Per a la memòria històrica dels santcugatencs deportats als camps nazis

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual 

“A Sant Cugat encara li queda bastant per fer en relació a la memòria històrica, fins ara hi ha hagut una política erràtica envers el tema”, indica José Mota, historiador santcugatenc. D'acord amb aquest estudi la CUP-PC presentarà una moció al Ple de març per retre homenatge als deportats als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. El mateix Mota explica en el seu bloc que hi va haver tres veïns de Sant Cugat que l'any 1940 van ser deportats als camps de concentració nazis i només un va ser supervivent.  

Francisco Calventus Navarro, Joaquín Moya Braulio i Bonaventura Bartralot Auladell són els noms dels tres santcugatencs que van viure la barbàrie nazi. Entre 1939 i 1945 més de 9.300 republicans catalans i espanyols van passar pels camps de concentració del govern alemany. Per treure de la desmemòria a les persones que van lluitar contra el feixisme i el nazisme el text que presentaran els cupaires demana que s'instal·lin tres plaques a la ciutat perquè cadascuna d'elles porti el nom d'un dels santcugatencs. 

A prop de 1.800 municipis europeus s’ha volgut recordar i mantenir viva la memòria de les persones que van ser víctimes de la deportació nazi, acollint-se a una iniciativa coneguda com Stolpersteine. La paraula alemanya Stolpersteine vol dir pedra que fa ensopegar. Són plaques individualitzades que recorden als deportats als camps nazis i formen part d'un projecte de l'escultor Gunter Demning que relaciona art i memòria. D’aquesta manera es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius: jueus, gitanos, homosexuals, dissidents polítics, testimonis de Jehovà i ciutadans discapacitats que varen ser perseguits o assassinats pel règim nazi. I això és el que la moció cupaire proposa. 

“Hi ha hagut una política erràtica i la moció ve a millorar aquest aspecte”

A més, la moció també demana que la ciutat s'adhereixi a la xarxa Mai Més promoguda per l'Amical Mauthausen. L'objectiu és crear una xarxa a nivell local integrada per centres educatius, entitats i ciutats per educar en la prevenció del feixisme des de la memòria històrica.

Fonts de la CUP-PC han assegurat que la moció s'aprovarà amb un ampli suport de tot el Ple, només falta saber quin serà el posicionament del PP, que de moment no s'ha pronunciat en cap direcció. 

Memòria històrica, feina pendent 

Segons afirma José Mota Sant Cugat encara té molta feina pendent en relació a la memòria històrica. A preguntes d'elCugatenc l'historiador Mota afirma que a la ciutat hi ha tres carrers amb noms d'alcaldes franquistes i que “això no va molt en la línia de la memòria història”. “Amb els nous barris s'han recordat noms republicans importants però al costat hi ha alcaldes franquistes”, sentencia; “hi ha hagut una política erràtica i la moció ve a millorar aquest aspecte”.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article