La Floresta decidirà entre 19 projectes de lliure disposició diferenciant inversions de despesa ordinària

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Tot i que l’any anterior no es va tenir en compte i es va quadrar per casualitat, el Consell de Barri de La Floresta haurà de decidir què fer enguany amb els 80.000 euros de lliure disposició que corresponen separant-los en 8.000 considerats de despesa ordinària i 72.000 d’inversions. Tot i que Ramon Piqué, president del Consell, assegura que ha insistit en demanar més pressupost ordinari en detriment del d’inversions, el govern no ha cedit. Això significa que hi ha dos projectes que s’havien presentat inicialment amb un pressupost de 20.000 euros que tindran com a màxim una dotació de 8.000 i, en cas de ser elegits, inhabilitaran la possibilitat de desenvolupar qualsevol altre considerat de despesa ordinària.

Els florestans han presentat 29 projectes, 19 dels quals podran ser elegits per votació popular presencial i a través d’una pàgina web que el Consell ha desenvolupat aprofitant els 3.000 euros que li corresponen per al seu funcionament. Les 10 propostes restants s’han desestimat per motius diversos. Hi havia tres referents a millora de voreres que quedarien encabides dins d’un pla de millora de voreres que ja es desenvolupa. El mateix ha passat amb una proposta que plantejava l’adequació i moviment de parades d’autobús. Una proposta per fer murs de contenció ecològics supera els 20.000 euros màxims de cada projecte. També hi havia una proposta de canviar direccions de carrers que no té cost econòmic ni depèn del Consell així com una per millorar els parcs de dins de l’escola que depèn del propi centre. Així mateix s’ha proposat un Casal Jove, quan ja hi ha un en marxa.

El medi ambient com a protagonista

Encara que de les 19 propostes que es portaran a votació ciutadana hi ha diverses que es poden etiquetar en diversos àmbits, el medi ambient és protagonista amb fins a cinc idees. Es proposa ampliar el treball d’anàlisi dels senglars que va fer l’estudiant de l’Autònoma Carles Conejero i acompanyar-lo d’informació a la ciutadania amb el desenvolupament d’una aplicació mòbil i una web. Un altra de les propostes planteja aprofundir en la lluita contra el mosquit tigre seguint la prova pilot que es va plantejar l’any passat amb 1.000 euros del Consell. Pretén identificar zones amb trampes per a mosquits i plantejar solucions. Ambdues idees tenien un pressupost de 20.000 euros però no podran excedir els 8.000 en estar considerades despeses ordinàries.

També relacionades amb el medi ambient, es proposa aprofundir en la detecció i posterior petició de l’Ajuntament als propietaris de parcel·les en mal estat per tal d’evitar incendis, fer un jardí amb plantes medicinals segurament al davant del Centre Sociosanitari i plantar arbres fruiters a alguns indrets del barri perquè els veïns puguin recollir fruita natural.

Per la transformació de l’espai públic

Destaquen també per nombre la quantitat de propostes que plantegen millorar els carrers o equipaments florestans. S’hi planteja compactar el sòl de la plaça de l’Estació per evitar socs i amb un paviment millor que la terra, instal·lar un passamà a les escales del carrer Rosa Mariné, construir unes escales al costat del ziga-zaga que connecta el carrer pas de l’Estació amb el pont del carrer Pearson, remodelar i habilitar una zona de pícnic a la piscina amb la possibilitat d’introduir una zona d’esbarjo, fer una finestra a la sala d’actes del Sociosanitari, instal·lar un banc en forma de mirador a la corba que fa el passeig de La Floresta des d’on es pot contemplar el paisatge i pintar alguns carrers del barri amb colors i formes que els resignifiquin per recuperar l’espai per als vinants i donar-li un sentit artístic.

També amb un marcat sentit cultural, els artistes de les Naus de l’Art plantegen redefinir el bosc que envolta el camí que connecta l’estació amb la plaça del Centre amb la instal·lació d’escultures i un laberint de plantes aromàtiques, tot respectant l’entorn i volent preservar-lo. Alhora, a nivell de patrimoni també es planteja desenvolupar una web i una aplicació mòbil amb un mapa interactiu que permeti veure l’evolució del barri i la ubicació dels seu patrimoni històric, arquitectònic i natural.

Finalment, també hi ha diverses propostes més encarades a les entitats i a la seva vida social. D’una banda, es planteja la possibilitat de tenir un material d’intendència comunitària per fer celebracions amb un material de cuina comú que puguin compartir les entitats del barri. D’altra, recursos per obrir la gimcama Un tomb per La Floresta que organitza l’escola amb l’Olimpyc a la resta del barri amb la previsió, fins i tot, d’un Holi. Així mateix, La Global proposa adquirir llums i micròfons sense fils per compartir entre els col·lectius florestans i el Casal Jove demana material per equipar l’espai com ara un sofà, una nevera, una consola, una pantalla i uns altaveus.

Les propostes completes es poden consultar al lloc web del Consell de Barri i s’enviaran a les cases dels florestans. Així mateix, dilluns començarà la campanya de difusió i més endavant s’elaborarà un díptic amb la informació necessària. Aquesta vegada, els veïns no hauran de prioritzar propostes en la votació sinó que podran emetre un número determinat de vots que tindran el mateix valor. És una forma de facilitar el recompte i, tal com va concloure l’anàlisi posterior a les votacions de l’any passat, no s’altera el resultat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article