Els punts del govern al Ple de febrer: retribució de Soler, Reglament de Participació i ordenança d'animals

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

elCugatenc estrena aquesta nova forma de tractament dels plens amb un desplegable dels punts de l'ordre del dia portats pel govern a la sessió plenària així com les mocions en una altra notícia. Aquest cop, el govern portava 17 punts diferents que passaven pel canvi de retribució del tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals, Pere Soler, a l'aprovació de l'Ordenança sobre tinença d'animals. En la sessió plenària també s'ha ajustat el cartipàs sense cap nova incorporació per la marxa del director de districtes i director del Pla de Barris de Les Planes, Francesc Serra, i el pas de les seves responsabilitats a qui fins el moment era tècnica de participació, Marina Casals. Aquests són els principals punts i debat que hi ha hagut relacionats amb les propostes del govern.

Modificació del règim econòmic de Pere Soler.

El tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals, Pere Soler, cobrarà per dietes per assistència fins a un topall màxim de 75.000 euros, segons explica el propi govern, tot i que amb les seves assistències, segons la gerent de l'Ajuntament, només podrà arribar als 30.000€. Quan al mes passat es va incorporar a l'equip de Conesa, ho va fer amb un sou brut anual de 39.000 euros per una dedicació parcial. Així evita demanar la comptabilitat entre la seva tasca a l'Ajuntament i la seva feina, tal com han recomanat els serveis tècnics de totes dues bandes. La proposta s'ha aprovat amb els vots favorables del govern i les abstencions del PP i Dimitri Defranc.

Marina Casals passa a ser directora d'Acció ciutadana i Acció als barris.

Amb la marxa de Francesc Serra com a director de Districtes i director del Pla de Barris de Les Planes, la fins llavors tècnica de Participació suma aquestes responsabilitats. El càrrec passa a ser de directora d'Acció ciutadana i Acció als barris. En diversos Consells de Barri ja ha explicat que es crearà una oficina d'atenció als barris que ha de servir per vehicular les accions i la participació.

Aprovació inicial del Reglament de Participació Ciutadana.

Després de l'aprovació el mes anterior de la modificació del Reglament Organic Municipal (ROM), s'ha aprovat el reglament que és afecta a la ciutadania, el de participació. Aquest inclou, entre d'altres, algunes de les mesures que ja s'aplicaven als Consells de Barri però que no havien quedat recollides. elCugatenc més endavant publicarà una notícia detallant-ne les novetats recollides al nou document. Part del debat s'ha centrat sobre el topall del 5% de la població que s'ha fixat perquè els ciutadans puguin demanar consultes als seus barris mentre no es determina una participació mínima a, per exemple, els pressupostos participatius. Hi ha grups que han avançat que presentaran al·legacions abans de l'aprovació definitiva. La proposta s'ha aprovat amb les úniques abstencions d'ERC-MES i Dimitri Defranc.

Aprovació de l'ordenança municipal sobre la protecció i la tinença responsable d'animals.

Després de mesos de treball, el Ple ha aprovat inicialment la nova ordenança sobre tinença d'animals que aprofundeix molt més en les mesures de contenció i espai per tenir els animals. En les intervencions només la CUP-PC ha mostrat certa reticència davant les queixes dels conductors d'autbús per haver inclós un punt en què s'autortiza l'entrada d'animals domèstics al transport ubrà. Un cop aprovat, s'enceta el període d'exposició pública en què es poden presentar al·legacions. elCugatenc publicarà més endavant un repàs concret de les principals novetats del nou text. La proposta ha tirat endavant amb els vots favorables de tots els grups a excepció de les abstencions de la CUP-PC, ICV-EUiA i PP.

Desenvolupament del Pla Parcial d'Ordenació (PPO) del Turó de Can Mates residencial.

El Ple ha aprovat un text refòs per incloure al PPO del Turó de Can Mates residencial les prescripcions referents a la utilització de sòls que havia fet la Generalitat. Amb aquest pas es podrà disoldre la Junta de Compensació. La proposta s'ha aprovat amb les abstencions de la CUP-PC, Ciutadans, ICV-EUiA, PP i Defranc i el vot favorable de la resta de grups.

Modificació urbanística per poder fer els patis de les cases dels mestres a La Floresta.

En el desenvolupament del projecte de masoveria urbana, el govern es va trobar dues traves, que part del terreny no era públic i que una altra part, la corresponent als partis de darrere de les cases, estava qualificada com a equipament, seguint la lògica de les pistes de Can Llobet i La Mimosa. Ara s'ha aprovat un ajustament urbanístic que mou de lloc el fragment que es recollia com a equipaments per poder desenvolupar el projecte correctament. Segons el govern el projecte de rehabilitació està en marxa i amb aquest pas es complementa. Preguntat en roda de pemsa sobre per què no s'havien adonat abans d'aquesta trava en el planejament vigent, el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, va dir que l'assumpte anava "lligat al projecte" i no es va detectar fins que es va començar a desenvolupar. Tant la CUP-PC, ERC-MES com ICV-EUiA han coincidit en dir que s'havia de votar a favor perquè sinó s'aturava el projecte tot i que amb preocupació per què pot passar a la zona mentre no es pugui obrar perquè la modificació estigui en tràmit. La proposta s'ha impulsat amb les úniques abstencions de Ciutadans i PP.

Suspenció de llicències a una finca de l'avinguda Francesc Macià.

En un intent d'organitzar la planificació de volumetres i façanes a l'entorn del Monestir, segons explica el govern, una propietària va presentar un contenciós per quedar exclosa del projecte. Finalment la justícia li va donar la raó de tal manera que la seva finca ha de mantenir-se com a sòl urbà consolidat. Ara s'ha aprovat la suspensió de llicències per poder tramitar la modificació del planejament perquè torni a tenir aquesta qualificació, el que durarà un període d'entre un i dos anys. La proposta ha estat aprovada amb les abstencions de Ciutadans, ERC-MES, ICV-EUiA i PP.

Pas per fomentar "urbanisme singular" a l'entrada de la ciutat.

El Ple ha aprovat una modificació del Pla de Millora Urbana referent a la illa que queda just a sobre del Mercantic de tal manera que es permet l'acumulació de sostre a tres indrets de la parcel·la per poder edificar amb major alçada en punts concrets. Alhora, es determina un espai verd públic al mig de l'illa, entre les cases, que es podrà tancar per motius de manteniment. Ferran Villaseñor, d'ERC-MES, ha lamentat que no es va treballar conjuntament tal com s'havia pactat al 2012 i lamenta que ara es presenti un projecte ja acabat. Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA, assegura que sembla el projecte d'un particular. Finalment la proposta ha tirat endavant amb els vots contraris de Ciutadans, ERC-MES i ICV-EUiA i les abstencions del PP i Defranc.

Inici, de nou, del procés per protegir Torre Negra.

Després de la sentència de l'any passat i davant del nou intent de l'Ajuntament per evitar construir a Torre Negra, el que va permetre aturar un Pla d'Actuació Urbanística (PAU) de Núñez i Navarro com a principal propietari, el govern enceta un nou pas en la protecció de l'espai. El Ple ha aprovat el pas previ a la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que, sense incloure referències ambientals per evitar una nova resolució judicial contrària, ha de servir per evitar noves edificacions a la zona. Es tracta d'un projecte amb tres opcions: que tot esdevingui sòl no urbanitzable, que la major part dels terrenys siguin sòl no urbanitzable ordinari però reconeixent les àrees residencials i d'equipaments existents sense permetre'n ampliacions (el preferit del govern) i la mateixa opció però permetent l'ampliació. Només Ciutadans i PP han trencat la unitat d'acció amb abstencions tot al·legant que és hora d'establir contacte amb els propietaris per buscar una solució més enllà de la modificació urbanística que pot tornar a tenir un recurs judicial.

Nomenament de la sotsdirectora de Promoció Econòmica.

El Ple ha nomenat Susanna Tintorer com a nova sotsdirectora de Promoció Econòmica, tal com es recull al pacte de govern amb el PSC, que ho prenia alhora del pacte d'estabilitat pressupostària amb ERC-MES, trencat per als republicans i vigent per al govern. Ha estat la decisió pressa per una mesa de selecció. Ells és llicenciada en Economia per la Universitat de Barcelona. CUP-PC, Ciutadans i ICV-EUiA han votat en contra perquè no estan d'acord amb el gruix i plantejament de l'organigrama tècnic del govern mentre que ERC-MES, PP i Dimitri s'han abstingut.

Sant Cugat s'adhereix a la Xarxa de Serveis Locals d'Ocupació (XALOC).

És la primera proposta que arriba al Ple des que Pere Soler és tinent d'alcalde d'Ocupació. La ciutat se suma a XALOC, una xarxa que treballa per a la inclusió en el treball i que no suposa cap aportació econòmica, només treball conjunt. Està impulsada per la Diputació de Barcelona, inclou més de 200 municipis i permet fer una consulta conjunta de les ofertes de feina gestionades pels Serveis Locals d'Ocupació de cada ciutat membre. Alhora és requisit indispensable per rebre subvencions en matèria d'ocupació de la Diputació. La proposta s'ha aprovat amb el suport de tots els grups polítics.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article