La vida després de ser subrogada a la sanitat pública
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
El futur de l'HGC encara és incert. Foto: Miquel Margalef
Anabel Bueno és portalliteres i feia 9 anys que treballava a l'Hospital privat Clínica del Vallès, situat a Sabadell. Però des del setembre la seva trajectòria professional al centre sanitari s'ha vist truncada arran de l'ERO que va tirar endavant l'hospital i que va afectar de manera directa 109 treballadors del centre, entre els quals ella. Des del setembre treballa al Parc Taulí després que el conseller Antoni Comín es comprometés a subrogar els treballadors fixes que estaven a la Clínica i que estaven afectats per l'ERO.
D'aquesta manera no perdien la feina i ajudaven a la sanitat pública a poder realitzar el servei que fins al moment feia la sanitat privada. Malgrat això Bueno avisa que hi va haver “un moment en el període de les negociacions que no sabíem que Comín absorbiria la gent que estigués afectada per l'ERO i, per tant, a qui li tocava se n'anava al carrer”.
L'expedient de regulació es va tirar endavant perquè el centre hospitalari va ser expulsat de la xarxa pública que li permetia donar servei a la sanitat pública a canvi d'un conveni amb la Generalitat. D'aquesta manera la xarxa pública podia descongestionar les infinites llistes d'espera. Amb l'entrada de Comín a la conselleria de Salut i el pacte de Junts pel Sí amb la CUP aquestes velles formes van quedar enrere i tots els hospitals amb ànim de lucre que oferien servei a la sanitat pública han estat expulsats. La intenció del conseller és que tot el que pugui fer la sanitat pública no ho farà la privada.
De moment l'HGC té sobre la taula dues opcions: Una possible compra o l'expulsió de la xarxa pública
Aquesta decisió va posar en el punt de mira tres hospitals: Clínica del Vallès, Hospital General de Catalunya (HGC) i Sagrat Cor, tots tres centres propietat de QuironSalud. A dia d'avui però l'expulsió total només s'ha dut a terme en el cas de Clínica del Vallès. De moment l'HGC, situat a Sant Cugat, té sobre la taula dues opcions: Una possible compra per part de la conselleria de Salut o l'expulsió de la xarxa pública com s'havia pensat inicialment.
Tant en una opció com en l'altra els treballadors del centre es veuran afectats per la decisió final perquè segurament seran acomiadats o absorbits per la sanitat pública. Si finalment HGC és expulsat del Siscat [nom tècnic de la xarxa pública de sanitat] el centre sanitari ja va avisar que realitzaria un ERO que afectaria un total de 147 treballadors i Comín va dir que també els contractaria per a la sanitat pública. Per aquest motiu elCugatenc s'ha posat en contacte amb l'extreballadora de Clínica del Vallès i actualment portalliteres a l'hospital públic Parc Taulí, per saber com es va dur a terme el trasllat d'un centre a l'altre i també per comprovar que el compromís de Comín es va dur a terme al 100%.
Una promesa complerta i nova feina
“Amb nosaltres, amb el personal, les paraules de Comín s'han complert, tenim un lloc de feina amb les mateixes condicions que teníem”. L'expedient de regulació va afectar l'estiu passat 109 treballadors dels quals 23 es van traslladar al Taulí i 9 al Consorci de Terrassa. La resta de treballadors acomiadats no tenien contracte fix i, per tant, la Clínica, a mesura que van anar finalitzant els contractes, ja no els va renovar.
“El conveni de privades és com si treballessis en qualsevol fàbrica, no deixa de ser una empresa privada”
Les noves incorporacions ja estan dins del conveni públic del Taulí i no han hagut de passar oposicions. Segons explica Bueno el canvi “no és ni millor ni pitjor, és diferent”. També explica però que “el conveni de privades és com si treballessis en qualsevol fàbrica, no deixa de ser una empresa privada, en canvi el conveni de Siscat et beneficia perquè treballes menys hores”.
Malgrat la inestabilitat del moment en què se li va comunicar que estava afectada per l'ERO, Bueno declara que tenia clar que havia de seguir endavant. “Van ser dies durs perquè no sabies què és el que realment podia passar, cadascú s'ho va prendre d'una manera, jo no tenia gaire angoixa, m'hagués espavilat”. Ara expressa amb molta sinceritat que està molt còmode al Taulí i que els seus companys els han rebut molt bé. “Ja sóc una més de l'equip, i això és fonamental per a la nostra feina”.
Pública o privada?
La promesa d'una nova feina s'ha complert però tot i això Bueno indica que continuen faltant habitacions i espai físic en tota la sanitat pública. L'auxiliar del Taulí critica les maneres polítiques i incita els dirigents catalans a passar-se tot un dia en una sala d'urgències per veure tots els problemes i implementar solucions. Bueno no es mulla i no es decanta ni per la sanitat pública ni la privada ni per un sistema mixt però recrimina que no pot ser que una persona es passi 24 hores en un passadís a l'espera de tenir habitació.
“Qui firma un contracte amb la sanitat privada ja sap que treballarà més i que tindrà unes condicions de feina determinades, ni millors ni pitjors”
“Si Comín ha decidit prescindir d'algunes activitats concretes que es feien a la privada, vol dir que en algun altre lloc de la sanitat pública es poden realitzar amb garanties, o almenys això vull creure”, explica Bueno que també indica que la sostenibilitat de la sanitat pública depèn dels polítics. De moment, però, arran de l'expulsió de la Clínica del Vallès del Siscat, la conselleria s'ha estalviat prop d'un milió d'euros.
Malgrat no decantar-se per cap dels tres sistemes, la portalliteres sí que indica que la manera de treballar és diferent entres els dos centres. “Qui firma un contracte amb la sanitat privada ja sap que treballarà més i que tindrà unes condicions de feina determinades, ni millors ni pitjors”. En ser preguntada per aquesta diferència, Bueno no va saber indicar-la però va recordar que “la gent que va a la sanitat privada paga mutualitat” i per això s'intenta donar un servei a aquest nivell. En aquest sentit, indica que l'empresa privada dóna un protocol per saber com s'ha de tractar el pacient. En conclusió, el tractament “és diferent que a la sanitat pública però això no vol dir que el pacient estigui pitjor cuidat”. A més al·lega que la pressió és la mateixa en tots dos centres i que la professionalitat és també exactament idèntica.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari