Els tallers del Pla d’Igualtat demostren la voluntat de fer partícips els homes en la igualtat de gènere

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’Ajuntament treballa en l’elaboració d’un nou Pla d’Igualtat entre homes i dones que ha de recollir un seguit de mesures i objectius a treballar durant un període de quatre anys. Per fer-ho, durant el mes d’abril i l’inici de maig s’han fet tres tallers oberts a la ciutadania per analitzar què va funcionar, què va fallar i què no es va aplicar del pla anterior així com per plantejar preocupacions i propostes que seran la base de l’elaboració del següent, que un cop aprovat serà vigent fins el 2021.

Blanca Moreno, sociòloga de la Consultoria Mit, que treballa l’elaboració d’aquest nou pla, explica que durant les tres sessions obertes a la ciutadania no hi ha hagut una gran afluència de persones. Tot i així, valora que s’ha aconseguit aprofundir molt en les necessitats i les accions a desenvolupar. De fet, només en les dues primeres trobades s’havien arribat a consensuar fins 42 punts diferents, que encara es podien replantejar en la darrera.

Introduir els homes en el treball cap a la igualtat de gènere i actuar contra la violència masclista són, segons explica Moreno, les dues grans preocupacions que han sorgit fins el moment. De fet, en les tres sessions només han participat dones tot i ser obertes a tothom. “Hem d’aconseguir que no siguin polítiques per a dones, sinó de gènere”, reflexiona. Així mateix, pel que fa a les violències, s’ha posat especial atenció a la reproducció de conductes masclistes que semblaven superades per part del jovent, una alerta que ja es va fer durant la presentació del darrer informe local sobre violència de gènere.

És per això que, tal com explica la sociòloga, els grans objectius d’aprofundiment són al món educatiu, del lleure i associatiu. De fet, ja s’hi recullen idees de fer un manifest de les escoles, coeduar en coordinació amb les AMPAs i el professorat i oferir crèdits formatius per fer estudis de gènere. Un cop acabades les tres sessions participatives es complementarà la informació amb entitats i el sector professional. A partir d’aquí l’Ajuntament farà un treball intern a la Taula d’Igualtat, que inclou representants de diferents àrees per poder fer un pla transversal. Tot i que no hi ha data concreta, l’objectiu és que el que serà el tercer Pla d’Igualtat es pugui aprovar abans que acabi l’any.

També s'han plantejat accions explícites per als homes

Entre les necessitats ja detectades figura que les accions no siguin puntuals, que hi hagi coeducació més enllà de la violència masclista, que es visibilitzi el pla, que es donen a conèixer els serveis municipals d’atenció a la dona, que es garanteixi la seguretat amb una distribució de l’espai públic analitzada amb perspectiva de gènere, que es formi en matèria LGTBI, que es comuniquin les accions amb un llenguatge atractiu per al jovent o que es formi el personal tècnic del consistori en perspectiva de gènere, entre d’altres. També hi ha accions explícites per als homes com ara donar-los suport si es dediquen a la cura dels fills i fins i tot fer-los cursos de cura i tasques de la llar.

La Casa de la Dona

Una de les propostes recollides durant els primers tallers és la creació d’una Casa de la Dona com a espai d’apoderament obert a totes les persones, amb dotació econòmica i recursos humans i l’establiment de línies de treball. No s’ha determinat si el seu funcionament ha de ser mitjançant l’autogestió. Aquesta és una crida històrica dels moviments feministes de la ciutat que es va arribar a proposar en els darrers pressupostos participatius. Si bé, els proposants, CUP, ICV-EUiA, Podem i Hora Bruixa, van veure que en les fases de selecció es va alterar la proposta i gran part d’ells s’hi van desmarcar.

Passats els pressupostos participatius, en els quals la proposta no va ser seleccionada per elaborar-se, es van començar a convocar concentracions cada primer dijous de mes a plaça d’Octavià tot aprofitant la marca de Casa de la Dona, tot i que tampoc participaven tots els col·lectius proposants. A més, Podem va presentar un projecte de punt de trobada per a dones als premis Impulsa que organitza el propi partit a nivell estatal. Els ha suposat una aportació de 3.000 euros.

A partir del premi, s’ha creat l’Associació de Casa de la Dona, que pretén ser oberta a altres col·lectius i als actes de la qual, a banda de les impulsores, també participa Noestàsola. Tenen el repte i la voluntat de buscar sinergies amb altres col·lectius i dones a títol individual. En el darrer Ple municipal la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA van presentar una moció per tal de demanar que es fes una Casa de la Dona, prioritàriament a Can Quitèria. Si bé, els vots contraris del govern i del PP van ser suficients perquè la idea no prosperés.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article