Cal Temerari busca sinergies entre entitats i projectes

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Després de mesos d’obres, Cal Temerari va celebrar la seva preinauguració al juny del 2015. Ja llavors es van començar a definir projectes com ara activitats, grups de lectura, espais per a entitats i per a l’emprenedoria social. Va coincidir amb la presentació de la Taverna gestionada per una cooperativa que havia guanyat un concurs fet per l’associació que coordina tot l’espai. Més d’un any i mig més tard, el projecte és una realitat a ple rendiment, amb moltes potes, i ha obtingut el reconeixement com a equipament cultural.

Els temeraris han aconseguit no només consolidar-se com una referència de l’associacionisme a nivell municipal sinó que també han generat dinàmiques internes entre les diferents vessants que inclou el projecte. És per això que, un cop superada l’arrencada vinculada en part al tancament de la Guitza, es proposen crear sinergies i nous projectes; un pas més en la consolidació de Cal Temerari com a espai de la cultura, l’autogestió i l’economia social.

Per començar a conèixer les diferents potes que hi ha a dins de l’equipament, dissabte s’ha celebrat una trobada oberta entre socis, col·lectius i simpatitzants. Ha servit per donar a conèixer l’estat d’organització i fiscal, sustentat gràcies a 250 socis que paguen una quota d’entre 10 i 50 euros mensuals. El lloguer d’espais a privats així com de taules al coworking són altres fonts d’ingressos importants.

A la trobada han participat membres d’Hora Bruixa, de La Xesca, de la CUP, del FesCamp –que celebrarà al maig la seva jornada central d’enguany–, de les cooperatives que participen al Sincrocoop i de les comissions en què s’organitza l’associació. S’ha evidenciat que moltes de les persones que participen d’alguna manera a Cal Temerari no es coneixen entre si i per això la trobada ha esdevingut una bona excusa per començar a construir xarxa entre els projectes que poden treballar junts en tenir valors en comú com ara el feminisme o el consum ecològic.

Nous públics familiars

Fins ara, la comissió d’organització de l’entitat havia organitzat tot tipus d’actes, cursos i grups de lectura. Fins i tot, va fer una campanya per promocionar l’objecció fiscal en la despesa militar, que es repetirà enguany amb una primera xerrada el 5 d’abril. Ara han trobat una nova fórmula per ampliar encara més el públic assistent amb el programa d’activitats de Famílies en xarxa.

Segons expliquen els impulsors, es tracta de generar un espai adreçat a la infància sota el concepte de “criança conscient”. Es tracta d’una barreja entre activitats infantils i tallers que permeten treballar la forma d’aprenentatge i les emocions així com trobades pensades per als pares. En les dues darreres activitats es van reunir entre 40 i 60 persones, moltes de les quals fins el moment eren alienes a Cal Temerari.

El consum ecològic

La trobada de dissabte ha servit per demostrar que hi ha diversos projectes al marc de Cal Temerari que es preocupen pel consum de quilòmetre zero i ecològic. Actualment l’equipament és la seu de la cooperativa La Civada, els socis de la qual (27 unitats familiars) tenen accés a menjar ecològic que la pròpia empresa social s’encarrega de buscar, entre d’altres amb altres cooperatives com ara L’Ortiga, també amb seu a Cal Temerari, que actualment participa al concurs públic per poder seguir explotant els camps de Can Monmany a Valldoreix.

Així mateix, els divendres a la tarda un pagès del Maresme porta els seus productes ecològics per vendre’ls a aquelles persones que no poden o volen participar activament d’una cooperativa com La Civada. Es tracta de projectes paral·lels, que generen sinergies i, alhora, resulten complementaris. En aquesta línia, els temeraris han anunciat que convertiran una de les terrasses –la que queda just a sobre dels magatzems i sense cobertura– en un petit hort amb una voluntat pedagògica.

El foment de l’economia social

Durant el darrer any Cal Temerari ha donat força a la vessant de l’economia social amb l’arrencada del SincroCoop, el viver cooperatiu que inclou un espai de cotreball dividit en un despatx i una sala oberta i que, alhora, treballa per començar a assessorar els projectes que inclou. És per això que de la mà de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, en el qual participa la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES) de Sant Cugat, des de fa un parell de setmanes han impulsat un punt d’informació cada dimecres al matí. Alhora, cerquen una gestoria que pugui ajudar els projectes que participen del Sincrocoop.

De cara a la propera assemblea de socis, en què es poden prendre decisions sobre el funcionament de Cal Temerari, queda sobre la taula la possibilitat de sumar-se a la XES de Catalunya així com de crear sinergies i xarxa amb el LabCoop de Barcelona per impulsar projectes cooperatius. Així mateix, des del moviment cooperatiu que queda a dins de l’entitat es vol començar a crear un mercat social que comprengui tots els sectors entre Sant Cugat i les ciutats veïnes amb Cal Temerari com un punt de referència.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article