El primer de maig reivindica la distribució del treball, uns salaris dignes i el feminisme

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

La manifestació unitària de l’Assemblea pels Drets Socials (ADS) ha estat, un any més, el principal acte del dia internacional dels treballadors a la ciutat. La marxa, que ha aplegat prop d’un centenar de persones, ha arrencat des de La Xesca, com a mostra de suport al casal jove autogestionat davant del judici que els farà fora de l’immoble, fins arribar a l’estació perquè els participants que ho desitgessin poguessin baixar a la manifestació de Barcelona. El lema d’aquest any ha estat “treball, salaris, drets, lluita”.

Julio Sánchez, portaveu de l’ADS, explica respecte al lema que “recull temes que estan ben presents perquè han estat atacats pels governs des de l’inici de la crisi”. Per això posa d’exemple que durant el darrer any a Catalunya només s’ha creat un 13% d’ocupació amb contractes indefinits mentre l’atur, que arriba al 16%, duplica la xifra precrisi. Per això l’ADS aposta per una distribució del treball que permeti que tothom treballi menys hores a canvi que totes les persones tinguin accés a un lloc de feina.

L’ADS també defensa la creació d’una renda garantida de ciutadania, una mesura que ha arribat al Parlament en forma d’Iniciativa Legislativa Popular per a la qual la pròpia assemblea va recollir signatures. Es tracta d’una aportació de l’administració de 7.967,7 euros anuals fins que la persona beneficiària surti de la situació de pobresa. Sánchez avança que no descarten fer un pas més enllà i demanar una renda mínima garantida, una percepció econòmica a tota la ciutadania que permeti que ningú quedi en una situació de pobresa.

El portaveu també explica que, des de la perspectiva dels drets, l’agressió ha sigut constant amb el desenvolupament de la reforma laboral –“iniciada per Zapatero i continuada per Rajoy”, incideix– i de l’anomenada llei mordassa. “L’únic mètode per revertir-ho és la lluita, el quart element que hem afegit al lema de la manifestació d’enguany”, enraona. Si bé, matisa la situació que viu Sant Cugat: “La gent que viu del seu treball té difícil residir aquí”. Considera que la xifra de l’atur local, que ja se situa per sota del 7%, està marcada per un model de ciutat que fomenta l’expulsió de les classes populars.

CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA participen a la mobilització

A la marxa han participat la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, d’entre els partits que tenen representació al plenari municipal. El PSC no ha participat activament tot i que, segons indica el seu portaveu, Pere Soler, se solidaritza “amb qualsevol mostra que lluiti pels drets dels treballadors, contra l’ocupació precària i la desprotecció laboral”. “Nosaltres participem a la manifestació de Barcelona on no ens veten la nostra simbologia ni ens imposen la d’altres”, explica.

De fet, mentre la resta de partits han caminat junts pels carrers de Sant Cugat amb altres col·lectius i sota el paraigües del lema i el manifest de l’ADS, els socialistes s’han limitat a compartir via xarxes socials el manifest que el PSC a nivell nacional ha fet en motiu del primer de maig.

Els drets laborals de les dones i els serveis públics

Tot i que no formava part del lema central, diversos cartells i càntics han evidenciat la preocupació per la igualtat d’oportunitats d’homes i dones al mercat laboral així com pel reconeixement de les tasques domèstiques com a feina. “Denunciem la violència masclista, des de les soterrades per la bretxa salarial fins a altres tipus de violència”, diu el manifest llegit al final de la manifestació.

Així mateix, al text es fa referència a la titularitat dels serveis públics, dels quals demanen el control municipal directe, amb el que implicaria en alguns casos la remunicipalització. De fet, el manifest fa referència explícita a la remunicipalització del servei d’aigua de la ciutat, una opció que s’estudia a l’Ajuntament després d’una moció presentada per la CUP-PC al juliol del 2015, tot i que, com es va evidenciar en la darrera sessió plenària, encara està lluny de tenir una resolució definitiva. El contracte amb Sorea, l’empresa que gestiona el servei, venç al 2019.

Volpelleres Viu se suma a la manifestació

Prop d’una desena de veïns del barri de Volpelleres han participat a la marxa per reivindicar la l  luita que desenvolupen en el marc de Volpelleres Viu. L’organització, que va aparèixer sobtadament davant l’inici de la construcció del nou Leonardo da Vinci al bosc de Volpelleres, ara demana la requalificació d’un altre espai del bosc també qualificat com a equipament just a la cruïlla entre la via Augusta i el carrer d’Alfons d’Aragó.

Amb pancarta pròpia i el lloc web de la plataforma com a lema, s’han situat a la cua de la manifestació i han fet tot el recorregut de la marxa conjuntament amb la resta d’assistents. L’acció ha clos amb la lectura del manifest i la interpretació de La internacional per part de la coral Cantem les 40.

Arran fa una acció en contra de les ETT

El col·lectiu jove de l’esquerra independentista, Arran, que també ha participat en la marxa de l’ADS, ha tret el seu propi comunicat a nivell nacional, al qual s’ha sumat l’agrupació local, amb una crítica al capitalisme i al patriarcat que “ens declaren cada dia la guerra”. Alhora, la nit anterior han fet pintades als locals de les empreses de treball temporal Adecco, Ranstad i Manpower.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article