La zona blava de Josefina Mascareñas, els arbres i els CAPs esdevenen protagonistes de l’Audiència pública

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Una sala de plens plena de gom a gom i amb diverses intervencions que han omplert l’hora de l’Audiència pública han demostrat, una vegada més, l’encert del canvi d’hora de la sessió. A més, aquesta vegada, tot i haver acollit temes recurrents, els veïns han plantejat neguits diversos, si bé, molts d’ells sobre l’Entorn Urbà, àrea de la tinenta d’alcalde Cristina Paraira.

La primera de les preocupacions ha estat la dels veïns del carrer Josefina Mascareñas, que tal com han denunciat les darreres setmanes amb la creació d’una plataforma, estan preocupats pels canvis de direcció al seu carrer i la implementació de les 24 places d’aparcament de zona blava que es perden amb la viananització del carrer Castellví. Antonio Ángel, com a representant a l’Audiència dels veïns, ha demanat diàleg i una consulta sobre els canvis a implementar.

Paraira ha reconegut que hi ha aspectes a millorar i que, un cop acabades les obres del carrer Indústria i Castellví, es reorganitzarà l’espai de tal manera que es conservaran les 93 places d’aparcament que hi havia. Si bé, diu que cal “acabar d’endreçar” la zona. Tant ella com l’alcaldessa, Mercè Conesa, han recordat que s’estudia la implementació de la zona verda, d’ús preferent per als veïns, que podria ser una solució per al carrer en qüestió i que, així i tot, les decisions s’han de prendre en visió global i no només davant les crítiques individuals de cada barri.

L’altre gran assumpte que ha tornat a afectar Paraira ve rebotat del ple anterior. Les crítiques que diversos veïns de l’Eixample van fer per l’eliminació d’alguns arbres es van reconduir amb un nou pla que preveu mantenir més exemplars. Així i tot la veïna Marta Andreu, amb 81 signatures que ha recollit, ha demanat revisar el projecte al carrer Sant Eduard per salvar més arbres. També s’ha mostrat preocupada per la tala d’arbres a la rambla del Celler, tot entenent la necessitat del canvi d’arbrat.

La tinenta d’alcalde ha acceptat les signatures i la carta adjunta, que els veïns entraran per registre durant els dies posteriors al Ple, i ha dit que hi ha accions que s’han de fer per qüestions de seguretat o mobilitat com serien els casos de la rambla del Celler i del carrer Sant Eduard. En aquest cas no ha donat cap solució concreta a les peticions de la veïns tot i que durant l’Audiència no ha conegut el contingut íntegre de la carta.

Sobre la seva àrea, Josep Vergés, de l’Associació de Veïns del Centre, ha reincidit en la petició de millorar l’ocupació de les terrasses dels bars per garantir el pas, moure els concerts a les afores i tornar al model de tres dies de Festa Major. Ho ha fet amb el suport de 219 veïns que han signat la petició que ha entregat al govern durant la mateixa Audiència.

Així mateix, Paraira ha hagut d’explicar a Maria Alicia Pastor, una veïna que criticava l’estat de les voreres a Can Sant Joan amb la dificultat que suposa l’entrada als centres educatius de la zona, que es van prioritzar actuacions per garantir l’aparcament, el que no implica que s’hi pugui seguir treballant perquè, segons l’alcaldessa, “s’ha de treballar molt a Can Sant Joan”.

Els CAPs a l’estiu

Gabriel Jové, del Cercle Podem, ha preguntat a l’alcaldessa sobre les mesures que ha pres el consistori per evitar el tancament dels CAPs a l’estiu. Considera que en aquest cas el servei ha d’estar per sobre de l’estalvi econòmic i, per tant, s’ha de garantir que la gent no es desplaci a un centre de referència sinó que cal mantenir-los tots oberts.

Conesa ha indicat que les decisions sobre la gestió depenen de la Generalitat i que el consistori ha treballat per garantir que cada CAP arribi a prop de 30.000 habitants. Valora que si des del Departament consideren que en estiu, per demanda, s’ha de centralitzar tota l’activitat en un centre i així evitar tenir un metge per a poques assistències a cada CAP, el govern municipal no té per què intervenir-hi. Sí ha defensat, però, una millora de les instal·lacions del centre ubicat al carrer de la Mina (el CAP Sant Cugat).

Un comunicat de les entitats sobiranistes en contra de les sentències contra Mas, Ortega i Rigau

L’Audiència de març també ha servit perquè Jaume Asens, en nom de la Taula de Forces Sobiranistes de la ciutat, hagi llegit un comunicat conjunt en què es defensa el 9N com un “esclat de joia democràtica” de la “revolució dels somriures”. En el text es considera que la condemna cap a la consulta és una condemna en contra de la democràcia i que “cap legislació pot impedir el vot si no vol ser opressora”.

Picabaralla entre Dimitri Defranc i un veí que li criticava no haver retornat l’acta

El senyor Jurado ha intervingut en l’Audiència en l’aportació més tensa de la sessió. Primer ha començat recriminant ERC-MES per haver presentat una proposta en què es plantejava un topall salarial màxim de 12 vegades el salari mínim. Per a ell això és dolent per als interessos de l’empresa. Just seguit ha fet referència al presumpte cobrament de comissions per part de Convergència i, sense estendre’s més en l’assumpte, ha dit que el govern ha comprat el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, per evitar que torni l’acta de regidor, fent referència a uns suposats 73.000 euros i a un cotxe nou que el regidor s’hauria comprat. Alhora, li ha preguntat si era immigrant.

En un primer moment Defranc ha guardat les formes però, davant la insistència, ha contestat amb un to incisiu en contra de la intervenció de Jurado. Ha recriminat el racisme que tenia implícit el comentari del veí i ha defensat que ell viu i vol seguir vivint a la ciutat. Un cop acabada l’Audiència ha demanat disculpes pel to emprat. En la sessió també ha participat Rosa Maria Marquès, filla d’un deportat a un camp nazi, que ha agraït l’aprovació de la moció que vol retre homenatge als santcugatencs deportats i sumar la ciutat a la xarxa Mai Més.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article