L’espai d’emprenedoria Vita esdevé municipal per problemes econòmics de l’empresa que el gestionava

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Vita.

L’espai d’emprenedoria fins ara publicoprivat ubicat a Can Ametller és des de gener totalment municipal després que l’empresa que el gestionava, Inbens Barcelona, hagi tingut problemes de tresoreria, segons explica la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Joana Barbany. Aquest moviment és una sorpresa per als projectes acollits al Vita ja que aquest estiu van rebre un correu electrònic en què se’ls comunicava que l’espai passaria a ser privat i gestionat per la fundació Startup Campus Foundation. “Comença una nova etapa al centre que ens permetrà actualitzar-lo i millorar-lo per fer-lo més àgil i adequat a les vostres necessitats”, deia el comunicat.

Segons Barbany l’empresa que gestionava l’espai es va precipitar informant de l’acord amb la fundació ja que finalment no va reeixir. Davant de la possible fallida d’Inbens, el consistori ha liquidat el contracte, sense cap cost elevat per a cap de les bandes, segons la tinenta d’alcalde. Alhora, l’Ajuntament, la Fundació Sant Cugat Actiu i l’Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació (IGEPESI) han passat a cogestionar l’espai.

Des de gener, l’àrea de Promoció Econòmica ha fet un esforç per pagar els deutes que deixava l’empresa sortint, sobretot de subministraments, neteja i manteniment. És per això que Barbany diu que el centre es pot considerar totalment públic des d’aquest mes. Actualment hi acudeixen dues treballadores municipals com a encarregades, sota el comandament de la tècnica Carme Mitjans, i amb la recerca d’un altre treballador a través del Servei d’Ocupació Municipal (SOM).

Oportunitat per a un canvi de model

Des que a l’octubre del 2014 –quan ja feia uns mesos que funcionava l’espai–, sota la comandància de Carles Brugarolas a l’àrea d’Economia, es va signar l’acord entre la Fundació Sant Cugat Actiu, les Escoles Gimbernat, GFT IT Consulting i el Banc Sabadell, el Vita ha funcionat com un espai de cotreball que pretenia generar nova activitat econòmica. Amb GFT IT Consulting i Gimbernat com a copartners amb aportacions de 45.000 i 25.000 euros per a l’arrencada del projecte, la inauguració de l’espai esdevenia una aposta per la generació de noves empreses.

El Vita pretenia ser un lloc de trobada de “diverses formes d’entendre l’economia i el desenvolupament social”

Fins ara el Vita oferia l’espai de cotreball acompanyat de sales de reunions, espai de cafè, internet i altres serveis. També, segons el seu lloc web, volia impulsar l’acompanyament de projectes i “la trobada de diverses formes d’entendre l’economia i el desenvolupament social”. Per això tenia tres espais, el de cotreball, el d’impuls a nous projectes i el d’acompanyament a projectes de l’economia social. De fet, al centre d’emprenedoria podien acudir els projectes guanyadors del concurs d’emprenedoria social de l’Ajuntament per tenir un lloc de treball gratuït durant els primers mesos.

Si bé, el model, segons Barbany, s’ha mostrat ineficaç. No tots els guanyadors del concurs d’emprenedoria acceptaven l’espai fix i la majoria d’ells l’han deixat un cop acabats els mesos gratuïts. El punt de trobada no ho era tant i, llevat d’algunes sessions promogudes per l’Ajuntament, el Vita funcionava a la pràctica com un espai de cotreball privat. És per això que la tinenta d’alcalde reconeix que cal un canvi de model que serveixi per donar un nou ús a l’espai.

El primer que es farà serà canviar el nom ja que Vita no és una marca registrada pel consistori. El mes vinent es donaran a conèixer tots els detalls però segurament el nom intentarà buscar la continuïtat de la marca BeBusiness, impulsada per la Cambra de Comerç de Terrassa, l’Ajuntament, Sant Cugat Empresarial i ESADE com a continuïtat de la Jornada d’Emprenedoria, un acte al voltant de la creació de noves empreses que es fa al Teatre-Auditori.

Barbany proposa convertir el centre en l’espai referent de l’emprenedoria i la promoció econòmica a la ciutat

Per a Barbany el més important és donar un nou sentit a l’antic Vita, de tal manera que es proposa convertir-lo en l’espai referent de l’emprenedoria i la promoció econòmica a la ciutat, com ho és la Casa de Cultura respecte als afers culturals. D’aquesta manera, el nou espai podrà acollir jornades i projectes premiats als concursos d’emprenedoria municipals com ara el d’emprenedoria social o el programa Yuzz. Alhora segurament es caminarà cap a ser l’espai de cotreball per a emprenedors de referència limitant el temps d’estada o la mida de les empreses ja que ha de ser, per sobre de tot, un viver per impulsar nous projectes i no un espai de despatxos de lloguer. Són bases que encara estan per definir.

Així mateix, la tinenta d’alcalde planteja la possibilitat de tenir una sala pensada per a la formació a empreses i emprenedors amb un preu públic que permeti llogar l’espai. De fet, el Vita ja tenia una mena de sala d’actes però que quedava oberta sense parets a la resta de l’espai. Si no canvia el seu plantejament, aquesta sala quedarà tancada per no interferir la tasca de qui resti al coworking mentre es fa alguna jornada. Així mateix, el centre haurà de servir, segons Barbany, per fer d’altaveu de cara al Vallès com una de les ciutats referents en la creació de nou teixit econòmic.

En qüestió d’un mes, tots els elements que encara no estan perfilats s’acabaran de definir i, un cop fet, es realitzarà una presentació pública de com queda definitivament el nou projecte. Ja està clar, però, que el centre continuarà sent totalment públic i pretendrà esdevenir un lloc de referència de la promoció econòmica a nivell local.

*Actualització: En la primera versió d'aquest article s'indicava que Inbens, tal com havia explicat Barbany, havia entrat en concurs de creditors. Posteriorment a la publicació de la notícia la tinenta d'alcalde ha rectificat per dir que, tal com s'indica ara, només ha presentat problemes de tresoreria.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article