De camí a recuperar el Pacte per la Nit

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Captura del vídeo protesta dels restauradors de la Plaça Augusta, consultable a l'article.

El Pacte per la Nit va ser un acord al qual van arribar durant la legislatura passada els partits polítics, les seves joventuts, els representants de l'hostaleria i de les associacions de veïns així com altres entitats culturals i tècnics. Aquest pacte regulava els espais i hores de les activitats als carrers per tal de compaginar el descans dels veïns amb el desenvolupament d'esdeveniments públics. Òbviament, amb un efecte directe sobre les terrasses dels locals de restauració.

 

Aquest pacte es va gestar entre el 2011 i el 2012 i va estar vigent finsque el 23 de setembre va haver una reunió de tots els actors on l'equip de govern va proposar una moratòria en la concessió de noves terrasses a establiments i la variació d'horaris. Aquesta proposta va acabar fent-se efectiva el 10 d'octubre del 2014 amb dos decrets, un per a la suspensió temporal d'autoritzacions i un altre amb els nous horaris, signats pel llavors Tinent d'Alcalde de Mobilitat, Urbanisme i Obres, Pere Casajoana. Des de llavors s'ha generat un debat al voltant del pacte i el model de ciutat que representa aquest trencament. Així es va evidenciar a les xarxes des de llavors i amb l'evolució posterior dels fets:

 

 

 

En aquest escenari, el grup municipal d'ERC-MES presentarà una moció al Ple del proper dilluns 20 de juliol per la derogació d'aquest decret i el compliment del Pacte per la Nit. Les JERC és la principal impulsora i previsiblement votaran a favor, segons explica el regidor Èric Gómez, de la CUP, C's, ICV-EuiA i PSC (amb ERC-MES sumen 13 regidors, la majoria necessària per aprovar la moció). Amb CiU han calgut negociacions, però, a falta de saber què passarà a última hora, no hi ha acord.

 

Abans del Ple, però, l'equip de govern va engegar un nou decret, després d'haver postposat el d'hivern fins llavors. Concretament el divendres 10 de juliol, amb la signatura de Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, es van estipular uns nous horaris referents a terrasses retornant a la vigència alguns dels acords del Pacte per la Nit. S'hi estipulen horaris específics per a les places Josep Playà i Doctor Pila, el carrer Elies Rogent i les zones del Mercat de Torreblanca, Trade Center i l'hipòdrom de la carretera de Rubí. L'horari més restrictiu és el de la Plaça Josep Playà on el tancament s'estipula per les vuit de la tarda.

 

 

 

A més, el mateix divendres es publicava un altre decret referent únicament a la Plaça Augusta, on els restauradors protesten i fan accions contra la limitació d'horaris respecte a altres zones. A aquest nou decret se'ls obliga a tancar una hora abans que els establiments regits per l'horari general entre setmana i una hora i mitja els divendres, dissabtes i vigílies de festius. Mon Calvó del ZumZum, bar de la Plaça Augusta, explica que té esperances amb la moció d'ERC-MES però tem que la zona quedi al marge amb un altre decret o un horari específic que els diferenciï de la resta.

 

 

 

Les negociacions amb el govern

 

El suport de CiU hauria de permetre aprovar la moció amb una àmplia majoria però des del govern no accepten la moció d'ERC-MES tal com està plantejada. Des del moment que el partit va fer públic el redactat, hi ha hagut trobades per arribar a un consens. Gómez explica, però, que CiU va partir a les negociacions sense compartir el primer ni el tercer dels acords: l'aplicació del Pacte per la Nit i que les modificacions al respecte s'han de fer al marc de la comissió de participació ciutadana, respectivament.

 

Segons el mateix Gómez, CiU va acceptar el tercer punt a les darreres hores de la negociació però no estava disposada a acceptar el primer. “Demanem que es compleixi el Pacte per la Nit en el moment de deixar sense efecte els decrets que el varien. Probablement caldrà fer una revisió del pacte amb un nou procés participatiu però fins llavors ha de regir l'acord de consens” explica.

 

La resta de punts no eren problemàtics a la negociació. De fet, el segon fa referència a deixar sense efecte un decret que s'ha vist substituït pels aprovats el divendres 10. Accepten, això sí, l'elaboració d'una nova ordenança de terrasses abans de l'hivern que respecti els acords del Pacte per la Nit i de la comissió de restauració així com l'inici d'una campanya de pedagogia i sensibilització sobre el dret al descans i a l'oci nocturn.

 

Per a Gómez CiU no té credibilitat si no accepta el primer punt sobre el compliment del Pacte per la Nit i, sense aquest compromís, no pot acceptar cap de les esmenes plantejades pel grup que actualment governa la ciutat.

 

 

 

Descans, oci i zonificació

 

Un dels debats centrals en aquest afer el sap sintetitzar perfectament la tinent d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, Cristina Paraira: “Cal buscar l'equilibri entre el descans i les activitats que no poden ser massa concentrades”. En aquest sentit, apunta a una necessària introducció d'horaris especials com els que es van introduir als decrets i que el Pacte per la Nit plantejava de la següent manera: “Existeix consens en establir horaris generals màxims i en que és necessari estudiar i regular els casos específics, tant temporal (p.e. Festa Major) com d'espais (p.e. carrer Elies Rogent)”.

 

Gómez explica que és cert que no està d'acord amb el funcionament d'horaris diferenciats però, en qualsevol cas, creu que el problema no és tant l'adopció d'aquests horaris sinó la forma unilateral de prendre'ls. Paraira ho justifica, però, dient que es van generar problemàtiques noves que precisaven d'una solució, com el cas de la Plaça Augusta. Per això apunta a trencar la lògica de concentrar les activitats a les places Octavià, del Rei, Pep Ventura i Augusta en benefici d'altres espais i de forma rotativa per “evitar que uns pocs veïns suporten una pressió gairebé constant”.

 

Pels restauradors de la Plaça Augusta, representats a aquest reportatge per Mon Calvó, consideren que el terme “pocs veïns” podria fer referència als que es queixen. Calvó creu que són “quatre gats” però que deuen estar molt ben connectats amb l'Ajuntament. Ho explica recordant que van recollir més de 1.800 signatures contra la limitació d'horaris.

 

Assegura, també, que en tot aquest temps han intentat posar-se en contacte amb l'equip de govern però no han pogut trobar-se i per això van iniciar diferents accions com les samarretes o el vídeo protesta. Esperaran al ple de dilluns per veure en què queda la cosa però no dubten en reemprendre accions si no s'arriba a una solució. Ja tenen pensada una asseguda massiva reivindicativa.

 

 

Abans de tancar-se les negociacions Paraira va explicar a aquest mitjà que entenia la moció presentada per ERC-MES i considerava que es podia arribar a un acord, això implicava, però, reprendre el Pacte per la Nit amb una millor organització de les ordenances.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article