Es tensen les negociacions del conflicte de Clece

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

 

El conflicte de Clece està lluny de solucionar-se. El Comitè d'Empresa dels treballadors i treballadores de la neteja dels edificis públics de la ciutat continua oposant-se a les rotacions de personal perquè, des del seu punt de vista, van en contra del conveni. L'equip de govern de la ciutat té la visió antagònica ja que justifica l'inici de les rotacions anuals de personal amb criteris d'eficiència.

 

Cristina Paraira, tinent d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, assegura que hi ha previstes noves reunions per solucionar el conflicte i arribar a un punt d'acord però recorda que els treballadors de Clece no estan adscrits a cap edifici. “Entenc que costen els canvis però poden solucionar problemes”. Aquests problemes, segons la tinent d'alcalde, són les relacions interpersonals i alguns de neteja. Accepta que també hi ha felicitacions pel servei. No aporta dades concretes de productivitat.

 

En canvi, sí exemplifica un altre canvi que, segons ella, s'assembla al que actualment planteja l'Ajuntament. És el de l'horari de feina dels treballadors de Clece per estalviar energia. A dia d'avui la neteja dels edificis públics coincideix amb l'horari de la resta d'activitats que s'hi realitzen per estalviar electricitat. “Al principi hi va haver molts recels però tot és acostumar-se”.

 

Mentre que el Comitè d'Empresa manté la seva reivindicació perquè els treballadors mantinguin el seu lloc de feina habitual, Paraira es defensa dient que l'acció de l'Ajuntament no és “per fastidiar” i que en cap cas implica acomiadaments, rebaixes de sous ni de la partida total del servei. Critica una posició immobilista dels treballadors per no voler acordar les rotacions.

 

Josep García, secretari general de CCOO a l'Ajuntament, organismes autònoms i Promusa, valora que s'hauria de cercar una solució extrajudicial davant la diferent interpretació del conveni. Recorda que a la primera reunió es van assabentar que serveis urbans no compleix el percentatge del 25% de persones en risc d'exclusió social en noves contractacions tal com estipula la Llei 27/2002 de la Generalitat.

 

Una carta

 

La situació s'ha tensat encara més quan una treballadora va rebre una carta de l'empresa acusant-la de fer un il·lícit laboral. A aquest escrit, al qual ha tingut accés elCugatenc i es pot veure a continuació, es critica la concentració del 7 de juliol que, s'explica, no té cabuda legal. Se l'adverteix que si les accions persisteixen, l'empresa “prendrà totes les mesures oportunes per evitar que es repeteixin els fets descrits, que perjudiquen notòriament la imatge de Clece SA i que poden afectar negativament a la relació comercial amb el client i la prestació del servei”.

 

 

 

Al petit escrit, de tan sols tres paràgrafs, no es fa referència a cap llei ni document de jurisprudència on se suporta l'acusació d'il·legalitat. Únicament s'indica que la concentració va entorpir l'entrada de ciutadans i funcionaris al consistori.

 

Això ha permès dues respostes. D'una banda, la secció sindical de CCOO a l'Ajuntament ha fet arribar l'escrit als serveis centrals del sindicat per prendre accions legals per calumnia si és necessari. D'altra, el Comitè d'Empresa va respondre Clece amb un extens escrit on es fa referència a diferents articles de la Constitució Espanyola i de lleis on es recull el dret a manifestació.

 

“En primer lloc, cal recordar-los que el dret a reunió i manifestació és un dret constitucionalment recollit; l'exercici del qual, d'acord amb una reiterada jurisprudència constitucional (STC 170/2008, de 15 de desembre, F.3), és una 'tècnica instrumental posada al servei de l'intercanvi o exposició d'idees, la defensa d'interessos o la publicitat de problemes o reivindicacions, construint una via del principi democràtic participatiu, els elements configuradors dels quals són, segons l'opinió dominant, el subjecte -una agrupació de persones-, el temporal -la seva durada transitòria-, el finalístic -licitud de la finalitat- i el real o objectiu -lloc de celebració-'”.

 

Es tracta d'una resposta carregada de referències legals on es tracta d'explicar que entorpir l'entrada de ciutadans i funcionaris no és il·legal i, de fet, és part del dret a manifestació. Apunten que, en qualsevol cas, a la manifestació del 7 de juliol no es va entorpir la circulació ni l'entrada de ningú a l'Ajuntament. S'explica, a més, que les manifestacions no estan sotmeses al règim de prèvia autorització però, malgrat això, es va avisar als Mossos d'Esquadra. Així queda registrat al següent article al qual ha tingut accés aquest diari.

 

 

 

Contacte amb els partits

 

Després de més de dues setmanes de conflicte, el Comitè d'Empresa i els sindicats han contactat amb els partits polítics de la ciutat perquè siguin coneixedors de la problemàtica. Ho van fer abans de dilluns, quan es va celebrar el Ple municipal, pensant que durant l'Audiència Pública podria sortir el tema.

 

Finalment a l'Audiència no hi va haver cap pregunta però als precs i preguntes del final del Ple Municipal la Núria Gibert, de la CUP-PC, va demanar explicacions a l'equip de govern partint d'una notícia publicada a Cugat.cat on s'explica la carta rebuda per les treballadores. La regidora va preguntar pels arguments tècnics d'eficiència que justifiquen la mobilitat i demanava explicacions per la carta.

 

Paraira va argumentar el mateix que va explicar anteriorment a aquest diari i que recull aquest article però no va donar dades per justificar la rotació emplaçant Gibert a una comissió informativa. Pel que fa a les amenaces de la carta, va assegurar que ja està en mans dels serveis jurídics de l'Ajuntament. Va deixar entreveure que l'oposició a la rotació no és majoritària a l'empresa ja que solament 45 de 110 treballadores van acudir a l'assemblea que va acordar oposar-s'hi. Va cloure amb un “és molt fàcil venir aquí per protestar per tot”.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article