Jordi Iparraguirre: “És fonamental conèixer la tecnologia per saber com no deixar rastre”
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Cedides.
Des del 9 de març i fins al 7 de maig el Centre d'Art Maristany acull l'exposició Immersos en les Dades, una adaptació de la mostra que va acollir el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona anomenada Big Bata. L'exposició que arriba a la ciutat vol ser una acció de promoció i difusió de la cultura del segle XXI i les grans transformacions de l'era digital. Amb la voluntat d'oferir recursos per als visitants que vulguin aprofundir en el tema, ofereix diversos tallers complementaris. El Cryptoparty és un d'aquests tallers i tracta la privadesa i protecció de dades personals a Internet. L'activitat es va realitzar el passat dissabte i el Jordi Iparraguirre, organitzador del taller, ens explica que s'ha de fer per no deixar el nostre rastre a la xarxa.
– Què has explicat, a grans trets, als assistents al taller?
– Ensenyem, bàsicament, els procediments per controlar una mica més la informació que deixem anar per internet, saber què passa i estar-ne informats perquè a partir d'aquí cadascú faci el que cregui convenient. A part de les xerrades, el que recomanem és que la gent porti els seus ordinadors o mòbils per aplicar el que expliquem en els aparells que fem servir. D'aquesta manera, tant el primer pas teòric com pràctic el fem durant el taller perquè qui vulgui aprofundir més ho pugui fer a casa.
– Quins temes informàtics i de protecció són els que heu tocat més?
– Primer parlem de la gestió de les contrasenyes, ser més conscients que les contrasenyes són com les claus de casa i, per tant, les hem de cuidar una mica més. Després també aprenem a configurar els navegadors, sobretot centrant-nos amb Firefox, ja que és de programari lliure. Al llarg del taller expliquem la importància del codi obert perquè quan parlem de seguretat només amb el software lliure podem saber realment que està fent aquell codi. El codi propietari no ho podrem saber. Dins d'aquest apartat del navegador expliquem què són les cookies, com es poden esborrar i també mostrarem cercadors alternatius al Google. Analitzem el rastre que anem deixant amb el navegador i què es pot fer per controlar-lo. També resaltem la necessitat de tenir còpies de seguretat i com realitzar-les amb facilitat a la vegada que s'agafa un hàbit per no perdre res. Finalment també expliquem alguna aplicació per fixar els nostres arxius perquè estiguin protegits de tercers. Tot plegat molt pedagògic i jugant-hi per aconseguir perdre-li la por.
"Sense fer por ni crear cataclismes, expliquem com funciona tot perquè cadascú pugui decidir fer el que cregui convenient"
– Com va néixer la idea de realitzar aquests tallers de formació informàtica?
– El taller no el faig jo sol. El Jordi Delgado, professor d'informàtica, és el company amb el qual fem tots els tallers. Portem fent tallers de seguretat bàsica des de ja fa quatre anys i el Big Data estava interessat en nosaltres i vam decidir participar-hi. Tots fem servir la tecnologia molt alegrament perquè és molt atractiva però no som conscients de l'altra cara de la moneda. Aleshores és quan entrem nosaltres. Sense fer por ni crear cataclismes, expliquem com funciona tot perquè cadascú pugui decidir fer el que cregui convenient, saber el que passa mai està de més.
– La generació que ha nascut amb la tecnologia sota el braç està més preparada o és més vulnerable?
– No creiem que sigui un tema d'edat, sinó un tema d'interès. Malgrat que els joves sàpiguen fer servir els aparells molt més que la generació anterior, això no vol dir que siguin conscient del rastre digital que està deixant, una cosa és dominar l'eina i l'altra entendre com funciona. És molt fàcil i atractiu fer servir la tecnologia actual. El que passa és que darrere d'aquesta facilitat hi ha un software que és una caixa negra i no sabem què fa. De fet, el navegador identifica hora, dies, quina pàgina demanes, des d'on ho fas, etc. perquè el servidor ho ha de saber. A l'establir-se aquest diàleg entre les màquines provoca que tot sigui molt més complex del que realment sembla i també molt fàcil de restrejar i identificar patrons per a cada persona. Això pot generar beneficis o prejudicis, depèn com s'utilitzi.
"És fonamental apoderar-se i saber què passa amb la tecnologia quan l'utilitzem per decidir molt millor el que volem fer"
– Amb les noves tecnologies estem més exposats?
– Tot el que és digital és analitzable pels ordinadors. Aquesta, segurament, és la gran sort i el gran problema alhora. La tecnologia de per si no és bona ni dolenta, sinó que l'ús que es donin a aquestes dades ho marcarà. Fa cinc anys a Turquia la gent feia servir la xarxa com la fem servir actualment aquí. Quan el poder va canviar, la xarxa de comunicació es va utilitzar per perseguir aquelles persones que estaven en contra del nou poder. Per tant, tota la tecnologia, que normalment ens aporta beneficis com la possibilitat de comunicar-nos amb qualsevol persona, també es pot fer servir malament i pot comportar problemes. Per això és fonamental entendre que a vegades t'interessa desconnectar el mòbil, no portar-lo, apagar el wifi o esborrar els missatges que has enviat, per tal de no deixar rastre. És fonamental apoderar-se i saber què passa amb la tecnologia quan l'utilitzem per decidir molt millor el que volem fer.
– Les multinacionals que s'aprofiten del rastre que deixem per ampliar els seus beneficis pressionen perquè aquest apoderament no sigui una realitat i no es faci gaire difusió del que podem fer per eliminar el nostre rastre?
– Evidentment les empreses pressionen perquè no es canviïn les lleis però els ciutadans no som responsables i no tothom té temps ni ganes per dedicar-li. És cert, però, que les empreses s'aprofiten d'unes dades que produeix l'usuari i que els hi aporten grans beneficis i, en canvi, l'usuari no es veu repercutit de manera beneficiosa en cap cas. En el cas d'estar disposat a donar les teves dades, el mínim seria que l'empresa ho retornés amb beneficis.
– Durant el taller què és el que més us han preguntat els assistents? Quines inquietuds tenen?
– Sobretot volen saber quina és la quantitat de rastre digital que podem deixar i no en som conscients. Tot el que pot passar amb un navegador és el que crida més l'atenció.
– Ens podries recomanar algun truc fàcil i ràpid per eliminar part del nostre rastre que deixem quan utilitzem el navegador?
– N'hi ha molts. Però en plan ràpid puc dir que és important deshabilitar les cookies de tercers i intentar posar extensions que bloquegin la publicitat i el seguiment. Això sí, hem de saber que quan visitem algun diari digital o una pàgina web que viu de la publicitat, els provoquem un greuge molt gran. Si volem que continuï funcionant és fonamental treure de la llista de bloquejats aquella pàgina en concret.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari