S’aprova inicialment l’ordenança sobre clubs de cànnabis

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Patrícia Cirera i Ajuntament

El Ple de gener ha servit per aprovar inicialment la nova ordenança sobre clubs de cànnabis. S’ha fet amb els vots favorables de de tots els grups a excepció del regidor no adscrit i el PP que s'han abstingut i votat en contra respectivament. D’aquesta manera, un cop passat el tràmit, abans de l’aprovació definitiva el text tindrà un mes d’exposició pública en què els veïns podran presentar al·legacions. El govern és conscient que és un assumpte polèmic i previsiblement rebrà al·legacions.

L’aprovació inicial arriba només un mes després que tots els grups de l’oposició a excepció del PP expliquessin els principals punts de debat que havien sorgit amb el govern abans d’arribar a l’acord. Ja en aquell moment hi havia un esborrany que no ha variat en res respecte al document que s’ha portat a Ple. De fet, l’oposició va explicar que potser es podia portar a aprovació al desembre però, posteriorment, van rectificar i van dir que finalment seria al gener o al febrer ja que durant tot el mes hi havia un període d’audiència similar a l’exposició pública en què entitats i veïns podien fer observacions.

Segons explica Damià Calvet, tinent d’alcalde d’Urbanisme, durant aquest mes es van rebre observacions de les associacions de veïns referents, principalment, a l’autorització d’ubicar clubs de cànnabis als baixos d’edificis plurifamiliars. Aquest, diu, era un dels temes de disputa entre el govern i l’oposició tot i que, segons explica el tinent d’alcalde, el govern va acabar cedint a canvi que tots els clubs precisessin d’una petició de llicència per obrir, ja que fins el moment només havien de fer una comunicació prèvia al consistori per tenir el consentiment per desenvolupar la seva activitat. Amb aquest nou funcionament, els veïns podran presentar al·legacions abans de l’obertura de qualsevol club. És per això que les observacions rebudes no s’han incorporat a l’ordenança.

Els clubs hauran de tenir un aforament màxim de 100 persones

El text també fa especial esment a altres característiques de gestió i funcionament com ara que els clubs han de tenir un aforament màxim de 100 persones. Els locals hauran de tenir mesures per limitar el soroll, renovar l’aire –amb instal·lació de conductes d’extracció forçada– i reduir la contaminació odorífera amb topalls màxims d’olors. També hauran de tenir condicions de seguretat, salubritat i higiene. Així mateix, només podran estar oberts vuit hores al dia, no podran accedir menors i hauran de seguir les limitacions de dispensació fixades per llei. A més, les associacions que gestionen els clubs hauran d’estar inscrites als registres públics corresponents, també al municipal d’entitats. Per això es fixa un règim d’inspecció amb sancions.

Pel que fa a les distàncies, finalment s’ha optat per unificar les distàncies a 200 metres. D’aquesta manera, els clubs hauran de tenir aquesta separació entre ells i respecte a equipaments educatius, docents, sanitaris-assistencials i esportius. Aquesta mesura pretén protegir la població menor d’edat com “la més vulnerable i de major risc als efectes nocius del cànnabis”. Per això, alhora, l’ordenança pretén garantir que les associacions facin accions de promoció de la salut per reduir riscos i danys. A més, es crearà una taula de seguiment amb un representant de cada grup polític.

Tot i això, els clubs que ja existeixen a la ciutat no han de tramitar cap llicència ni adaptar-se a les especificitats de l’ordenança ja que no té caràcter retroactiu. Ara bé, Calvet avança que una modificació substancial en qualsevol dels tres clubs que actualment resten oberts a la ciutat els implicarà haver d’adaptar-se a tots els paràmetres i obligacions que estipula l’ordenança. Si bé, aquesta no estarà en vigor fins passar l’aprovació definitiva.

L’origen de l’ordenança

El debat sobre els clubs de cànnabis va créixer quan a l’estiu del 2015 diversos veïns es van queixar per la instal·lació del Club Cànnem Mil·lenari als baixos d’un edifici del carrer Adrià Gual. El 17 de setembre es va publicar un decret d’alcaldia en què s’ordenava el tancament del club. La Policia Local va precintar el local el dia 30 en un moment en què no hi havia ningú dins i sense accedir ja que el jutjat encara no havia donat l’autorització. Al juliol el govern va treure dos decrets per aturar l’obertura de nous clubs i específicament el Cànnem Mil·lenari respectivament.

Amb el conflicte encara latent, al setembre del 2015 el Ple va aprovar en forma de moció institucional proposada inicialment per Ciutadans crear un grup de treball per regular la concessió de llicències a clubs de cànnabis. Va començar a treballar el 25 de novembre, quan es va plantejar que en només tres sessions es podria arribar a un acord, però en realitat el debat entre partits, veïns i consumidors es va complicar i fins el mes passat no hi va haver el primer esborrany de l’ordenança que ha de tancar el conflicte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article