El PSC vol passar pàgina dels malentesos interns

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La seu dels Socialstes a Sant Cugat. Foto: Miquel Margalef

Des dels resultats obtinguts a les passades eleccions el Partit Socialista de Sant Cugat està d’actualitat. La pèrdua de vots a les municipals es va transformar en la reducció a un sol regidor al Ple Municipal, convertint-se així en la penúltima força més votada en entrar al consistori només per davant del Partit Popular. A aquests resultats cal sumar-li que tres mesos abans de presentar-se a les municipals els socialistes van perdre el seu cap de llista, Ferran Villaseñor. Aquesta baixa del cap més visible va fer mal políticament i més quan després va entrar a formar part de MES (Moviment d’Esquerres) i es va presentar en coalició amb Esquerra Republicana de Catalunya.

Conjuntament amb el resultats electorals i la desaparició de Villaseñor del capdavant de la llista,  el passat 7 de juliol Michael Cáceres, el fins aleshores primer secretari del PSC de Sant Cugat, va presentar la seva dimissió. Conjuntament amb ell, tal i com marquen les normes internes del partit, també van dimitir els quatre membres que formaven part de l’executiva. Tot i ser un mecanisme intern i automàtic, aquesta dimissió es va plantejar, mediàticament, com una crisi interna del PSC. Per aquest motiu Michael Cáceres ha volgut insistir, en declaracions a aquest mitjà, que la seva dimissió és per raons personals ja que no té temps per ser primer secretari del Partit Socialista, treballar i dedicar temps a la família. “Se’m fa massa complicat seguir. Crec que cal una executiva forta amb un nou lideratge que creï un nou projecte més il·lusionant”, va confessar Cáceres.

Respecte a la dimissió de Cáceres, Pere Soler, portaveu al ple de Sant Cugat i cap de llista a les eleccions, va dir que “jo vull creure que diu prou. Arriba un moment que Cáceres diu prou i decideix deixar l’executiva del partit. El que no pot ser és que s’utilitzi la dissolució de l’executiva, que recordo es genera de facto un cop dimiteix el primer secretari, per fer soroll i crear una crisi mediàtica que no es correspon amb la realitat socialista. El Michael va jugar a un joc d’enviar la carta de manera conjunta amb els altres companys, aquí va cometre un error”, va sentenciar Soler. Respecte aquestes paraules Michael Cáceres va voler deixar clar que la seva carta anava dirigida a nivell intern perquè els militants sabessin en primera persona la seva decisió i no a través dels mitjans.   

Tant Michael Cáceres com tota l’executiva que ha marxat amb la dimissió del primer secretari eren el grup de treball de Ferran Villaseñor. Un cop aquest decideix abandonar el partit, Pere Soler va comentar que “hi ha persones que deixen de venir i que es desil·lusionen. D’aquests quatre dirigents que han dimitit n’hi ha un que fa més d’un any que no ve a les reunions de l’executiva”. En aquest sentit, Joan López, militant de la secció d’Esquerra Socialista del PSC de Sant Cugat anava més lluny i reclamava que dels quatre membres de l’executiva només es podia parlar d’una sola persona implicada en el projecte, els altres se n'havien desentès. Tot i aquestes paraules l’ex primer sectari va voler indicar que no hi ha cap relació entre la seva dimissió i la marxa de Villaseñor.

Què s’ha fet malament?

Però tot i que el ressò mediàtic que s’ha generat de la dimissió del secretari general, Michael Cáceres, no es correspon amb la realitat, és evident que el Partit Socialista de Sant Cugat arrossega dissidències internes. Tot i tenir diferents punts de vista en com s’ha dut a terme la passa enrere de l’executiva tant Cáceres, com López i Soler estant d’acord en que la problemàtica del partit es genera perquè hi ha massa ambicions personals.

Això s’hi suma la mala gestió de la campanya per a les eleccions municipals. El portaveu al ple comentava que els Socialistes no han aconseguit transmetre la importància de les eleccions municipals.

Un altre dels elements claus que no s’ha realitzat correctament és la gestió de la comunicació. La marxa de Villaseñor no es va saber gestionar bé i “ha sigut molt difícil explicar-la a la nostra militància. Ha estat un cop. És evident que això ens ha generat un cost a les eleccions municipals”, explicava resignat López. L’ex primer secretari, Michael Cáceres, també va deixar molt clar que el problema de comunicació es genera en el moment en que l’executiva desapareix i tothom fa una mica el que vol “sempre hi ha gent que parla massa”. Soler va voler anar més enllà i va indicar que certs polítics i certs periodistes s’haurien de fer mirar la seva activitat destructiva. Hi ha un monopoli total i absolut dels mitjans de comunicació a la ciutat. El setmanari i la revista setmanal no són lliures i corresponen a un línia editorial que vol enfonsar formacions de l’esquerra més tradicional.”

El mateix passa respecte les crítiques rebudes pels dimissionaris. “Quin temps li han deixat al Pere Soler per postular-se com a primer secretari? Les queixes de que no volen que es presentin per optar al secretariat surten una setmana després de que el Michael hagi dit que deixa el seu lloc. Jo, encara estic al·lucinant” argumentava irònicament López. En aquesta mateixa línia Soler recriminava que “no m’han deixat ni els 100 dies de gràcia. La política del ‘tu no’ vull que siguis primer secretari, no l’accepto. Si no volen que jo pugui ser primer secretari que proposin gent.” A més, el mateix Soler recordava que ara s’ha de crear una junta gestora que funcionarà, com a màxim, fins la primavera de l’any que ve. Per tant, encara falta temps perquè s’obri el període d’elecció. En aquest mateix sentit Cáceres era menys contundent i comentava que sigui qui sigui la nova executiva ha de tenir forces per tirar endavant el projecte.

“La militància del PSC, a nivell general i també a Sant Cugat, s’ha acomodat i està molt poc mobilitzada”, indicava López com un altre dels problemes dels Socialistes. Tot i això Pere Soler no opina de la mateixa manera ja que considera que aquesta legislatura s’han aconseguit recuperar molts militants que estaven desconnectats.

Finalment, centrant la mirada als resultats electorals, aquests semblen indicar que són el principal problema de l’agrupació socialista. Bona mostra d’això és que són valorats de maneres molt diverses i completament diferents per els membres del partit. Mentre que Pere Soler i López ho valoren de manera positiva respecte les expectatives amb les quals sortia el partit, Michael indica que “són uns resultats negatius que ens han de fer reflexionar. A les eleccions hi va haver més participació i els socialistes vam reduir el nostres vots, per tant, matemàticament els resultats no són positius.”

MES i la mala gestió a nivell nacional

A tots aquets elements negatius més propis de la dinàmica municipal del partit, també és cert que l’aparició de MES (Moviment d’Esquerres) a nivell nacional ha reduït força al PSC. A més, la mala imatge del Partit Socialista de Catalunya a nivell català i del PSOE, a nivell espanyol, també han estat elements difícils de combatre.

Sense anar més lluny Ferran Villaseñor va comentar ahir, 23 de juliol en la presentació de la Junta Directiva local de MES, que “el PSC està en crisi perquè no ha sabut representar als ciutadans. El PSC ha canviat i per això hem sortit del partit.” Una dada que reflecteix molt bé aquestes paraules és que gairebé tots els militants de MES a Sant Cugat, un total de 18, han tingut carnet Socialista en algun moment de la seva trajectòria política.

Perspectives de futur

Dins d’aquest panorama descrit fins al moment, tant López com Soler van voler apuntar que les municipals han marcat un punt d’inflexió a nivell intern. Era el moment de passar pàgina i evitar els conflictes i les ambicions personals, es va decidir tancar files i, segons indiquen, es va generar un ressorgiment de la militància. “És fonamental anar creixent a poc a poc, fent carrer i impulsar les bases” indicava el militant de l’Esquerra Socialista Joan López.

En la mateixa línia anaven les paraules de Cáceres que creu que “un cop haguem decidit la nova executiva, tenim suficient gent compromesa amb el projecte per tirar endavant una agrupació potent amb un objectiu clar: recuperar el nostre terreny municipal. Tot i deixar l’executiva segueixo al Consell Nacional i segueixo afiliat al partit i ho seguiré durant molt temps.” El portaveu al ple de Sant Cugat, Pere Soler, també valora positivament la inèrcia que, arran del tancament de files abans de les eleccions, s’ha generat. Diuen que volen passar pàgina i tornar a motivar tots aquells militants que ara passen per un moment de desgast o depressió. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article