros per als barris tradicionals i de 30.000 per al nucli tot i que diferenciant-ho dels pressupostos participatius. També s’introdueix una petició recurrent en els darrers mesos com és la calefacció del pavelló de Can Llobet a La Floresta amb un estudi per instal·lar un equip de biomassa. També a La Floresta es contempla garantir el mínim legal per a les voreres

Hi ha diferents mesures pel que fa a equipaments com ara la creació d’una escola d’educació especial com a centre de referència per a escoles i instituts, fer una segona residència i centre de dia públics, estudiar si cal construir un ambulatori al barri del Monestir-Sant Francesc, fer un Institut de Cultura, rehabilitar Can Canyameres i Can Ravella així com actualitzar el Catàleg de masies, cobrir la pista del Joan Maragall i Pi d’en Xandri, estudiar fer un nou aulari a Mira-sol, definir els usos de Can Quitèria i de l’antic Ajuntament i la parada central d’autobusos a Coll Favà. Alhora, es recull l’actualització del Pla d’Equipaments.

Pel que fa a l’àrea d’ocupació, que capitanejarà el mateix Soler, s’hi preveuen plans d’ocupació especials en base a les necessitats empresarials, visites proactives a empreses per saber a demanda formativa, interlocució amb el Departament d’Ensenyament per recomanar en base a la demanda recollida, un Pacte per la Feina dels Joves que fomenti pràctiques i primeres ocupacions i un Pacte Local per a l’Ocupació per definir les actuacions a seguir per crear llocs de feina. Així i tot, l’acord entre tots dos grups inclou molts altres punts. El pots consultar íntegrament a continuació:

 

 

Un missatge a ERC-MES: “Hem volgut mullar-nos”

En la presentació del pacte davant dels mitjans de comunicació tant Conesa com Soler s’han mostrat satisfets pel que consideren “prendre responsabilitat” amb l’entrada al govern. Tot i que no en tota la roda de premsa han estat explícits amb ERC-MES, sí han deixat diversos missatges per als que fins el moment mantenien el pacte d’estabilitat pressupostària amb el govern. Conesa s’ha felicitat per “compartir la responsabilitat de governar” i ha dit que la “incorporació està finalitzada”. Si bé, el pacte de govern recull que en cas d’absorbir un altre grup al govern, tots tres partits ho haurien de consensuar. Soler, per la seva banda, ha dit que “és fàcil fer consens i quedar-se darrere la tanca” i que per això el seu partit ha volgut “mullar-se”. També ha defensat que la responsabilitat és “marca PSC” i ha recordat que la sociovergència ja es va donar 32 anys enrere quan el llavors govern socialista va pactar amb Aymerich.

Conesa ha defensat que el seu pacte prioritari era amb ERC-MES i que així ho ha mantingut fins a últim moment informant-los, diu, fins i tot, de les negociacions amb els socialistes. Malgrat tot, amb aquest nou escenari es mostra convençuda que la incorporació de Soler al govern “aportarà una nova visió en les accions a desenvolupar”. Alhora, el regidor socialista diu que en l’acord han utilitzat “una mirada local” en què considera que les diferències entre dreta i esquerra no són grans ja que prima el benefici de la ciutadania i de la ciutat. Per això diu que el seu partit és coherent amb el programa electoral i el pacte que havien tancat al voltant dels pressupostos del 2017 que, en essència, és l’acceptació de les al·legacions presentades i aprofundiment en algunes matèries relacionades.

ERC-MES dóna el pacte pressupostari per trencat però Conesa no

Els republicans van explicar el cap de setmana que l’acord que mantenien amb el govern estava tocat de mort. ERC-MES considera que Convergència “ha preferit l’entrada de Soler, que aritmèticament no els garanteix l’estabilitat, per davant del nostre acord, que sí ho feia”. De fet, la seva portaveu, Mireia Ingla, va dir que el seu grup municipal no acudiria a les reunions de seguiment del pacte tot i que amb els pressupostos ja aprovats seguirien treballant des de l’oposició.

Conesa, però, diu que el pacte no està trencat i que, de fet, es manté com a base de l’acord amb els socialistes. Assegura no tenir constància del trencament per part dels republicans més enllà de la premsa i els demana que si volen desfer el pacte ho anunciïn “de forma fefaent”, i afegeix: “Nosaltres no ho farem”. Recorda que l’acord amb ERC-MES no era d’exclusivitat i que per això tenien “llum verda per negociar amb el PSC”. L’acord de govern es va poder materialitzar, diu, després de veure que es podia anar més enllà que l’acceptació d’al·legacions al pressupost.

Els republicans celebren avui, 20 de gener, una assemblea amb tots els militants “per valorar els esdeveniments de la darrera setmana i debatre sobre el rumb a seguir durant la resta del mandat”. Si bé, el trencament ja està anunciat pels membres del grup municipal i fins el moment mantenen la voluntat d’exercir una “oposició responsable” encara que la desfeta de l’acord pressupostari impliqui menys capacitat d’incidència en les tasques del govern.

A un vot de la majoria absoluta

Amb la incorporació de Soler al govern, aquest creix fins a 12 regidors, a un de la majoria absoluta. Conesa reconeix que ara caldrà buscar acords puntuals amb els grups de l’oposició per tal que els punts que el govern porti a Ple es puguin aprovar. Amb aquest poc marge per arribar a la majoria absoluta el vot favorable de l’únic regidor del PP, Álvaro Benejam, o del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, podrien decantar la balança. De fet, fins i tot una única abstenció seria vàlida ja que s’activaria el vot de qualitat de l’alcaldessa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article