Una moció sobre els actes de Societat Civil a la UAB acaba a la Fiscalia

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Joves SCC

El Ple de gener es presenta amb una moció que portarà debat no només entre els grups municipals sinó més enllà. PP i Ciutadans, a proposta inicial dels populars, porten una iniciativa conjunta amb la voluntat de solidaritzar-se amb els joves de Societat Civil Catalana pels actes que fan a la Universitat Autònoma de Barcelona. Fan esment explícit a la taula informativa que van realitzar al desembre del 2016 i que va ser contestada amb una mobilització en contra de la presència de grups feixistes i dels propis membres de l’organització unionista. En aquell moment van haver d’intervenir els cossos de seguretat per separar ambdós grups. Per a populars i taronges la contramobilització era un acte de “violència i intimidació” que el consistori ha de rebutjar.

La moció parteix, però, amb una esmena a la totalitat del grup d’ERC-MES, impulsada per les JERC. En forma de moció alternativa, els joves dels republicans, que tenen el suport de la CUP-PC i ICV-EUiA, demanen rebutjar la presència de grups neonazis d’extrema dreta a la universitat i donar suport als estudiants que es van manifestar en contra de la presència de Societat Civil com a forma de llibertat d’expressió. De fet, tot i que ambdues propostes són contradictòries, prenen com a base la llibertat d’expressió, per a uns el dret dels unionistes a fer actes a la UAB i per als altres el dret a la resposta.

L’esmena a la totalitat dels republicans inclou un argumentari en què es vincula membres de Societat Civil amb organitzacions com ara Somatemps, la Fundación Francisco Franco, Vox o Plataforma per Catalunya i critica que en els actes dels unionistes a la universitat han aparegut grups neonazis. Les vinculacions entre Societat Civil i l’extrema dreta les han extret d’articles publicats a la premsa i altres treballs periodístics com ara el llibre Desmuntant Societat Civil Catalana del fotoperiodista Jordi Borràs.

Si bé, aquest vincle és, per a Societat Civil, un invent que pretén deslegitimar-los. Així s’expressa Pepe Domingo, representant de l’entitat, que qualifica el contingut de la moció alternativa de “surrealista”. “S’ha de ser demòcrata i no inventar-se cap història per deslegitimar-nos”, valora. Diu que Societat Civil té diverses causes judicials obertes contra eurodiputats que els han vinculat amb l’extrema dreta i que ho faran amb qualsevol persona que ho plantegi. És per això que han portat l’assumpte a la Fiscalia perquè valori si hi ha o no delicte amb efecte directe, diu, sobre el responsable de les JERC i demanant al mateix temps que el partit a nivell nacional es desmarqui de la proposta de l’agrupació local.

Èric Gómez, representant de les JERC al grup municipal, toca de peus a terra i diu que, en no ser una querella, cal esperar a veure com evoluciona. Defensa que no hi ha apologia de l’odi perquè es basen en informacions públiques –“els fets són els que són”– i per això considera que els vincles entre Societat Civil i grups d’extrema dreta estan provats. A més, assegura que els acords, en què es demana la no presència de grups nazis a la universitat i la llibertat d’expressió per a qui rebutja la presència de l’organització unionista, són acceptables per a qualsevol grup polític. L’inici de la via judicial no els ha fet canviar de parer i, diu, només retiraran la moció si ho fa el PP, ja que en ser una esmena es veuran obligats a fer-ho. Tot i tenir el suport d’ERC a nivell nacional, no considera que el partit s’hagi de desmarcar ni donar suport perquè és una proposta municipal.

Domingo, però, va més enllà i assegura que hi ha organitzacions com ara el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i altres grups autodenominats antifeixistes que han decidit que els membres de Societat Civil són feixistes i per això els joves de l’organització unionista “són perseguits i massacrats”. Considera que un verdader antifeixista ha de deixar la lliure expressió d’idees i creu que amb les contramobilitzacions no s’ha permès. Així mateix qualifica l’actitud dels contraris a la presència de Societat Civil a la universitat de “persecució ideològica pròpia de règims totalitaris”. elCugatenc ha intentat contactar amb els joves de Societat Civil i el SEPC però a data de publicació d’aquest article no ha obtingut resposta.

Convergència no dóna suport a cap de les dues propostes

Només el grup municipal de Convergència ha explicat que no donarà suport a cap de les dues propostes, ni la de PP i Ciutadans ni la d’ERC-MES. Asseguren que cap de les dues mocions “reflecteix la realitat dels fets ocorreguts”. Es basen en un comunicat que va enviar el consell rector de la UAB en què s’indica que hi va haver un impediment de “la lliure expressió d’idees”. En el comunicat el rectorat defensava que al campus havia d’haver lliure expressió d’idees amb respecte escrupolós als espais de la universitat i assegura que treballarà perquè la universitat “esdevingui un referent de la llibertat d’expressió d’idees i ideologies, així com de la tolerància, respecte i no-discriminació”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article