Passió pels castells

per Miquel Margalef

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'acte de presentació de la revista Vallesos. Foto: Miquel Margalef

En un ambient tranquil, relaxat i sense calor s’ha donat a conèixer a la ciutat de Sant Cugat el  novè número de la revista Vallesos, en el marc de la Primera Diada de Sant Cugat organitzada pels Gusacs. En l’escenari habilitat al Claustre del Monestir, dins del silenci i la pregaria, s’ha escoltat amb força la passió pels castellers. Asseguts a la taula que hi ha sobre de l’escenari set persones esperen que la gent prengui posició a les cadires habilitades davant de l’entarimat. L’última persona de la dreta seu com a ‘cap de taula’ ja que no hi caben tots. La taula està coberta per una tela negre perquè no es vegin els peus, però la remor del vent, de tant en tant, descobreix el secret.

El primer home de la taula, començant per l’esquerra mirant a l’escenari, trenca el silenci. Vicenç Relats, director de la revista Vallesos, indica que aquesta no es la primera presentació de la revista a la ciutat, ja que alguns anteriors números ja s’hi havien presentat. Destaca que la revista és pensada i creada com un llibre i que cadascun dels números, que surten dos cops a l’any, estan dedicats a algun element característic o concret dels Vallesos. “La revista vol demostrar que hi ha moltes coses al Vallès que no es valoren. Vam néixer amb l’objectiu de posar en valor tot el patrimoni, la gent i la terra dels dos Vallesos”.   

Aquest novè número està dedicat als castellers i a tota la passió que envolta aquesta tradició catalana tan arrelada al sud, però menys arrelada al Vallès. Tot i això, aquesta tradició cada cop s’està equilibrant més, i això és el que va voler destacar l’Anna Marín, periodista especialitzada en el món dels castellers i coordinadora del novè número. “Coordinar aquest monogràfic m’ha servit per adonar-me que al Vallès hi ha més colles castellers del que ens pensem. Un total d’onze colles d’un gran nivell i per això el Vallès és terra de castells”, va indicar Marín.

El novè número de la revista té com a protagonistes, a part dels castellers, a diversos vallesans il·lustres. Carme Forcadell, Muriel Casals, Raül Romeva i Xavi Coral expliquen la seva vinculació amb el moviment casteller en unes entrevistes molt ben relatades.

Abans de passar la paraula als amfitrions, l’Anna Marín es va desfer en elogis a la colla Castellera de Sant Cugat. “És una colla que sempre li he tingut un cert afecte. Una de les seves claus, a part que tenen un nivell tècnic brutal, és que funcionen perquè estan arrelades al poble”. D’aquesta manera va començar a parlar Gemma Aristoy, presidenta dels Castellers de Sant Cugat.

De fons repicaven les campanes i Aristoy havia d’alçar una mica el to de veu per donar la raó a l’Anna. La part fonamental i que ha fet créixer de manera exponencial als Gausacs ha estat l’arrelament a la ciutat i l’associació constant amb les altres entitats. En aquesta línia va remarcar que “les sinèrgies amb la Coordinadora d’Entremesos també ens ha ajudat a expandir-nos com a colla”.

La motivació de la colla arrel de la sana realitat amb les altres colles del Vallès va ocupar el discurs de l’Alex Castellarnau cap de colla dels Castellers de Sant Cugat. Per tancar les intervencions dels amfitrions la Júlia Solé, grallera dels Gausacs va agafar la paraula. Solé va voler posar èmfasi en la necessitat de que els grallers, encara que també siguin castellers, han de tocar de manera excel·lent. Amb aquest argument va explicar el naixement de l’Escola de Música Tradicional que va néixer fa cinc anys per la necessitat de proveir grans grallers a la colla de la ciutat. Aquesta escola, a més de grallers, es va obrir a més instruments i ara ja la formen una cinquantena de persones.

Jaume Roset, metge de l’esport, traumatòleg, científic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i casteller amb el Minyons de Terrassa va continuar la presentació. En la seva intervenció va destacar que la seva obsessió personal va ser aconseguir implementar al casc per als dosos i les enxanetes. En l’entrevista al número nou de la revista Vallesos també explica que la realitat que s’ha d’afrontar actualment és la pèrdua de consciència que amb els castells és corre un cert risc. “Perdre el respecte als castells incrementa el petit percentatge de fer-se mal”, va indicar Roset.

Finalment i per tancar l’acte la setena persona en parlar, la Joana Barbany, regidora de Comunicació i Informació, va voler destacar la gran trajectòria de la revista indicant els reconeixements que ha obtingut. El 2013 va guanyar el premi de Comunicació Local que atorga la Diputació de Barcelona, el 2014 va guanyar el premi a la millor revista en català de l’any que donen les associacions editores catalanes i el Premi Eugeni Xammar que li va atorgar Òmnium Cultural del Vallès Occidental.

Primera Diada de Sant Cugat

Aquesta presentació s’emmarca dins de la Primera Diada de Sant Cugat que han volgut impulsar els castellers de la ciutat per fer quadrar el seu calendari amb el calendari de les colles de gamma extra. Partint de la premissa que els Gausacs volen portar colles més grans a la ciutat havien d’adaptar el seu calendari. “Nosaltres acabem les nostres actuacions a meitat de juliol i ens quedava el calendari a vegades una mica coix, ja que les colles grans comencen a finals de juliol i l’agost és l’època forta per ells. Per tant la diada de Sant Cugat ens serveix per quadrar el calendari”, va explicar Gemma Aristoy a aquest diari un cop acabat l’acte.

Aquesta és per tant la primera vegada que es celebrarà aquesta diada però l’objectiu és que és vagi arrelant al calendari casteller. Aristoy marcava com a clau “el reclam de colles grans” ja que “ens pot anar molt bé per créixer com a colla.”

D’aquesta manera el proper 25 de juliol a partir de dos quarts de set de la tarda començarà a la Plaça Octavià l’actuació castellera a càrrec dels Castellers de Barcelona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els amfitrions Castellers de Sant Cugat. 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article