Resorgeix la petició de fer una Casa de la Dona

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

En el proper Ple municipal la CUP-PC porta una moció amb la voluntat de desenvolupar una Casa de la Dona a la masia de Can Quitèria. Aquest seria un espai destinat a les dones de la ciutat amb la possibilitat d’apoderar-les amb trobades, tallers i activitats i sota una forma de gestió ciutadana tot i que amb implicació de l’administració local. És un nou intent d’aplicar una proposta que ells mateixos amb ICV-EUiA, Hora Bruixa i Podem van presentar als darrers pressupostos participatius però que, al seu parer, va quedar desvirtuada després dels tallers de triatge, arribant a la votació com un projecte compartit amb altres entitats.

Actualment Can Quitèria està en obres perquè es preveu acollir el museu d’art tèxtil Grau-Garriga. És un projecte que va anunciar el govern a principis de l’any passat i que va generar certs dubtes de l’oposició ja que incomplia allò establert per Pla d’Equipaments a més de plantejar un museu l’assistència al qual estava per veure. Tot i així, amb una moció d’ICV-EUiA demanant informació sobre el projecte, les obres van començar amb 650.000 euros d’inversió per a la rehabilitació.

Núria Gibert, portaveu dels cupaires, defensa que l’espai pot albergar ambdós projectes sense cap problema i insta al govern a explicar on veu la incompatibilitat en cas de negar-se a la realització de la Casa de la Dona en aquest edifici. “Ens diuen que la Casa de la Dona va ser un projecte rebutjat als pressupostos participatius”, explica Gibert, “els instem a consultar a la ciutadania quin dels dos prefereix”.

La moció preveu una partida pressupostària encara sense determinar als pressupostos municipals i també recull que la ciutadania ha de tenir incidència en la gestió tot i que no prefixa quina ha de ser la fórmula. “No volem deixar res tancat a la moció”, enraona la cupaire. És el marge que deixa el seu partit perquè el govern i l’oposició puguin acabar tancant quin serà exactament el model a seguir per la possible Casa de la Dona.

Un projecte amb diferents camins

Tot i que la Casa de la Dona és, en essència, l’espai per a l’intercanvi d’experiències de les dones, la caiguda del projecte dels pressupostos participatius no va significar l’oblit. Tot i que els col·lectius proposants es van desmarcar del projecte que va arribar a votació, Podem va decidir seguir fent camí i va presentar una proposta similar als Premis Impulsa que finança el propi partit a nivell estatal aprofitant “els excedents dels càrrecs públics electes” per a projectes no necessàriament lligats al partit.

Tot i que amb la subvenció de 3.000 euros que han aconseguit amb aquest guardó no es podia desenvolupar la idea inicial del projecte, es va convocar sota la marca de Casa de la Dona un seguit de trobades mensuals a la plaça d’Octavià per recordar i retre homenatge a les dones víctimes de violència de gènere. Si bé, Hora Bruixa se’n va desmarcar explícitament de l’acte mentre la resta de grups hi van acudir.

Gibert explica que els proposants del projecte als pressupostos participatius han parlat entre ells i els membres de Podem han explicat el premi. Ara, diu, torna de nou a haver unitat d’acció amb una moció que té el suport de tots els grups proposants. A nivell del Ple això implica que el vot favorable d’ICV-EUiA, que amb la CUP-PC suma cinc regidors de 25. Els suports finals no es coneixeran fins la sessió plenària del 24 d’abril.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article