Totes les mocions del primer Ple s'aproven exceptuant la del Pacte per la Nit

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

 

El primer Ple ordinari de la legislatura es presentava com una tarda interminable amb 28 punts a l'ordre del dia i una moció d'urgència presentada per ERC-MES. Tots els punts que es podien votar van ser aprovats, molts d'ells per unanimitat, llevat d'un, la moció del Pacte per la Nit d'ERC-MES. Va acabar rebutjant-se amb el vot de qualitat de l'alcaldessa després d'un empat tècnic per la inesperada abstenció del socialista Pere Soler.

 

Aquest va ser el desè punt en l'ordre del dia i la tercera de les mocions presentades. Va ser un dels punts àlgids que, de fet, ja venia de l'Audiència Pública on una ciutadana, María Ángela Palacios, va criticar els sorolls que produeixen els clients dels bars de la Plaça Barcelona durant les nits. En aquesta intervenció, Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, va explicar que l'ordenança mare de tot plegat es va fer el 2007 però després hi va haver el Pacte per la Nit i un seguit de decrets que el modificaven. La resposta a la veïna va ser el compromís pel control però la intervenció era preludi del debat de la moció presentada per ERC-MES.

 

 

Els partits que han donat suport a la moció són, a banda dels impulsors, la CUP-PC, C's i ICV-EUiA. El regidor d'ERC-MES Èric Gómez criticava que CiU no havia comprès la moció ja que continuava plantejant canvis unilaterals per a adaptar els decrets al Pacte per la Nit, tal com va fer el divendres 10 de juliol llevat de la part referent a la Plaça Augusta. Aldo Ciprian, portaveu de C's, defensava la moció “perquè és coherent”, Ramon Guitiérrez, d'ICV-EUiA, per estar en contra de les accions unilaterals i Ignasi Bea, de la CUP-PC, per revertir la dolenta gestió del govern després d'un acord transversal de partits i entitats trencat. Aquest recordava que “tots som veïns”.

 

Alvaro Benejam, portaveu del PP, defensava el seu vot en contra de la moció perquè considera que els decrets presos per l'equip de govern responen a un seguit de problemes que s'havien de solucionar. El mateix fil prenia Paraira tot i que assegurant que està disposada a negociar. Apuntava que els problemes estan als horaris del Pacte per la Nit i per això no el poden reprendre tot i que pot ser la base per a nous acords. Això ha enfrontat dialècticament a Gómez i Paraira però finalment, l'abstenció de Soler, pel compromís del govern de reprendre el diàleg amb els actors la setmana que ve, ha acabat amb un empat 12-12-1. El vot de qualitat de l'alcaldessa ha rebutjat la moció. Als precs, Gómez ha plantejat la modificació d'ordenances per adaptar-se al Pacte per la Nit mentre es reprenen les converses amb els actors implicats i Paraira ha respost amb la seva voluntat “d'endreçar”.

 

S'estudiarà la remunicipalització de l'aigua

 

A la resta de mocions no hi ha hagut sorpresa. La moció per l'estudi de la remunicipalització de l'aigua ha estat presentada finalment de forma conjunta per la CUP-PC i ICV-EUiA amb el suport de tots els grups municipals. Els partits d'esquerra ho preveien inclús al programa mentre que PP, C's i CiU des de la diferència ideològica en l'argumentari creien que l'estudi era la millor opció. Per a Benejam cal estudiar per millorar la gestió, el que no significa necessàriament remunicipalitzar el servei, per a Ciprian cal una revisió del contracte amb Sorea i per a Paraira cal cercar la millor opció per a Sant Cugat.

 

Coeficient reductor cadastral

 

Davant la impossibilitat de l'Ajuntament de revisar el valor cadastral, que depèn del Ministeri, C's plantejava a una moció l'aplicació d'un coeficient reductor que podria permetre la reducció de l'IBI. Justament que l'efecte sobre l'IBI no sigui segur és el que ha provocat una petita discussió entre Sergio Blázquez (C's) i Bea, que ha defensat l'adaptació dels impostos per renda, tot i que la CUP-PC s'ha abstingut.

 

ERC-MES també ha decidit abstindre's positivament acceptant que la moció representa certa capacitat negociadora per a l'Ajuntament. Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA) ha argumentat el vot del partit en criteris similars i recordant que l'IBI és la principal font d'ingressos per al consistori. La resta de partits, però, han vist una bona oportunitat en la moció de C's que s'ha acabant aprovant amb 15 vots a favor.

 

Sant Cugat reconeix el caràcter plebiscitari del 27S

 

L'altra moció clau del Ple ha sigut la presentada per ERC-MES i CiU per donar suport a les eleccions plebiscitàries amb una modificació d'última hora al segon punt on es demanava la col·laboració amb iniciatives de la societat civil que fomentin la participació a aquestes eleccions. S'ha retirat l'esment a l'AMI, l'ANC i Òmnium per facilitar el vot favorable de la CUP-PC.

 

 

Els fronts, per tant, clars. CiU, ERC-MES i CUP-PC (18 regidors) a favor, C's i PP (4 regidors) en contra i ICV-EUiA i PSC (3 regidors) abstenint-se. D'aquesta manera, Sant Cugat es compromet, també, a adherir-se al manifest del Pacte Nacional pel Dret a Decidir i es compromet a fomentar el pagament de l'IVA i l'IRF dels treballadors municipals a través de l'Agència Tributària Catalana.

 

La resta de mocions dels partits

 

Unanimitat en la primera de les mocions debatudes i presentada conjuntament per CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA, PSC, CiU i C's. Aquesta demanava l'aturada de la modificació puntual i la transcripció del planejament a l'àmbit de La Floresta així com obrir un procés obert a la ciutadania de debat sobre el model urbà i la conveniència d'aquesta modificació que, entre d'altres, altera els terrenys públics i l'ús.

 

També es va aprovar, en aquest cas per ser moció institucional, la modificació del Reglament Orgànic Municipal (ROM) que ha de permetre millorar les formes de participació ciutadana (Consells de Barri, Consell de Ciutat, audiències públiques...). Es complementava amb l'aprovació per unanimitat de modificacions en l'articulat en el Reglament de funcionament intern dels Consells de Barri.

 

Dimitri Defranc, regidor de la CUP-PC, va anunciar la retirada de la moció de suport al poble grec presentada per ERC-MES, CUP-PC, ICV-EUiA i PSC (amb el suport dels Cercles de Podem) després de l'evolució dels fets a Grècia.

 

600.000€ d'indemnització per una mala llicència

 

A mode de dació de compte, sense votació, es va aprovar una indemnització de 600.000€ a un propietari d'una casa a la zona de la Costa del Golf per una llicència fraudulenta. El conflicte es remunta al 2000 amb la construcció d'una casa davant d'aquest propietari, la denúncia d'aquest de la llicència donada i la posterior obligació d'enderrocament. Un recurs i una segona sentència obliguen, però, a indemnitzar a aquest denunciant. Això implica demanar un crèdit, cosa que s'ha aprovat amb l'abstenció de tota l'oposició a la part d'economia de l'ordre del dia.

 

Davant la impotència, tots els representants de l'oposició han criticat l'equip de govern per haver arribat a aquest punt i han demanat que es faci tot el possible perquè no es repeteixi. En aquest punt s'emmarca la moció d'urgència presentada per ERC-MES on es demana una Comissió Informativa Especial sobre aquest cas i les seves implicacions judicials. Tots els partits han rebut de bon grat aquesta proposta que ha estat aprovada per unanimitat.

 

Altres acords

 

La resta del Ple ha tingut poc debat. S'ha aprovat l'acta anterior i els cessaments de càrrecs de confiança. S'han aprovat els decrets d'alcaldia que determinen els càrrecs de confiança amb els únics vot favorables del govern i els contraris de la CUP-PC, com explicava Núria Gibert, per coherència amb el rebuig al cartipàs. En aquest sentit també rebutjaven la creació d'un nou càrrec de confiança en l'àrea de medi ambient i participació, tot i que s'ha aprovat amb els vots del govern i el PP i l'abstenció d'ICV-EUiA.

 

També s'han aprovat les modificacions al Reglament de la Comissió Local de Protecció Civil, la modificació urbanística de part del Parc de Can Sant Joan i que finalment Promusa gestioni les zones blaves de la ciutat. També s'ha acceptat una resolució d'un expedient sancionador en matèria de tinença d'animals domèstics i l'aprovació de concentració d'operació de préstec de l'EMD de Valldoreix.

 

Per dació de compte, sense votació, s'han acceptat el canvi d'ús d'unes zones de Can Magí a petició dels propietaris així com el decret d'alcaldia que suspèn temporalment les llicències als clubs de cànnabis, un tema amplament debatut a l'audiència pública.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article