Neix l’Assemblea de Llogaters de La Floresta per fer front a les dificultats d’accés a l’habitatge

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Prop d’una trentena de florestans s’han apropat aquest diumenge al matí a la primera trobada de l’Assemblea de Llogaters del barri per decidir si tenia sentit o no impulsar un col·lectiu similar al Sindicat de Llogaters de Barcelona en clau florestana. Tot i que sense la pressió turística que sofreixen els inquilins de la capital catalana, els assistents a la reunió han lamentat l’augment del preu de lloguer d’entre 200 i 300 euros cada cop que acaba un contracte acompanyat del que consideren un procés de gentrificació del barri a través, entre d’altres, de la seva pavimentació que està important la construcció especulativa i d’habitatges de luxe. Una situació que, alerten, porta a molts veïns a ocupar immobles o marxar a altres ciutats davant la impossibilitat de fer front al lloguer.

És per això que han decidit tirar endavant el projecte. El proper diumenge muntaran una taula a la plaça Miquel Ros per explicar el naixement del col·lectiu a persones afectades per algun problema relacionat amb l’accés a l’habitatge i a aquells veïns que s’animin a participar en l’organització de la nova entitat que, sota la forma d’autogestió, no renuncia a col·laborar amb altres col·lectius i, fins i tot, amb el Consell de Barri. La setmana següent faran una segona trobada en què començaran a marcar els objectius i grups de treball per desenvolupar les tasques que es decideixi que l’Assemblea de Llogaters ha de realitzar.

De moment, en la primera trobada, han evidenciat que hi ha dos grans espais a apel·lar per aconseguir un canvi de tendència. D’una banda, els propietaris –grans i petits– que especulen amb el lloguer. Expliquen que a La Floresta hi ha casos de cases heretades que s’han compartimentat per llogar diverses habitacions, el que suposa més de mil euros mensuals –de vegades fins i tot més de 5.000, diuen alguns inquilins– només en concepte d’arrendament per al propietari. D’altra, l’administració pública a tots els nivells, des de la legislació estatal i catalana fins a les polítiques d’habitatge que es desenvolupen a la ciutat.

De fet, diversos participants a l’assemblea han criticat la manca d’habitatge públic de lloguer a Sant Cugat i a La Floresta així com els preus elevats de les promocions existents. Alhora, lamenten que el projecte de masoveria urbana a les cases dels mestres encara estigui bloquejat entre tràmits urbanístics mentre el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Damià Calvet, anuncia la recuperació per part de Promusa del projecte d’habitatge social a l’entorn de l’avinguda Verge de Montserrat i el carrer l’Estel, el que consideren un error per la seva proximitat al bosc.

Els assistents han aportat dades i reflexions d'actes sobre habitatge fets a la ciutat

Entre dades d’estudis i aparegudes a mitjans locals, nacionals i estatals, alguns dels assistents també han fet referència a dos actes sobre habitatge que en els darrers mesos s’han desenvolupat a la ciutat. D’una banda, la taula rodona organitzada pel Consell de Barri en què, al parer dels assistents que ara participen a l’assemblea, es va demostrar l’interès de l’Ajuntament de fer habitatge públic sense tenir en compte les necessitats dels veïns ni l’impacte ambiental. D’altra, un acte organitzat per la immobiliària Soler Finques el passat dimecres a la Casa de Cultura en què, segons un dels assistents que ha participat en la primera trobada de l’assemblea, es va demostrar que la bombolla immobiliària ha tornat a Sant Cugat i que l’empresa organitzadora només feia l’acte per demanar que es gestionés al seu favor i no d’operadors externs que entressin per participar en el repartiment del pastís.

Davant d’aquestes preocupacions, ja han plantejat la possibilitat d’encetar una campanya a nivell local que pugui passar per una mobilització al davant de l’Ajuntament per instar als responsables polítics i a Promusa com a empresa pública d’habitatge a canviar la gestió del mercat immobiliari a la ciutat. Demanen que l’administració, més que pel lloguer, aposti per la masoveria urbana i la cessió de terrenys o edificis perquè cooperatives d’inquilins puguin gestionar-los i donar accés a l’habitatge. Així mateix, demanen que la nova expansió urbanística tingui en compte els paratges naturals, demanant així que s’aturi de nou el projecte de l’avinguda Verge de Montserrat i el carrer l’Estel.

També són conscients que l’ocupació d’immobles és una necessitat per a moltes persones que no volen o no poden marxar del barri. Per això obren el debat sobre fins a quin nivell l’Assemblea de Llogaters ha de donar suport a l’ocupació o centrar-se exclusivament en el lloguer. Així mateix, proposen crear una mena d’oficina autogestionada que doni resposta als casos de persones afectades pel lloguer i, alhora, faci una anàlisi de la situació de l’habitatge a La Floresta per plantejar campanyes amb més profunditat. Plantegen, a més, una campanya per instar als propietaris a “no viure del seu pis”.

L’Assemblea de Llogaters es coordinarà amb altres moviments similars de l’entorn per guanyar força i fer pressió a administracions superiors perquè actuïn en matèria d’habitatge. Plantegen que cal regular el preu del lloguer, tal com va aprovar el Ple de març per unanimitat; que s’ha de revisar la llei i fomentar la revisió tècnica d’habitatges perquè no es lloguin en mal estat o amb una relació qualitat-preu inacceptable. Ja en la primera trobada, alguns veïns han explicat problemàtiques concretes de possibles desnonaments o de plantejar-se l’ocupació com a única opció després d’haver-los pujat el preu del lloguer. Durant les properes setmanes, l’assemblea començarà a prendre forma i a organitzar els primers actes reivindicatius.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article