L'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental es presenta a Sant Cugat

per Miquel Margalef

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La presentació a la Casa de Cultura. Foto: Miquel Margalef

El projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya s'ha presentat de manera oficial a Sant Cugat, a la Casa de Cultura. L'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental pretén revifar l’economia social i solidària a través de xarxes locals perquè aquest tipus d'economia sigui una realitat. La idea no és crear equipaments sinó dur a terme un programa actiu per impulsar el cooperativisme a la comarca i a la ciutat.

L'objectiu final és promoure la creació d'ocupació digna i de cooperatives per transformar la realitat. Per aquesta raó l'Anteneu Cooperatiu del Vallès Occidental s'ha marcat 6 eixos de treball. El primer vol diagnosticar i visibilitzar de l'economia social i cooperativa al territori, perquè tothom que no la conegui hi aposti. El segon objectiu es planteja realitzar accions de suport i acompanyament a la creació i desenvolupament de cooperatives. Aquesta iniciativa ja s'ha traduït en la creació d'un punt d'informació sobre l'economia social a Cal Temerari i la Casa de Cultura. 

Com a tercer fita l'Ateneu vol donar eines posant a l'abast a tots els projectes que ho necessitin per enfortir les iniciatives. El quart i cinquè objectiu va encaminat a promocionar la fórmula de cooperativa entre les empreses ja formades com a associacions, SL, autònoms o SCP que pel motiu que sigui vulguin fer un pas cap a l'economia social i solidària. L'última iniciativa vol difondre els models d’empresa cooperativa destinada a joves estudiants i professorat de cicles formatius de formació professional de grau superior i/o universitaris, perquè quan acabin els seus estudis es plantegin aquest model empresarial. 

“L'Ateneu ha de venir a parlar amb el territori, no ha de venir a imposar el programa perquè les sinergies amb tot allò existent és molt important”

Malgrat aquests eixos tan definits, Nino Ramírez, membre de la cooperativa Doble Via i coordinador de l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, ha volgut destacar que “l'Ateneu ha de venir a parlar amb el territori, no ha de venir a imposar el programa perquè les sinergies amb tot allò existent és molt important.” En aquest sentit, Narcís Sánchez, membre de Cal Temerari, ha volgut recordar que ells asseguraran “el desenvolupament de l'economia social i solidària un cop acabi el programa dels Ateneus Cooperatius.”

Per la seva banda, tant Joana Barbany, tinenta d'alcalde de Promoció Econòmica, com Pere Soler, tinent d'alcalde d'Ocupació i Polítiques Comarcals, han posat en valor la tasca realitzada per part de l'Ajuntament des del 2013, moment que es va iniciar el concurs de cooperatives. Soler ha recordat que que consistori vol “col·laborar per multiplicar les potencialitats i generar feina digne”. 

El projecte de l'Ateneu Cooperatiu, a part d'arribar al Vallès Occidental, ho fa a 10 demarcacions més i té un pressupost de dos milions d’euros per a enguany i uns altres dos per al següent, en cas que es renovi la proposta. En el cas concret de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental s’han ajuntat les Xarxes d’Economia Social i Solidària (XES) de Sant Cugat, Terrassa i Sabadell amb l’Ajuntament de Sabadell i el Consell Comarcal. Es marquen l’objectiu de donar a conèixer l’economia social a 1.000 persones i crear una cinquantena de llocs de feina amb la constitució de 15 noves empreses arreu de la comarca abans de mitjans del 2019, que és quan s'acabarà la subvenció de la Generalitat i el programa d'Ateneu Cooperatius.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article