La nova Plataforma d’Artistes de Catalunya presenta el seu projecte a Sant Cugat

per Anna Poquet

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Anna Poquet

Membres de l’associació de la nova Plataforma Assembleària d’Artistes de Catalunya (PAAC) han presentat, aquest dimarts 8 de febrer, al Centre d’Art Maristany, una  plataforma que té com a objectiu, donar veu al col·lectiu d’artistes i lluitar pel seu reconeixement social i la seva aportació dins la societat.

La plataforma es va crear després del tancament de l’antiga Associació d’Artistes Visuals de Catalunya. Un grup de persones va veure la necessitat de crear una continuïtat per tal de lluitar pels drets laborals dels artistes i dels treballadors culturals. Dani Gasol, membre de la PAAC, ha explicat que “l’associació es va crear per la necessitat de formar  una plataforma que aglutinés tots els artistes de Catalunya”.

Durant un temps van portar a terme un període de recopilació de dades, ja que, es volia constituir una associació que, a més de donar servei, cobreixi necessitats. A partir d’aquest treball, el desembre del 2015, es va crear la plataforma definida per 5 comissions, creades a partir de les dades que van anar recopilant: d’administració, serveis i formació, de territori, d’acció política i comunicació externa, d’àmbit professional i bones practiques i per últim, d’educació.

Actualment, la junta està formada per 25 persones de diferents generacions que va canviant  cada dos anys. La seva idiosincràsia és assembleària i  per tant no hi ha jerarquies. L’associació, que ja compta amb més de 250 socis, pretén englobar tot tipus de treballadors culturals, és a dir, a més de les persones estrictament artistes, està formada per crítics d’art, teòrics i fotògrafs.

Nora Arcarola, membre de l’associació, ha parlat de l’esperit de la plataforma, “era necessari crear un organisme dins de Catalunya i gràcies a l’antiga associació teníem claríssim allò que no havíem de fer”. Arcarola ha explicat que la idea era crear una plataforma transversal i intergeneracional per tal d’englobar un ventall ben ampli de les necessitats dels socis i per tant, dels artistes.

Una de les principals accions que ha dut a terme la plataforma és la creació d’una Cartografia d’Artistes Visuals de Catalunya i que consisteix en la creació d’un qüestionari, per part d’un grup de treball, per tal de conèixer la situació real dels artistes de Catalunya. Gasol ha explicat que, “el que es vol descentralitzar el fet artístic de la ciutat de Barcelona i arribar a tota Catalunya”.

Arcarola ha parlat també de la precarietat del món de l’art, ja que, afirma que, “en una exposició, moltes vegades cobra tothom menys l’artista” i ha lamentat el desconeixement dels espais d’art, sobretot contemporani, “hem de treballar per visibilitzar aquesta feina”.

Gasol ha assenyalat que cal una tasca important de conscienciació des de dins i cap a fora, “hem de començar per tenir consciencia nosaltres mateixos de que som professionals i no cobrar amb la moneda de la visibilitat”, Gasol ha explicat el mal que fa a la professió el fet d’exposar i, per tant, treballar, a canvi de visibilitat i no amb una retribució econòmica. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article