La poesia de Joan Puigdefàbrega reconeguda amb el Premi Poesia Sant Cugat

per Miquel Margalef

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

El guanyador del premi a la roda de premsa de presentació. Foto: Miquel Margalef. 

Al mig del born de Barcelona i envoltat de representats polítics, periodistes i nens que corretejaven pel carrer durant l'hora de dinar un tímid Joan Puigdefàbrega posava per les fotografies de guanyador. El poeta català, que combina l'escriptura amb l'oceanografia, s'ha emportat el 15è Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater amb l'obra 'Deshora'. 

L'obra no només ha agradat al jurat a nivell poètic sinó que també els ha sorprès la presentació plàstica de cada poema. I és que una ratlla vertical travessa de dalt a baix el llibre i n'agrupa els poemes en cinc blocs. “Un poema té una part d'estètica que m'agrada treballar i cuidar”, indica el guanyador; “estètica és el que ens relaciona sensorialment amb el món, no és quelcom decoratiu”. Els versos giren al voltant de la paraula, la natura mineral, arbres i vent i el cos i l'ànima. 

“Aquest any hi havia molts possibles guanyadors i això és molt positiu tant pel premi com per la poesia”, ha destacat Marta Pessarrodona, membre del jurat. Marc Romera, guanyador el 2002 del premi i actualment jurat, ha convidat a tothom a llegir el llibre i espera que sigui un gran èxit el que acompanyi el premi durant un any a l'espera de trobar un nou guanyador l'any vinent.  

“Tot el que m'ha portat a escriure com escric és fruit de lectures, desordenades i moltes vegades incompletes”, ha afirmat Puigdefàbrega que recorda que no té estudis literaris sinó en altres camps com l'oceanografia. “La teva relació amb la disciplina de la filologia o les lletres és un símil bonic amb Gabriel Ferrater perquè ell no va anar a l'escola fins als 10 anys i sempre indicava que la seva gran escola era la biblioteca familiar”, ha expressat Carmela Fortuny.

Puigdefàbrega, visiblement nerviós i emocionat durant la roda de premsa a l'hotel Neri, ha explicat que el títol que dóna nom a l'obra premiada es titula així perquè tot el que s'hi explica es fa a deshores. “Penso que està bé que hi hagi coses que funcionen sense l'esclavitud de l'horari”. El llibre recull els poemes de l'autor realitzats els darrers 3 anys. L'edició impresa de 'Deshora' es publicarà el 15 de maig.  

Jordi Cornudella, representant d'Edicions 62 i president del jurat, ha volgut destacar que al ser un autor poc conegut el premi el pot ajudar a fer el salt que necessita. Malgrat que Puigdefàbrega només ha publicat dos reculls de poesies, Cornudella ha destacat que la seva poesia és molt madura, instal·lada en la vida real i amb capacitat reflexiva. “Té en la veu accents de novetat que segurament li obriran moltes portes”, destaca Cornudella. 

El Premi Poesia Sant Cugat  

El guardó està organitzat per l'Ajuntament de Sant Cugat, Edicions 62 i la Comissió Ciutadana Gabriel Ferrater i té una dotació econòmica de 7.250 euros. A més, inclou la publicació i la distribució de l'obra per part d'Edicions 62 i el poeta guanyador rebrà també una escultura del santcugatenc Pep Codó. 

Joan Puigdefàbrega (Saragossa, 1967) combina l’oceanografia i l’escriptura. Ha publicat els reculls Antilles (Lleonard Muntaner, 2010) i Casa Nostra (Tinta invisible, 2013), escrits arran de navegacions fetes en diversos vaixells. Ha traduït Assaig sobre l’Exotisme. Una estètica de la diversitat, de l’escriptor i viatger Victor Segalen (Lleonard Muntaner, 2015). Està vinculat a l’art, sobretot a través del Museu de Pintura de Sant Pol, i ha participat amb textos en llibres d’artista i petits catàlegs d’exposicions. 

Els membres del jurat del 15è Premi de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater són: Empar Moliné, Marc Romera, Xavier Folch, Jordi Cornudella i Marta Pessarrodona. Les bases del 16è premi de poesia a la memòria de Gabriel Ferrater es donaran a conèixer a la tardor. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article