Vicente Gómez: “Cal un estudi per a la correcta identificació dels problemes existents dins de la Policia Local”

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres

Durant els darrers anys la seguretat s’ha situat al centre de l’agenda mediàtica: Cristina Paraira ha passat a encarregar-se de l’àrea política de Seguretat Ciutadana –abans estava en mans de l’alcaldessa, Mercè Conesa–, s’ha creat una plaça de director d’aquest àmbit, al 2016 han augmentat els robatoris a domicilis en prop d’un 40%, al passat Nadal uns agents van ser agredits a la ciutat, Ciutadans i PP han demanat l’augment de Mossos, s’ha creat una plataforma que demana un municipi “més segur” i el conseller Jordi Jané ha anunciat que destinarà agents a Sant Cugat en la propera incorporació d’efectius a la policia catalana. Si bé, què en pensen d’això els garants de la seguretat als nostres carrers? Vicente Gómez, delegat de personal de la secció sindical local del Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM-CAT), respon via correu electrònic un seguit de preguntes sobre el gran afer de la seguretat al municipi.

– Als pressupostos del 2017 de la Generalitat hi ha prevista la creació de 500 noves places de Mossos d’Esquadra i el conseller Jordi Jané ha pres el compromís de destinar-ne part a la zona de Sant Cugat. Són els problemes de seguretat de la ciutat que han sortit a la premsa els darrers mesos un problema que se soluciona amb més efectius?

– Si els processos de selecció d’agents de nova incorporació al cos de Mossos d’Esquadra segueixen la mateixa dinàmica que en les anteriors oposicions, no serà fins l’estiu del 2019 quan s’incorporin aquests 500 nous agents previstos en els pressupostos d’aquest any.

L’augment d’efectius en els cossos de seguretat hauria de garantir més presència policial a tots barris de Sant Cugat, no obstant, aquest aspecte és una part de la solució, no la solució definitiva.

– La reivindicació d’alguns partits i de la plataforma per un Sant Cugat segur s’ha centrat en els Mossos. La Policia Local té suficients agents?

– Al 2012 es va produir un canvi significatiu en la contractació de personal a càrrec de les administracions i això ha comportat que la major part de les forces i cossos de seguretat hagin de realitzar les seves competències amb una manca d’efectius que evidentment perjudica a la seguretat dels municipis. La Policia Local de Sant Cugat mai ha arribat a disposar dels 100 agents anunciats, encara que la intenció de l’equip de govern és sobrepassar-los.

Un dels grans problemes és l’elevada edat del funcionariat. En el cas de la Policia Local de Sant Cugat, la mitjana d’edat a la policia és de 50 anys, amb només 10 persones per sota dels 40 anys. Si no hi ha incorporacions significatives en breu, el problema d’efectius suficients es veurà molt agreujat en pocs anys.

Per aquests motius, entre d’altres, molts dels serveis s’han de cobrir amb personal realitzant hores extraordinàries.

"L’Ajuntament porta 6 anys sense comptar amb l’opinió dels sindicats"

– Quan s’ha abordat el debat de la seguretat al plenari municipal, part dels partits de l’oposició han fet referència a que cal una millora qualitativa més que quantitativa. És així? Quines millores qualitatives pot tenir la Policia Local?

– Una de les àrees a millorar és la formació específica. Aquest sindicat desconeix els plans de formació previstos per a la policia perquè mai hem estat informats degudament. Tal i com s’està realitzant, no compartim ni la distribució ni l’assignació de la formació. En l’àmbit de la negociació col·lectiva, l’Ajuntament porta 6 anys sense comptar amb l’opinió dels sindicats per a una adequada planificació de la formació.

Per altra banda, durant molts anys, l’augment d’efectius de la Policia Local de Sant Cugat s’ha portat a terme incorporant policies d’altres municipis i cossos de seguretat. Integrar personal format i amb experiència és beneficiós per a qualsevol col·lectiu, no obstant, és necessari disposar d’una organització ferma que marqui unes línies clares de treball i amb objectius concrets. Malauradament, a dia d’avui, pensem que això no es compleix.

– Heu plantejat un estudi profund de les diverses problemàtiques internes amb la intervenció de tots els actors involucrats. Per a què hauria de servir l’estudi i quines són les principals problemàtiques que hauria d’abordar?

– L’estudi és necessari per a la correcta identificació dels problemes existents dins del col·lectiu, el reconeixement dels mateixos per tots els implicats –treballadors i els seus representants, comandament policials i dirigents de l’administració– així com una aposta clara i sincera per part de tothom per resoldre’ls.

Dins del col·lectiu existeix la sensació de que no hi ha un tracte equitatiu entre els membres de la plantilla. En ocasions, l’aplicació de les normes que ens regulen no es realitza en la mateixa mesura per a tothom. També hem reivindicat en diverses ocasions que no tots tenim les mateixes oportunitats a l’hora d’accedir a determinats llocs de treball.

Una altra qüestió que genera conflicte i desigualtat en el col·lectiu és la doble escala salarial que aplica aquest Ajuntament al personal. No tothom percep el mateix salari per la mateixa feina, trencant el principi d’“igual feina igual sou”.

– Aquest Nadal vau denunciar l’agressió a cinc policies per part d’un grup de joves i vau demanar la identificació dels agressors. Han estat identificats?

– Ens consta que gran part del grup de violents que van agredir brutalment als companys en acte de servei han estat identificats i investigats en el procés judicial corresponent. Respecte a aquest punt, volem tornar a agrair el suport i la sensibilitat de la prefectura i de l’equip de govern. Aquesta col·laboració ha estat clau per esclarir gran part del fets succeïts la nit de Nadal.

"L'agressió es tracta d’un fet puntual, atípic a Sant Cugat i molt greu que va evidenciar la falta d’efectius al carrer"

– Es tracta d’un fet puntual però el vau prendre com a símptoma per demanar més efectius al carrer. Per què?

– Cert, es tracta d’un fet puntual, atípic a Sant Cugat i molt greu que va evidenciar la falta d’efectius al carrer. Sempre hem reivindicat que les tasques administratives que es puguin dur a terme per personal administratiu no les han de realitzar agents de policia. Això suposaria poder tenir més efectius policials al carrer.

La planificació de determinats serveis sense el suficient personal, com la vigilància de zones d’oci amb gran afluència de públic o els controls de seguretat amb motiu de l’augment de robatoris que pateix Sant Cugat, no permet oferir un bon servei a la ciutadania ni tampoc treballar amb seguretat, i s’exposa als policies a riscos innecessaris.

Per posar un exemple, dos policies en un vehicle vigilant una zona d’oci on pot haver-hi més de 1.000 persones, sense reforços, poc podran fer davant d’una alteració d’ordre públic.

– Una de les xifres que més preocupació ha generat socialment ha estat l’augment de robatoris a domicilis en gairebé un 40% durant el 2016. Sant Cugat és una ciutat amb un urbanisme molt horitzontal. Com es pot garantir la suficient presència policial a tots els barris?

– Com a sindicat i com agents del cos, ens consta que tots els barris disposen de presència policial. Evidentment és impossible tenir presència policial a tot arreu les 24 hores durant els 365 dies de l’any. El terme “suficient presència policial” és molt relatiu, normalment mai és suficient i tothom voldria tenir la policia més estona per la seva zona.

Com ja hem manifestat anteriorment, amb més efectius al carrer i amb l’augment de plantilla que es preveu pels pròxims anys, es podria disposar de més presència policial que fins ara.

A dia d’avui, s’haurien d’optimitzar els recursos humans i tècnics al nostre abast per a un millor aprofitament, prioritzant tasques importants i garantint personal suficient per realitzar-les, aplaçant altres temes en funció de l’augment de plantilla.

– La tinenta d’alcalde Cristina Paraira ha reivindicat que es fa un treball conjunt entre els Mossos i la Policia Local. És així? En quins aspectes es podria aprofundir més per millorar encara més la seguretat?

– Desconeixem el treball conjunt entre els Mossos i la Policia Local que manifesta la tinenta d’alcalde Cristina Paraira, ja que a dia d’avui encara estem a l’espera de la seva presentació a tota la plantilla i a nivell sindical tampoc hem tingut la ocasió de parlat ni entrevistar-nos amb ella per saber les propostes de millora de la seguretat ciutadana.

– A l’estiu es va incorporar al consistori el nou cap de seguretat ciutadana, Jaume González; què ha significat per a la vostra feina?

– Encara no podem fer un anàlisis al 100% del que ha comportat la creació de la nova figura del Director de Seguretat. Teníem certes esperances dipositades en ell, i les expectatives a dia d’avui no s’estan complint. S’adopten decisions sense la deguda negociació amb els representants dels treballadors i, per altra banda, ens trobem amb mesures organitzatives que considerem que no van en la línia necessària per millorar aquesta policia, sinó que en ocasions, es generen nous conflictes que no existien.

El procés de selecció d’aquest directiu va estar impugnat per un altre candidat. Va ser prou clar i transparent o també dubteu?

– No hem de perdre de vista que l’elecció del nou Director de Seguretat no comporta l’obligació de realitzar un procés de selecció al ser un càrrec de confiança. L’equip de govern va decidir realitzar aquest procés i això mostra imparcialitat, transparència i bona fe en l’elecció del candidat per desenvolupar les tasques que li siguin encomanades com a Director de Seguretat. Com a sindicat, tenim una sensació de neutralitat política en aquest aspecte que a dia d’avui no ens genera dubtes.

La incorporació i selecció d’un Director de Serveis és totalment diferent a la incorporació i selecció d’un Cap de Policia. Aquest darrer, sí que requereix un procés de selecció clar, transparent, amb igualtat d’oportunitats, mèrit i capacitat per a tots els participants.

"La relació amb la resta de formacions sindicals és correcta, tot i que a vegades sorgeixen certes discrepàncies"

– Sou el sindicat amb menys representants a l’Ajuntament, tot i que alhora sou l’únic sectorial, com és la relació amb la CGT, CCOO i UGT?

– El SPPM-CAT és un sindicat sectorial que obté els seus representants sindicals únicament dels vots de la Policia Local. Som el sindicat amb més representació i els més votat dins del col·lectiu de la Policia Local, amb pràcticament el 50% dels electors. A nivell autonòmic, el SPPM-CAT és el sindicat majoritari de les policies locals de Catalunya.

La relació amb la resta de formacions sindicals és correcta, tot i que a vegades sorgeixen certes discrepàncies a l’hora d’identificar i abordar els problemes interns de la Policia Local.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article