Tres nenes i una mare a un camp de refugiats a Síria, la família que ha apadrinat Dimitri Defranc

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Quan el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, va decidir que no retornaria l’acta de regidor i, per tant, deixava la CUP-PC per mantenir-se com a regidor sense grup municipal, va anunciar que donaria un 5% de la seva remuneració mensual en forma de dietes a causes socials. Finalment aquesta promesa s’ha complit amb l’apadrinament d’una família que viu a un camp de refugiats al sud de Síria. Està formada per una mare i tres nenes d’un, tres i sis anys, el pare de les quals va morir en un atemptat. Es tracta d’un enviament de diners mig clandestí a través del Líban i Damasc ja que no hi ha ONGs que treballen sobre el terreny davant la cruesa de la guerra civil que viu el país.

Tal com explica Defranc, el 5% del seu salari queda curt i, per això, en funció del mes, envia entre un 8 i un 10. “Durant els nou mesos que porto fent-ho, he enviat 550 euros”, explica. Inicialment havia previst fer el donatiu a un orfandat improvisat a un camp però, en parlar amb alguns refugiats sirians, va acabar acceptant la possibilitat de fer el donatiu directament a una família que, en ser a una zona sota el control de l’exèrcit lliure, no té accés a medicaments i es veu obligada a aconseguir menjar a través del contraban. Una circumstància que se suma al fred i les malalties que corren pel país, que, a més, té l’agricultura arrasada amb una mancança greu d’aliments.

La refugiada siriana resident a Catalunya Samar Taha Farah posa en contacte donants i famílies

La refugiada siriana resident a Catalunya Samar Taha Farah explica que és una pràctica molt estesa entre persones que volen ajudar famílies que no han volgut o pogut sortir de Síria. Ella s’encarrega –i així ho va fer amb Defranc– de posar en contacte les persones disposades a fer donatius mensuals amb les famílies que volen ser apadrinades. A més, encara que no ho fa sota el paraigua de cap organització, busca que diferents col·lectius com la Federación de Asociaciones de Inmigrantes del Vallès se sumin a la solidaritat. Amb aquest treball ha aconseguit que només al nord de la ciutat d’Homs unes 20 famílies puguin mantindre’s a base de donacions.

Busca els contactes a través dels censos dels camps de refugiats prioritzant aquelles persones que tenen més necessitat. A partir d’aquell moment, el donant tria el perfil en base a fotografies i dades de les famílies. Posteriorment esdevé una relació bilateral amb contacte de la família a través de correu electrònic o xats que permeten al donant saber si els diners han arribat correctament o si la família necessita alguna altra cosa.

Taha explica que en l’intent de fer més estesa la solidaritat també ha intentat que les administracions se sumin per fer aquests donatius. Malgrat la mobilització i el suport a la causa dels refugiats de moltes institucions, es troba amb el bloqueig tècnic de la proposta. “Als polítics els sembla molt bé però els funcionaris sempre diuen que no és possible fer-ho”, explica en base a la seva experiència amb el govern de Barcelona.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article