L'economia social i solidària s’obre camí entre l’economia capitalista

per Anna Poquet

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotografies: Anna Poquet

Ja fa uns mesos que a Cal Temerari es va engegar el projecte SicroCoop per tal de promocionar i impulsar l'economia social i solidaria a Sant Cugat, per entendre en què consisteix aquesta economia que es va obrint camí entre l'economia capitalista, el passat 22 de maig es va realitzar una conferència per explicar les reptes d'aquesta economia a càrrec de Jordi Garcia, de la cooperativa l'Apòstrof i August Corrons i Pau Nadal, del celler de Cooperativisme . 

Cada vegada són més els projectes que se sumen a l'economia social i solidària per fer front a l'economia capitalista que domina avui en dia. El projecte SincroCoop n'és un exemple que està instal·lat a Cal Temerari i que pretén impulsar i facilitar la creació de projectes d'emprenedoria social i cooperativa.

Altres projectes d'economia social i solidària els trobem en l'empresa cooperativa La fageda, que a més de fer iogurts dóna feina a persones amb discapacitat psíquica, cooperatives d'habitatge com Sostre Cívic o Som energia, una empresa-alternativa referent a la llum.

Projectes que demostren dia a dia que l'economia social i solidària és possible per tal de resoldre les necessitats humanes sota uns valors de democràcia, solidaritat i sostenibilitat. Una voluntat i capacitat defensada per milers de persones de tot el món, per tal de treballar i organitzar-se de manera més sostenible, en projectes realment útils i ètics i gestionar l'empresa de manera democràtica.

Aquests projectes poden ser grans constitucions produïdes legalment com a empreses però també poden ser grups informals, persones que s'ajunten en un espai per tal de resoldre qualsevol necessitat que els inquieti. A més, tot i que la majoria de vegades són iniciatives col·lectives, també es poden portar a terme de forma individual. El que sí que compleixen totes elles és el fet de satisfer necessitats i aspiracions dels seus membres i de la societat per sobre del lucre i en defensa del treball digne, un consum més responsable, etc.

A més, estan orientades per un conjunt de valors com la inclusió i el compromís amb la comunitat, tenen voluntat de canvi social i són independents als poders públics. L'orquestra simfònica del Vallès és una societat laboral i per tant, pertany als músics, la Fundació Engrunes, una empresa d'inserció i un cinema de Mallorca que estava a punt de tancar i a l'ajuntar-se diverses persones el van poder salvar i crear un cinema associatiu propietat de mil persones.

Arran d'aquest foment per crear xarxes locals neix ara fa tres anys la XES, una xarxa d'economia social i solidària que busca la proximitat de les persones i els individus que formen part d'aquesta economia. En el cas del Vallès Occidental, les xarxes locals de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat estan unides per tal d'anar més enllà en l'àmbit local i treballar per mitjà d'un àmbit més territorial. L'objectiu, implantar l'economia social, solidària i el cooperativisme com a eina que tenen les empreses per tal de du a terme aquest tipus d'economia al Vallès Occidental.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article