Valldoreix estrena pressupostos participatius amb la recollida de propostes a partir del 24 d’abril

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Entre el 24 i el 8 de maig la ciutadania podrà presentar propostes als pressupostos participatius de Valldoreix a través del correu electrònic participacio@valldoreix.cat o d’un formulari que es farà públic a la web i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’EMD. Així ho ha anunciat la vocal de participació, Elena Degollada, en la segona Audiència pública temàtica de l’any que ha servit com a primer acte de la campanya de difusió que s’allargarà durant els mesos d’abril i maig.

Les propostes hauran de ser validades pels tècnics de la casa abans d’arribar a votació per assegurar que les idees són factibles tant des de la perspectiva econòmica com des de les competències de l’EMD. Aquesta comissió també haurà de determinar el cost aproximat de cada projecte. S’arribarà així al 22 maig, quan es farà una exposició pública de les propostes validades, celebrant-se la votació a la web i la seu de l’EMD entre el 2 i el 12 de juny. La ciutadania podrà seleccionar diversos projectes tenint com a únic límit la xifra de 100.000 euros. Al dia següent es donaran a conèixer els guanyadors amb una sessió informativa.

Els pressupostos participatius valldoreixencs tenen reservada una partida de 100.000 euros del pressupost d’inversions. Hi podran participar, tant en la fase de presentació de propostes com de votació, tots els residents de la vila majors de 16 així com les entitats i comerços. Entre els criteris que han de tenir les propostes, més enllà de l’adequació a les condicions tècniques i legals, es preveu que no puguin fomentar l’exclusió social i siguin equitatives des de la perspectiva de gènere. Es podran unificar les propostes sempre i que els serveis tècnics ho considerin oportú.

Alhora, s’ha creat una Comissió de Garanties a la qual, segons Degollada, s’ha convidat totes les entitats. Aquesta farà el seguiment del procés i n’avaluarà el resultat. “Ara mirarem a veure com surt i aprendrem de cara a les futures convocatòries”, enraona la vocal. Les propostes no tenen un límit de despesa tot i que només s’elaboraran les que entrin dins dels 100.000 euros, és a dir, si la primera ja té aquest cost, no se’n faria cap altra. No s’ha decidit què es farà encara amb els diners restants.

L’oposició demana que el Consell de la Vila se’n faci càrrec

Els vocals de l’oposició, així com diversos ciutadans, han aprofitat l’Audiència pública per demanar explicacions sobre l’aturada del Consell de la Vila ja que, consideren, aquest procés l’hauria de fer aquest òrgan de participació. Expliquen que, segons recull del Reglament de Participació, el Consell és l’òrgan central dels processos participatius. Per tant, defensen que ha de ser aquest qui gestioni aquests pressupostos i en faci seguiment amb la seva pròpia comissió. La vocal de Ciutadans, Susanna Casta, ha defensat que d’aquesta manera “pot participar molta més gent”.

El funcionament de la Comissió de Garanties també ha sigut un element de crítica per part dels veïns assistents i l’oposició. Per a ells, el seu funcionament implica que és Degollada qui decideix a dit qui hi participa. Tot i que la vocal ha assegurat que s’ha comunicat a totes les entitats de la vila i que els ciutadans a títol individual poden demanar participar, els grups de fora del govern consideren que s’hauria d’encarregar el Consell de la Vila perquè sinó es crea una duplicitat, el que Xavier Humet, vocal de la CUP-PC, considera un malbaratament de diners públics. Ell també ha demanat revisar la participació ja que a la sessió han acudit al voltant de 10 ciutadans sense comptar els càrrecs electes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article