Solucions naturals per a les rieres urbanes

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Conferència a la Casa de Cultura. Fotos: Jordi Pascual

Un programa europeu que treballa al voltant de l’entorn urbà i la seva relació amb la natura ha decidit fer a Sant Cugat un dels cursos que fan amb 16 professionals que preparen el seu doctorat. El consistori ha aprofitat l’avinentesa perquè la professora de l’ETSAV Isabel Vega i el tècnic Albert Sorolla, involucrats al projecte i participants en algunes actuacions tècniques fetes a la ciutat, expliquin la tasca que es pot fer en les rieres que travessen zones urbanes per així aprofitar l’aigua i evitar la corrosió del territori com a conseqüència de la canalització indeguda.

En la conferència, celebrada dilluns a la tarda a la Casa de Cultura, ambdós professionals han defensat que la tendència de les ciutats és a recuperar espais humits per evitar efectes devastadors de l’aigua sobre superfícies impermeables. Alhora, la naturalització d’espais com lleres dels rius o la creació de basses d’absorció permeten combinar l’ús tècnic de conducció i recollida natural de l’aigua amb les zones verdes d’oci. Joan Puigdomènech, regidor de Medi Ambient, que ha presentat l’acte, reconeix que Sant Cugat té un repte en la recollida de l’aigua de la pluja ja que, segons explica, se’n perd mentre cal gastar-ne de la xarxa per a regar els parcs.

Sorolla diu que hi ha múltiples exemples de ciutats que han recuperat espais o aprofitat noves construccions per redefinir-ne cap a un ús més natural. És el que va fer Londres amb les Olimpíades, per exemple. Tot plegat serveix, també, per transformar zones degradades. Per això defensa que la tendència de qualsevol smart city ha de ser cap a la creació de molts espais verds, fins i tot als mateixos edificis, que permetin recollir l’aigua i descarregar així la xarxa de clavegueram que, a més, amb la pluja arrastra brutícia cap als rius on desemboquen o a depuradores que no acaben de treure la contaminació.

Si bé, l’empresa per a la qual treballa, Naturalea, a Sant Cugat ha fet l’arranjament i naturalització de la riera de Can Cabassa. Arran les queixes de diversos veïns i sobretot d’una veïna que veia com la riera se li podia empassar la casa, tal com ja va explicar elCugatenc, l’Ajuntament va contractar aquesta empresa que s’ha encarregat de reomplir el buit i fer-ho de forma que l’aigua no ho pugui desfer ja que s’hi ubicarà vegetació autòctona que ha d’evitar l’erosió i permetre un entorn natural pel qual fins i tot poder passejar en base a alguns camins que es podran fer. Alhora, s’ubicaran uns socs per acumular aigua durant les pluges per així evitar que circuli amb tanta velocitat i pugui fer malbé algun mur que condiciona la llera riu avall. L’espai està pensat per filtrar ràpid i així evitar la presència del mosquit tigre.

Vega, que ha treballat en diversos projectes de drenatge d’aigua de pluja, explica que la canalització massiva per a pluges torrencials és cara i que el sistema de basses que només s’omplin quan plou per drenar l’aigua és un bon complement per a la xarxa de clavegueram. Així mateix, amb la seva implementació es tendeix a controlar l’aigua de pluja gairebé només caure al terra i es permet que l’absorbiment acabi reconduint l’aigua als aqüífers d’on s’alimenten les ciutats. Alhora, aquestes conduccions naturals poden permetre un filtratge i certa neteja immediata per evitar que l’aigua contaminada arribi als rius.

Així mateix, Sorolla explica que un bon tractament de l’aigua pot significar un estalvi per a l’administració ja que evita refer desperfectes i, fins i tot, es poden aprofitar aigües pluvials, com ja fa Sant Cugat amb el servei de neteja. També defensa la qualitat i neteja de l’aigua amb la instal·lació de mecanismes perquè els primers litres que filtrin les clavegueres quan plou quedin acumulats per enviar-los a la depuradora perquè són els més contaminats –diu que Barcelona ja ha instal·lat tancs amb aquesta voluntat–.Així mateix, valora que els rius naturals són “els ronyons del territori” ja que gràcies als sediments i les plantes serveixen per purificar l’aigua.

Preocupació dels veïns de La Floresta pels torrents de Saladrigues i Buscarons

A la xerrada han acudit una desena de veïns, molts d’ells de La Floresta –participants del Consell de Barri i a El Mussol–. Veuen en l’arranjament del clavegueram que passa per la riera Saladrigues i el torrent Buscarons una oportunitat per recuperar l’espai amb, si cal, expropiacions que permetin ampliar la llera per a la seva naturalització. La tècnica encarregada diu que, un cop adjudicat, el projecte està en redacció però que de moment es limita a substituir els tubs existents per nous. Els veïns han demanat participar-hi tot esperant que es pugui fer alguna actuació de naturalització més enllà de solucionar el clavegueram.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article