Cinc milles femenines amb homes

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La primera sessió plenària de l’any a Valldoreix ha tingut una sorpresa: les cinc milles femenines seran mixtes. Tot ha vingut per una moció d’ERC-MES en què es demanava recuperar l’esperit reivindicatiu però, en la resposta del govern i sense donar més importància a aquest fet que a la resta de l’argumentació, el vocal d’Esports, Bernat Gisbert, ha deixat anar la nova notícia. Ni oposició ni públic ho ha entès, i menys encara que esdevenint una competició mixta es vulgui mantenir l’esperit reivindicatiu del dia de la dona treballadora. Gisbert, diu, però, que es canvia el nom a Milles Valldoreix.

És una decisió que encara no havia comunicat ni a la resta de vocals i que respon, diu, a un intent d’aturar la davallada de participació. Els diners recollits de la propera edició aniran a parar, a falta de confirmació definitiva, al Grup de Dones Immigrants de Sant Cugat. En tot moment ha defensat que una prova mixta no deixa de banda la dona. La moció ha acabat caient amb els vots contraris del govern que diu voler mantenir unes milles femenines però traient-li la feminitat exclusiva.

La mateixa sessió ha servit, però, perquè prosperin dues mocions, que Valldoreix esdevingui vila lliure de petards i prendre el compromís d’estendre una xarxa wifi pública, tot i que en cap dues ha hagut unanimitat i han estat aprovades amb els vots favorables del govern i Ciutadans, que eren, alhora, els grups proposants. La primera significa que Valldoreix es declara contrària a l’ús de pirotècnia pel risc d’incendi i prohibeix la instal·lació de parades de venda. Si bé, Ferran Margineda, de la CUP-PC, ho veu com un brindis al sol difícil de complir i aposta per una ordenança que el govern diu que ja existeix. En el mateix sentit es pronuncia Noël Climent, d’ERC-MES, que també vincula el foc a la tradició popular catalana.

La segona preveu anar estenent una xarxa wifi pública arreu de la vila que també puguin servir per a projectes de ciutat intel·ligent. Es proposa que el projecte sigui una realitat abans d’acabar l’any al Casal de Cultura, a la plaça Maria Savater, a l’Arnau Cadell i el Ferran i Clua i als voltants de l’Estació i l’EMD. Susanna Casta, vocal de Ciutadans com a grup proposant, diu que aquesta és una tendència que segueixen diverses ciutats europees i explica que després de reunir-se amb operadors només cal començar la implementació. De nou, tant Margineda com Climent no veien clar per les possibles afectacions a la salut. El republicà també vol apostar per la lliure compartició del wifi a través de la guifi.net, tot i que Casta veu difícil que una administració s’hi pugui sumar.

El Ple, però, ha rebutjat l’estudi per portar el transport públic a Can Calopa perquè la moció plantejada per ERC-MES proposava un termini que el govern no creia que podia complir. Tot i l’oferiment de Climent de canviar aquest detall, el govern ha preferit votar en contra tot indicant que ja hi ha un informe intern que anima a fer una enquesta al polígon per veure si és necessari portar transport i veure quines possibilitats hi ha.

Tampoc ha prosperat la moció d’urgència de la CUP-PC i ERC-MES perquè l’EMD contractés l’energia a Som Energia un cop acabés el contracte vigent a final del 2017. Tot entenent la reivindicació i el camí cap a una energia més néta i democràtica, el govern considera que no s’ha de tancar la porta a altres ofertes. De fet, la gran diferència entre aquesta proposta i la que sí es va aprovar a Sant Cugat a l’octubre és que la santcugatenca no atorgava directament el contracte a Som Energia perquè cal fer un concurs públic tot i que sí s’indicaven característiques per a la licitació com les que aquesta empresa compleix, tot i que potser no és l’única.

Per la resta, el primer Ple de l’any ha estat tranquil, estrenant horari, que s’ha avançat una hora i ha provocat que l’Audiència pública no hagi tingut tanta participació. Pel que fa a la resta del contingut polític, la sessió ha servit per passar algunes factures impagades al 2016 al pressupost del 2017, amb un augment respecte al previst pel que fa al manteniment de carrers. Tot i això, el canvi a les milles femenines ha estat la gran sorpresa dins del Ple i en la intervenció posterior del públic.

*Actualització: En la primera edició d'aquest article s'indicava que el nom de les Milles Femenines es mantenia malgrat el pas a ser mixtes, tal com el govern va dir en el torn de preguntes posterior al Ple. Posteriorment l'EMD ha contactat amb aquest diari indicant que això no és així, que en el Ple no es va dir que el que havíem recollit (era en les preguntes del públic un cop acabada la sessió i, per tant, no hi ha acta per comprovar-ho) i, tal com s'indica ara, es perd el terme "femenines" del nom i referencia aquesta piulada amb el nom logotip.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article