Els 40 anys de la Festa de Tardor recopilats en un llibre

per Anna Poquet

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Anna Poquet

El llibre 40 Anys de Festa de Tardor s’ha presentat aquest divendres a l’Ateneu santcugatenc. Les seves autores, Mercè Andrés i Núria Oliva, han explicat com ha anat l’elaboració del llibre, la seva estructura i per què s’han centrat en els últims 20 anys de Festa de Tardor.

Jordi Casas, membre de la Comissió organitzadora de la Festa de Tardor, ha explicat la importància d’una festa que ja fa 40 anys que se celebra a la ciutat i per la qual han passat més de 400 associacions. A més, assegura que ha canviat tant que les entitats dels primers anys no tenen res a veure amb les dels últims. Casas diu que l’associacionisme dels primers anys era més militant, perquè els que tenien més protagonisme i presència en aquell context eren les associacions de veïns i les associacions de mares i pares d’escola.

Durant els últims anys, en canvi, passa a ser un associacionisme més d’oci i lleure, que en compte de socis, que eren els que donaven vida a l’associació, ara són entitats de serveis, i com a conseqüència, ha hagut un canvi en el caràcter del moviment associatiu. “Aquest canvi ens ha de fer reflexionar si cal canviar la Festa mantenint els elements que li donen personalitat per arribar a més gent”.

Casas també ha assenyalat la importància del lema de cada festa, per tota la informació que transmet, perquè permet mesurar l’estat de la vida associativa a Sant Cugat, així com els altibaixos que ha anat tenint al llarg del camí, reflecteix el tema que preocupa al teixit associatiu de l’any en qüestió, i a més, és el motiu del pregoner i des de fa 10 anys, també el del manifest.

Montse Jané, representant  de comissions anteriors, ha felicitat a les historiadores i autores del llibre, Mercè Andrés i Núria Oliva, per l’exhaustivitat del resum i perquè considera que el llibre “ens demostra que la festa encara està viva, tot i els altibaixos que hem tingut en algunes ocasions”. Jané també ha felicitat l’Ajuntament pel seu suport tot i que els ha retret que “no sempre ha estat de la nostra part, perquè segons el lema pel que apostàvem, des de l’Ajuntament feien mala cara i es veia reflectit en la subvenció”.   

Fa 20 anys, Joan Tortosa i Elena Bosch escrivien el primer llibre de la Festa de Tardor de Sant Cugat anomenat Festa de Tardor Sant Cugat del Vallès (1976-1994), és per aquest motiu que, en aquest segon llibre, les seves autores diuen que han apostat per una estructura diferent dividint el llibre en dues parts. El llibre explica, per una banda, la part menys visible de la festa, com l’organització interna i el seu finançament i, per altra banda, la festa des de fora, els pregons i pregoners de cada any, els lemes i les activitats que s’han anat fent dins de la festa.

Per últim, Mercè Conesa ha assenyalat la importància de recollir tot el que ha viscut Sant Cugat al llarg d’aquests 40 anys per “poder reflexionar per agafar un aprenentatge de tot el que hem viscut, perquè hem canviat demogràficament, urbanísticament, perquè la ciutat ha crescut, a nivell d’hàbits i així com la cultura democràtica que també ha canviat”.   

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article