Radiografia dels projectes que pretenen impulsar l’economia social i solidària

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Durant els darrers temps a Sant Cugat se’n parla més d’economia social i solidària. Dimarts passat, per exemple, es va fer la presentació pública d’Ateneus Cooperatius al Celler Cooperatiu, una iniciativa impulsada al Vallès Occidental a través d’un programa de la Generalitat i amb la participació de les Xarxes locals d’Economia Social i Solidària (XES) de Sabadell, Terrassa i Sant Cugat, una cooperativa de cada municipi –la santcugatenca és Doble Via–, l’Ajuntament de Sabadell i el Consell Comarcal, tot i que també amb el suport del nostre consistori.

L’acte, al qual van acudir una setantena de persones, va demostrar que els projectes de l’economia social i solidària es fan sentir més que anys enrere, alhora que s’evidencia que cadascú li dóna un grau de subversivitat. L’economista Arcadi Oliveres va dir a l’acte que el cooperativisme representa un trencament de la lògica capitalista que, per a ell, és un sistema insostenible mentre hi hagi gent que mor de fam, es destrueixin els recursos naturals i augmentin les desigualtats. D’altra banda, Joan Sagarra, de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, defensava la forma empresarial i la tasca de la seva organització sense entrar en un discurs tan polític com l’economista.

La presentació de l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, que a la seva branca sud comprèn Sant Cugat, Rubí, Cerdanyola, Ripollet i Montcada i rep el nom de Cellers de Cooperativisme, també va servir per donar a conèixer la feina que fa la XES local, el programa ESStem treballant d’impuls a la creació d’empreses socials així com la tasca que fa l’Ajuntament des de la perspectiva de l’ocupació. Visions diferenciades, complementàries en molts casos i moltes d’elles enxarxades que donen múscul a un moviment que fa trontollar la competitivitat del mercat com a base del creixement econòmic.

Ateneus Cooperatius, la xarxa comarcal

El projecte d’Ateneus Cooperatius està impulsat per la Generalitat a través del programa AraCoop. Arriba a 10 demarcacions d’arreu de Catalunya i a Sant Cugat ho fa dins de l’àmbit comarcal, que s’ha dividit en tres àrees territorials. Té l’objectiu de donar a conèixer l’economia social i solidària a 1.000 persones i crear una cinquantena de llocs de feina amb la creació de 15 empreses abans del 2019. A nivell comarcal desenvoluparà una borsa de treball de l’economia social mentre a l’àmbit d’influència de Sant Cugat es van engegar dos punts d’assessorament a Cal Temerari i la Casa de Cultura i sota petició a la resta de municipis.

La Xarxa d’Ateneus ha marcat sis eixos de treball: la diagnosi i visualització, les accions de treball per crear cooperatives, la promoció de la forma cooperativa dirigida a associacions, la constitució de cooperatives a empreses properes al tancament, donar a conèixer el cooperativisme entre professors i alumnes i facilitar eines i suport a gestors i assessors per a la creació d’aquest tipus d’empreses. Tot plegat s’acompanyarà d’un mapeig d’empreses socials i d’un catàleg de bones pràctiques de l’economia social i cooperativa.

A Sant Cugat, tot i que no com a impulsor, s’ha trobat la sinergia de l’Ajuntament que ja en la primera presentació pública feta al març va participar activament tot defensant la “feina digna” i el seu concurs d’emprenedoria social que s’ha realitzat tres anys. El programa en el seu conjunt té un pressupost de dos milions d’euros per al primer any i dos més per als següents amb la voluntat que els ateneus acabin esdevenint centres de proximitat al marge de l’administració tot i que cada territori pot marcar el seu camí.

Cal Temerari, el viver des de la base

Des que Cal Temerari es va inaugurar al 2015, els seus impulsors tenien molt clar que una de les seves potes havia de ser la potenciació de l’economia social amb un espai de cotreball i uns despatxos que poguessin servir de seu per a iniciatives socials. Aquest projecte, batejat com a Sincrocoop, avui dia ja és una realitat que ja acull diversos projectes, alguns dels quals provinents del concurs d’emprenedoria social de l’Ajuntament.

El que inicialment havia començat com a espai ha anat creixent amb la millora de les instal·lacions però, sobretot, amb la possibilitat de tenir assessorament personalitzat pels projectes i la participació en el programa d’Ateneus Cooperatius com un dels punts d’atenció. El Sincrocoop va començar a funcionar amb totes les funcionalitats l’octubre passat. A més, Cal Temerari busca sinergies amb projectes, participa a la XES i acull jornades com el Social Weekend que es va fer la darrera tardor impulsat per la Xarxa d’Innovació Social del Vallès Occidental del Consell Comarcal.

La XES, la coordinació dels projectes

Durant la primavera del 2016 es van començar a fer reunions de diversos projectes d’economia social i solidària que volien compartir experiències i poder col·laborar mútuament. D’allà, i sota la tutela inicial de la XES de Terrassa, va néixer la xarxa santcugatenca. Des de llavors s’han mantingut reunions de coordinació i s’ha fet com a acte principal la Fira d’Economia Social i Solidària, que es va celebrar el darrer octubre. Actualment ja s’enllesteix una nova edició de la Fira que, aquesta vegada, es farà el 17 de juny durant tot el dia a la rambla del Celler.

L’Ajuntament redefineix el concurs d’emprenedoria social

El concurs d’emprenedoria social havia estat un dels primers projectes que s’havien impulsat per fomentar l’aparició d’empreses socials a la ciutat. Organitzat per l’Ajuntament, ha celebrat tres edicions anuals, les dues primeres amb un màxim de quatre guanyadors amb un premi de fins a 20.000 euros i la tercera amb vuit i un premi de 10.000. Entre les edicions es van canviar les bases i fins i tot es va introduir l’empresa Tandem Social com a assessora dels projectes. Entès com un programa d’emprenedoria paral·lel a d’altres no necessàriament socials. Alguns dels projectes segueixen treballant però n’hi ha que han desaparegut o que no han trobat el punt d’equilibri.

És per això que, davant les crítiques per algunes mancances, en el tancament de la darrera edició del concurs el govern va anunciar la seva voluntat de fer un Pla Director que redefinís el concurs. L’únic punt clar és que passarà a ser biennal amb un acompanyament més llarg als projectes mentre la resta d’aspectes hauran de sorgir de l’anàlisi de les mancances i de la consulta als projectes participants durant les tres primeres edicions. Actualment ja es treballa en aquest afer tot i que no s’ha acabat el document, el que probablement demorarà un any la propera edició del concurs. Els darrers guardonats mantenen un seguiment menys intensiu per conèixer els resultats del concurs i la utilitat per a les empreses socials.

El Vita, la transformació d’un projecte fallit

Els guanyadors del concurs d’emprenedoria social tenien l’opció d’acudir al centre d’emprenedoria Vita ubicat a Can Ametller, que tenia un acord publicoprivat entre l’Ajuntament i l’empresa Inbens Barcelona. Els problemes econòmics de l’actor privat van provocar que el darrer estiu es canviés el que inicialment s’havia comunicat com una privatització per una municipalització de l’espai. Ara el Vita està cogestionat per l’Ajuntament, la Fundació Sant Cugat Actiu i l’Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació (IGEPESI), esdevenint totalment públic el darrer mes de març.

La tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Joana Barbany, va anunciar llavors que arribava el moment de fer una redefinició de l’espai que, com ella mateixa reconeixia, s’havia mostrat ineficaç en la seva primera fórmula. El govern es planteja convertir el Vita, canviant-li el nom segurament amb la continuïtat de la marca BeBusiness que el consistori ha utilitzat en jornades d’emprenedoria. Barbany planteja convertir l’espai en l’espai referent de l'emprenedoria i la promoció econòmica de la ciutat. La tinenta d’alcalde va explicar a elCugatenc que la redefinició es faria pública al voltant de l’abril però, de moment, encara no s’ha anunciat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article